Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds

Šokolādes našķis bērniem

Bērni teju vienmēr novērtē radošas un saldas lietas, īpaši viņiem pagatavotus kārumus, kas vecākiem ikdienā liek būt radošiem. Svētku reizē vai kādā dienā, kad īpaši gribas palutināt bērnu, iesakām pamēģināt vienkārši un ātri pagatavojamu šokolādes našķi uz kociņa. Iespējams, arī bērnam patiks darboties līdzi un piedalīties tā tapšanā.

Nepieciešamās sastāvdaļas

250 g šokolādes (der gan baltā, gan tumšā, gan piena, īpaši labi kusīs speciāli kausēšanai paredzētā, taču var izmantot arī parasto šokolādes tāfelīti),
gardumiņi dekorēšanai pēc gaumes (cepumi, sukādes, kaltēti augļi, rieksti, karameļu gabaliņi, kokosriekstu skaidiņas, garšvielas vai tml.),
kociņi (var izmantot arī zobu bakstāmos vai kokteiļu salmiņus, bet visestētiskāk un ērtāk būs - nelieli koka iesmiņi),
follijs.

Darba gaita

1. Ūdens peldē izkausē šokolādi. Šokolādes tāfelīti salauz gabaliņos un liec sausā bļodiņā, bet to ievieto traukā ar karstu ūdeni (50°). Bieži maisot, šokolāde izkusīs.

2. Šķidro šokolādes masu pilda konditorejas maisiņam līdzīgā tūtiņā, kam nogriezts gals.

3. Uz follija zīmē apaļus lokus spirāles veidā, lai tie ir iespējami cieši viens otram un turas kopā. Lokus veido haotiski, domājot par interesantu vizuālo iespaidu.

4. Kad apaļā (vai citas formas) konfekte uzbūvēta, tās vienā malā iestiprina kociņu, ja nepieciešams, kociņa vietā uzlej papildus šokolādi, lai kociņš labi turētos masā.

5. Kad visa šokolādes masa izlietota, gatavās konfektes dekorē ar drupinātiem riekstiem vai cepumiem pēc gaumes. Baltās šokolādes konfektes var dekorēt ar tumšās šokolādes skaidiņām un otrādi. Ja ir vēlme kārdinošo našķi padarīt arī kaut nedaudz veselīgu, uz tā var bērt mazos gabaliņos sagrieztus kaltētus augļus.

6. Ļauj šokolādei sastingt istabas temperatūrā.

Pagatavošanas noslēpumi

Kausējot šokolādi jāuzmanās, lai šokolādē neiekļūtu nemaz ūdens. Ūdens šokolādes masu padarīs stingru un no tās būs grūti veidot konfektes.

Konditorejas maisiņa vietā var izmantot arī karoti - no tās smalkā strūklā vēlamajā formā lej šķidro šokolādes masu.

Atceries, ka šokolādes našķus ledusskapī nav ieteicams atdzesēt, jo tad šokolāde zaudē savu spīdumu.

Kad šokolāde pilnībā sastingusi, no follija konfektes jāņem nost lēnām.

Ja garduma tapšanā vēlas piedalīties arī bērni, viņu pārziņā jānodod dekorēšana, ļaujiet mazajiem pirkstiņiem birdināt dekorus uz gatavajiem konfekšu virpuļiem. Šokolādes kausēšanu un konfekšu formas veidošanu gan labāk veikt pieaugušajiem, jo šokolāde ir karsta un darbiņš atbildīgs.

Gatavās konfektes, ja tās plānots pasniegt ballītē, var saspraust kādā auglī, piemēram, pus melonē, tad tās nenodrups un izskatīsies vēl kārdinošāk.

Variācija:

Izkausētā šokolādē mērcē melnās plūmes un/vai aprikozes, iestiprina tajās kociņu un noliek sastingt. Var dekorēt tāpat kā iepriekš aprakstītos šokolādes našķus.

Jaunākie raksti