Aldonis, Agija

Zoodārzi Latvijā bērnu priekam

Teju ikviens Latvijas bērns ir pabijis un zina Rīgas zoodārzu, taču Latvijā ir arī samērā daudz nelielu zoodārzu, kuros iespējams tuvāk iepazīties ar vietējiem un eksotiskiem dzīvniekiem, pat pamīļot un pabarot tos. Lūk neliels apkpopojums ar vietām, kur aizvest bērnus, lai apskatītu dzīvniekus…

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs apmeklētājiem atvērts ir visu gadu un vienīgās brīvdienas ir 1. janvāris un 24. jūnijs. Katrs gadalaiks zoodārzā ir atšķirīgs, bet visi savā ziņā interesanti. Šobrīd Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs aizņem aptuveni 20 hektāru platību un tā kolekcijā ir 405 sugu 3000 dzīvnieki (neskaitot kukaiņus u.c. bezmugurkaulniekus).

Plānojot zoodārza apmeklējumu der iegaumēt, ka dzīvnieki visaktīvākie ir dienas pirmajā pusē, vasarā (jūnijā, jūlijā, augustā) no 11.30 – 14.15 apmeklētāji var vērot dzīvnieku publiskās barošanas priekšnesumus, nesteidzīga iepazīšanās ar ekspozīcijām aizņem ne mazāk kā 3 – 4 stundas, zoodārza teritorijā ir maksas autostāvvieta, vairākas kafejnīcas un kioski (ziemas periodā kafejnīcas un kioski var būt slēgti), kā arī ērtas piknika vietas; velosipēdus bez maksas var atstāt speciāli aprīkotās vietās pie zoodārza ieejas.

Zoodārzs nepārtraukti pārveidojas. Tiek būvētas jaunas, mūsdienīgas mītnes, mainās dzīvnieku kolekcija un paplašinās vides izglītības (lekciju, ekskursiju un nodarbību ) piedāvājums skolām, tātad – ja zoodārzā neesi bijis jau gadu, tevi gaida daudz pārsteigumu. Rīgas zoodārzam ir arī filiāle „Cīruļi” Aizputes novadā.

Vidzeme

- Siguldas novads, Mores pagasts, mini zoo „Salmiņi”- privātkolekcijā ir apskatāmi dažādu sugu fazāni, Indijas skrejpīles, kuru dīvainā stāvā gaita rada neviltotu jautrību, Karaliskās cekulpīles, pundurpīles, sprogainās mājas zosis un Savvaļas zosis - gulbju zosis un Kanādas zosis, melnie gulbji, savvaļas zirgi un mazie poniji, punduraitiņas un Peruāņu pundurcūciņas, krāšņvāveres, parastās vāveres un mazie ķenguri - valabiji, pūce un dažādu šķirņu truši - no pundurīša līdz milzim un citi dzīvnieki.

- Amatas novads, Drabešu pagasts, „Rakši”- komplekss "Rakši" atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Dabas un dzīvnieku cienītājiem iespēja sastapt ne tikai apkārtnes mežos mītošo lapsu kūmiņu vai bebra kungu, bet arī vietējos "Rakšu" iemītniekus – divkupru kamieļus, draudzīgās Dienvidamerikas lamas, alpkas un gvanako. Bez tam šī ir patlaban vienīgā vieta Latvijā, kur tiek piedāvāta iespēja ne tikai apskatīt dzīvniekus, bet arī pašiem doties kopā ar tiem pavisam īstā pārgājienā.

- Siguldas novads, Mores pagasts, „Saulstari” - safari parkā 170 ha lielā teritorijā tiek audzēti staltbrieži, dambrieži un baltie staltbrieži, pavisam kopā ~ 300 dzīvnieki. