Alīna, Sandris, Rūsiņš

Ar gardumu tirdziņu un svētku tradīcijām Valmiermuižā svinēs Ūsiņdienu

Atzīmējot pavasara beigas un vasaras sākumu, 7. maijā no plkst. 11.00 līdz 15.00 Valmiermuižas pils parkā norisināsies Ūsiņdienas svinības un tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”. Vienuviet sabrauks kupls mājražotāju un amatnieku pulks, lai andelētos ar smeķīgiem gardumiem un meistardarbiem. Garšu meistarklasē kopā ar (Valmiermuižas vēstniecības Rīgā) šefpavāru Dzintaru Kristovski varēs izzināt uzturā tik vērtīgās kaņepes. Būs arī svētku tradīciju darbnīcas, zirgu izjādes, citas lustes un izdarības kā lieliem, tā maziem.

Mājražotāju un amatnieku labumu tirdziņš „Ar Gardu Muti Valmiermuižā”

Zaļā zāle un lapas kokiem, ko atnes Ūsiņš, ir vasaras un dzīvības atkal atgriešanās apliecinājums. Arī tirgotāji un amatnieki ar jaunu sparu būs sarūpējuši dažādus gardumus un acis priecējošus labumus. Galdā tiks celti svaigi sieri, žāvētas zivis, pašu cepta maize, sulas, gardas karameles un atspirdzinoši pašmāju vīni. Bet pie amatniekiem varēs iegādāt smalkus izšuvumus, rotas, sveces un pinumus, kā arī lielākus meistardarbus – kalumus, keramiku un koka darinājumus.

Latvisko Ūsiņdienas tradīciju izzināšana


Ūsiņš tiek saukts par „zirgu kungu” – viņš ierodas sētā, lai rūpētos par saimes zirgiem, tāpēc īpaša uzmanība tiks pievērsta Valmiermuižas staļļa zirgiem. Pils parkā tie izrādīs savas prasmes un izvizinās sanākušos. Tirdziņa viesiem būs iespēja pašiem no māla izveidot savu laimes pakavu. Ūsiņi ir svētki, kur valda skaļums un jautrība. Lai uzturētu možu un jestru garu, Valmiermuižā ciemosies folkloras kopa „Endzelīte”. Pēc latviešu tradīcijām Ūsiņdienas rītā dzen pirmo vagu, tāpēc aizrautīgie varēs piedalīties pirmajos zemes apstrādes darbos – sēšanas un dēstīšanas darbnīcā. Ūsiņi ir vīrišķīgākie gadskārtu svētki, tālab viesiem būs iespēja izmēģināt spēkus arī senajā amatu prasmē, darinot lokus un bultas.

„Valmiermuižas alus” brūvējumu un īpašu Ūsiņdienas ēdienu baudīšana

Šajās svinībās galdā tiks celti gardumi, ko sarūpējuši Valmiermuižas Alus virtuves pavāri – lielajā Saimes katlā burbuļos vistas un gaiļa zupa ar dārzeņiem un pannā cepsies biezās rauga pankūkas ar krējumu un ievārījumu. Neatņemama Ūsiņdienas svinību sastāvdaļa ir alus, tāpēc arī šoreiz būs iespēja nobaudīt jaunu Valmiermuižas alus darītavas brūvējumu – proves Vasaras alu No. 4, kas radīts, meklējot īsto vasaras garšu. Arī Valmiermuižas vēstniecības Rīgā šefpavārs Dzintars Kristovskis dosies garšu meklējumos, radot jaunus un neatkārtojamus gardēdības piedzīvojumus, izmantojot kaņepes un daloties ar savām zināšanām pavāra meistarklasē #zemesgarša.

Jaunākie raksti