Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Dailes teātrī martā - pirmizrādes un Teātra dienas koncertuzvedums

12. janvārī sākas biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra izrādēm martā, kad paredzētas divas pirmizrādes – „Ābels un Olga” un „Vārnu ielas republika”, kā arī Teātra dienas koncertuzvedums „Trīs Sprīdīši: turp un atpakaļ”.

4. martā Dailes teātra Kamerzālē būs pirmizrāde – pēc Knuta Hamsuna romāna „Loks noslēdzies” motīviem iestudētā Mihaila Gruzdova izrāde „Ābels un Olga”, kam dramatizējumu veidojis Artūrs Dīcis.

„Loks noslēdzies” ir pēdējais Knuta Hamsuna darbs, kas slēpj tādu enerģiju un mīklas, kas liek pie sevis atgriezties – cilvēka dvēseles meklējumu kardiogrammas amplitūdu cilvēka zemapziņā. Norvēģijas pilsētā pie fjordiem un līčiem jaunais Ābels ir tik atšķirīgs no citiem. Viņš nekas nav un neko negrib sasniegt. Liekas, ka viņam ir mazas prasības pret dzīvi. Liekas, ka viņš ir vienaldzīgs pret visu un visiem, ļauj laikam slīdēt un nepakustina ne pirksta. Reiz viņš ir bijis brīvs un laimīgs. Tagad, bezrūpīgi smaidot, viņš sagandē savu dzīvi un nesaprot naudas vērtību. Brīžiem pat šķiet, ka viņš ir ļaunākais ienaidnieks pats sev. Bet tāpēc viņš nebūt nav nelaimīgs. Un tas nav dabiski. Cilvēki viņu nesaprot. Citi kaut ko sasniedz, jo viņi ir tik ikdienišķi. Taču viņš pieder kādai viņiem nepazīstamai pasaulei. Jebkuram citam sen būtu apnicis ar viņu nomocīties. Taču kurš gan var izprast sievietes sirds noslēpumus? Viņām ir savi plāni attiecībā uz Ābelu un viņa nākotni...

Jauniestudējumā spēlēs Artūrs Skrastiņš (Ābels), Ieva Pļavniece (Olga), Rēzija Kalniņa (Lolla), Valdis Liepiņš (Stūrmanis), Gints Andžāns (Alekss), Kārlis Freimanis (Klemenss), Inita Dzelme (Lilija) un Juris Bartkevičs (Vecais).

18. martā notiks režisores Lauras Grozas iestudētās izrādes bērniem „Vārnu ielas republika” pirmizrāde. Lugas autors ir Lauris Gundars, kurš to veidojis pēc Jāņa Grīziņa romāna motīviem.

Smilšainajā Rīgas nomalē Grīziņkalnā atrodas slavenā Vārnu ielas republika. No seniem laikiem te ir noteiktas robežas, te ir sava Itālija un savs Vidusjūras kūrorts, kura teritoriālajos ūdeņos nedrīkst kuģot sarkanādainie brāļi. Vārnu ielas republikāņi savas valsts godu aizstāv līdz pēdējam elpas vilcienam. Viņi nav uz mušpapīra ķerami. Un viņi neatzīst it nekādas varas pār sevi: ne gorodovoju, ne žandarmu, ne tramvajvaldes, nedz bodnieku un domnieku. Viņi ved politiku, paceļ jautājumus, noslēdz pamieru un risina priekšā nākošos konfliktus. Vārnu ielas republikā iet gana lustīgi. Pa riktīgam.

Izrādē spēlēs Lauris Subatnieks (Lūrihs), Kristīne Nevarauska (Mīce), Intars Rešetins (Jāneks), Aldis Siliņš (Peksis), Artūrs Dīcis (Osis), Dainis Grūbe (Kārlēns), Gints Grāvelis (Lips Tulians), Lauris Dzelzītis (Lielā Šprote), Kristaps Rasims (Laso), Mārtiņš Počs (Villijs), Ilze Vazdika (Paltraciene / Bufetniece), Akvelīna Līvmane (Grīziņiene / Alma / Oficiante), Ligita Skujiņa (Martinsoniete / Garāmgājēja), Pēteris Liepiņš (Francis / Robis), Pēteris Gaudiņš (Ceimers / Pastnieks), Dainis Gaidelis (Fazāns) un Ivars Auziņš (Pauls)

No 25. marta skatītājiem tiks piedāvāts Teātra dienas koncertuzvedums „Trīs Sprīdīši: turp un atpakaļ” - neprātīgi smieklīga dziesmu spēle pieaugušajiem par pēdējo trīs latviešu ceļojumu apkārt pasaulei un atpakaļ pie sevis. Koncertuzveduma scenārija autors ir Ilmārs Šlāpins, to veido režisors Ģirts Ēcis kopā ar režisora asistentu Valdi Liepiņu
un mūzikas konsultantu Juri Vaivodu. 


"...Reiz jaunākajos laikos dzīvoja maza un nešpetna sprīdīšu tauta. 
Pareizāk sakot, pavisam maza. Viņu bija tikai trīs. Lielākais sprīdītis 
sevi domājās pārāku esam par citiem, tādēļ visi viņu sauca par Pārāko 
Sprīdīti. Mazākais un kuslākais no pārējiem diviem tika zvaigāts par 
malējo, to tad arī sauca par Malējo Sprīdīti. Vidējo sprīdīti neviens 
nekā nesauca un neievēroja, tik vien kā par Vidējo Sprīdīti arī varam 
viņu nosaukt..."

Koncertuzvedumā piedalīsies Lauris Dzelzītis (Malējais Sprīdītis), Artis Robežnieks (Vidējais Sprīdītis), Juris Strenga (Pārākais Sprīdītis), Ērika Eglija (Lienīte), Juris Bartkevičs (Ļaunais privātuzņēmējs Smurguls), Olga Dreģe (Sviedru bankas Naudas māte), Harijs Spanovskis (Politiķis Vecais Niķis), Aldis Siliņš (Nokio Pinokio), Gints Grāvelis (Sapņu uzpircējs misters Roulings), Juris Frinbergs (Londonas restorāna pārvaldnieks Vests), Dainis Gaidelis (Amsterdamas sēņu vecis Žuljēns Masāžs), Mirdza Martinsone (Parīzes bordeļa madāma Princese uz Egīla Zirņa), Jānis Paukštello (Latviešu biedrības nama direktors deLetons), Intars Rešetins (Stjuarts Bertolds Kliks), Sarmīte Rubule, Ieva Pļavniece, Kristīne Nevarauska, Kristaps Rasims, Dainis Grūbe, Gints Andžāns, Inita Dzelme (Prostitūtas, politiķi, Latviešu biedrības biedri, Lienītes trīnīši) un Valdis Liepiņš (Diktors).

Savukārt 2. marta izrāde „Īstvikas raganas” būs Dailes teātra ikmēneša piedāvājums, kad visu biļešu cena ir 3 lati.

Dailes teātra jubilejas sezonu atbalsta „BTA” apdrošināšanas akciju sabiedrība.

Jaunākie raksti