Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds

Kā dārzam iegūt jaunus akcents

Piemājas teritorijas un dārza labiekārtošana vienmēr ir procesā. Dārzam jaunus akcentus iespējams iegūt, būvējot vai iegādājoties siltumnīcu, žogu, izvēloties baseinu, kā arī atvieglojot ikdienas pļaušanu ar pļaujmašīnu.

Siltumnīcas – plēves vai polikarbonāta

Mūsdienās siltumnīcas no padomju laikā ražotām atšķiras ar labāku pievilcīgāku vizuālo izskatu un tehnoloģiski attīstītākiem risinājumiem, stāsta veikalu tīkla K-rauta projektu vadītājs Viesturs Praulītis. Siltumnīcām tagad pieejama izturīga armētā plēve zaļā krāsā vai polikarbonāta siltumnīcas, kas iekļaujas apkārtējā vidē un kalpo daudz ilgāk. Plēvi parasti maina katru gadu, bet tā var izturēt arī vairākas sezonas. Jāatzīmē, ka veikalu tīkls K-rauta rūpīgi atlasa labākos plēves ražojumus. Tomēr jāņem vērā, ka plēve veicina ūdens kondensātu, straujas temperatūras maiņas, kas augiem var nepatikt.

Savukārt agrāko stikla siltumnīcu vietā, kurām ziemā no sniega smaguma bieži vien ielūza jumts, tagad pieejamas polikarbonāta siltumnīcas. Dārzkopji augstu novērtē to, ka vairs ik gadu nav jāpārstiklo ieplēstās stikla daļas, jo materiāls ir elastīgāks pret triecieniem. Augi polikarbonāta seguma siltumnīcās jūtas komfortabli, jo mazināta saules intensitātes caurlaidība. Taču šis faktors gan var būt arī mīnuss, ja saules ir mazāk aktīvās dārzkopības sezonas sākumā un beigās.

K-rauta piedāvā iegādāties un arī uzstādīt siltumnīcu - kopējās izmaksas par siltumnīcas iegādi un darbu ir sākot no Ls 110. Gan veikalu tīklā K-rauta iegādātajām siltumnīcām, gan uzstādīšanas pakalpojumiem ir divu gadu garantija. Plēves siltumnīcas pieejamas līdz pat 18m2 platībā, bet polikarbonāta siltumnīcas līdz 7,5m2 platībā.  Tagad moderni ir izvēlēties dārzā iekārtot divas siltumnīcas -  vienā audzējot puķes un zaļumus vai garšvielas, bet otrā dārzeņus. Sabiedrība aizvien vairāk atkal novērtē, ka siltumnīcā pašu audzēti zaļumi un dārzeņi būs gan ekoloģiski tīri produkti visai ģimenei, gan iespēja bērniem redzēt kā no maza stādiņa kopjot izaug liels augs. Turklāt izaudzētais pilnīgi svaigs ir pieejams jebkurā laikā, saimnieks pats zina, kā tomātu vai gurķi audzējis, ar ko mēslojis utml.

Raksturīgi, ka iedzīvotāji gatavās siltumnīcas izmanto ne tikai piemājas dārzā, bet gan arī savos mazdārziņos dažādajās dārzkopības biedrībās, gan ved uz laukiem.

Baseini – atpūtai ar ģimeni vai dekoratīvie


Neliela ūdenstilpne dārzā var būt gan kā dekors, gan vasarā kalpot atpūtai un veldzei. K- rauta veikalos pieejami divu veidu funkciju baseini. Ja vēlas atpūsties, var iegādāties tādu baseinu, kuru iespējams izvietot dārzā, un tajā ūdens priekus baudīs gan bērni, gan visa ģimene, pārliecināts veikalu tīkla K-rauta projektu vadītājs Viesturs Praulītis.

Atpūtas baseini ir ļoti praktiski vietās, kur blakus esošās ūdens tilpnes ir dziļas, vai līdz tām mērojams lielāks ceļš. Turklāt atpūtas baseinu varam piepildīt ar kādu ūdeni vēlamies, kas bieži vien noteikti ir arī tīrāks par atvērtu dabīgo ūdenstilpni. Protams, jābūt uzmanīgiem un bērnus bez uzraudzības nevajadzētu atstāt pat pašos mazākajos un seklākajos baseinos.

