Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds

Berlīnes kinofestivālā Latviju pārstāv divas filmas

No 10. līdz 20. februārim Vācijā norisinās ikgadējais, pēc kārtas jau 61. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls jeb Berlināle un šogad tajā latviešu kinematogrāfu pārstāv divas filmas – Kaspara Gobas filma "homo@lv", kas jau izraisījusi plašas diskusijas, un Daces Rīdūzes veidotā leļļu filma "Zīļuks" pēc daudziem labi zināmās Margaritas Stārastes grāmatas motīviem.

Kaspara Gobas dokumentālā filma homo@lv iekļauta skatē Panorāma, savukārt Daces Rīdūzes Zīļuks – bērnu filmu konkursā, sadaļā Generation. Līdz šim Berlīnē lielākoties rādīta latviešu animācija, lielākos panākumus guvis Nils Skapāns, par animācijas filmu Lidojam?! 1995.gadā saņemot Stikla lāci.

Berlīnes kinofestivāls no citiem līdzīga mēroga un rakstura kinodzīves notikumiem atšķiras ar demokrātiskumu – filmu seansus iespējams noskatīties visiem, ne tikai “izredzētajiem” – pērn filmas noskatījušies 270 000 “parasto” kino apmeklētāju.

Kaspara Gobas dokumentālā filma "homo@lv" Latvijā pirmizrādi piedzīvoja 2010. gada 28. septembrī. Režisors filmu veidojis piecus gadus, un šis ļoti apjomīgais filmas materiāls ļauj vienlīdz rūpīgi ieskatīties gan "praidistu", gan "no-praidistu" viedokļos un varoņu dzīvesstāstos.

Savdabīgā "praida arheoloģija" no tā ieceres rašanās mirkļa 2005. gadā līdz paziņojumam par nenotikšanu Rīgā 2010. gadā ļauj aplūkot pēdējo gadu norises Latvijā no citas perspektīvas, raisot pārdomas par manipulēšanu ar cilvēku ideāliem un politiķu lomu tajā, turklāt uzdodot jautājumu, kāda ir demokrātijas cena Latvijā.

2005. gada vasarā diviem puišiem rodas iecere Rīgā noorganizēt vēl nebijušu pasākumu - lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu svētku gājienu pa pilsētas ielām. Pēc līdzīgu gājienu parauga Rietumos notikums tiek nodēvēts par "praidu". Nevienam nav ne mazākās nojausmas, ka šis labi iecerētais nodoms izraisīs gluži neticamu notikumu lavīnu vairāku gadu garumā un Latvijas sabiedrība sadalīsies divās agresīvās nometnēs, uz cilvēkiem lidos gan izkārnījumi, gan svētītais ūdens, tiks sašķeltas ģimenes un zaudētas darba vietas, kāds mācītājs tiks izslēgts no baznīcas par brīvdomību, kāds cits piesauks dēmonus, abām pusēm palīgā metīsies Rietumu papildspēki, retorikā tiks izmantots gan Jēzus, gan patriotisms, gan cilvēktiesības, un to visu kāri uztvers mediji, par to visu vēstīs jaunā dokumentālā filma.

Savukārt filmiņa Zīļuks tapusi filmu studijā Animācijas brigāde. Zīļuks tapis pēc Margaritas Stārastes tāda paša nosaukuma stāsta motīviem un vēsta par to, kā no ozolzīles un koka zariņiem veidots vīriņš vārdā Zīļuks mācās dzīvot mežā, kā iedraudzējas ar meža iemītniekiem un tiek pie sava mājokļa.

Šī ir jau ceturtā reize un piektā filma, kad studijas Animācijas brigāde darbi tiek iekļauti Berlīnes kinofestivāla programmā.

Jaunākie raksti