Savukārt dekoratīvos baseinus var izgaismot ar mākslīgo apgaismojumu, tajos audzēt ziedošos ūdens augus. Dekoratīvie baseini K-rauta veikalos ir pieejami līdz 250 litru tilpumam un izvietojami ierokot zemē un piepildot ar ūdeni. Šādi baseini ļoti labi papildinās dārza kopskatu, un tādus savā praksē aizvien vairāk izvēlas arī profesionāli ainavu arhitekti. Būtiskākais, ka šādi tiek panākts pamanāms efekts, izmaksas ir salīdzinoši mazas. Dekoratīvo baseinu uzstādīšanu var veikt pats vai kā  iegādāties kā K- rauta veikalu pakalpojumu uzreiz iegādājoties baseinu. Lai baseins izskatītos vēl efektīgāk, to iespējams dekoratīvi papildināt ar elektriski darbināmu strūklaku. Šim nolūkam var izvēlēties arī speciāli ūdenim paredzētas saules gaismas bezvadu lampas. Tās maina arī apgaismojuma krāsu un pieejamas sākot Ls 5.

Žogu izvēlas pēc tā funkcijām

Izvēloties sētai žogu, būtiski ir izlemt tā funkciju. Teritorijas iežogošanai no ielas būtu labāk izmantot rūpnieciski izgatavoto paneļu žogu, iesaka veikalu tīkla K- rauta projektu vadītājs Viesturs Praulītis. Savukārt, ja nepieciešams atdalīt tikai savu teritoriju no kaimiņa, vai ierobežot kādu dārza zonu no dzīvniekiem, pietiekami būtu ar pīto žogu ruļļos. Žoga augstuma izvēle var būt dažāda, un K-rauta veikalos tie pieejami no 80 cm līdz divu metru augstumam. K- rauta veikalos piedāvātās žoga uzstādīšanas izmaksas vidēji ir ap 4 Ls/m. Savukārt, ja nepieciešams uzstādīt vārtus, šī darba izmaksas ir Ls70 par dubultiem veramiem vārtiem.

Pēc vajadzības elektriskā vai benzīna pļaujmašīna


Lai zāliens vienmēr būtu skaists, zāles pļaušanai vislabākais stiebra diapazons ir no 50 – 100 milimetri. Ja pļaušanas augstums ir mazāks par 50 milimetriem, palielinās augu savainošanās risks. Jāņem vērā, ka pļaušanas augstums jāpalielina sausajos periodos. Lai atvieglotu pļaušanu, veikalu tīklā K-rauta pieejamas gan elektriskās, gan benzīna pļaujmašīnas, gan dārza traktoriņi. Pļaušanas tehnikas piedāvājums atšķiras atkarībā pēc pļaujamās platības un cik augstu katru agregātu var pieregulēt, tāpat atšķirīgi ir to pļaušanas platumi, gabarīti, kā arī, vai pļaušanas tehnika ir pašgājējs, vai komplektācijā ir grozs,  un vēl daudz un dažādām sīkām niansēm. Pērkot pļaušanas tehniku, cilvēki lielā mērā ņem vērā attiecīgā agregāta cenu un kvalitāti.

Elektriskajām pļaujmašīnām jāņem vērā, kāds ir riteņu augstuma stiprināšanas veids, asmeņa biezums, dzenskrūves palaišanas mehānisms, savācēja groza kvalitāte un stiprināšanas veids. Benzīna pļaujmašīnām vajag pievērst uzmanību tam, vai tehnika ir aprīkota ar gultņiem, vai augstuma regulācija ir pietiekami labi nofiksēta ilglaicīgai lietošanai, kā arī vai metāla korpuss ir pietiekami izturīgs pret koroziju un mehāniskām iedarbībām. Piemēram, gultņu esamība nozīmē, ka agregāts ir vieglāk stumjams, nekas nečīkst un ilgāk kalpos arī riteņi. Pļaušanas tehnika ir obligāti jāasina, līdz ar to palielinot pļaušanas efektivitāti, kā arī samazinot elektrības un benzīna patēriņu pļaušanas laikā.

Jaunākie raksti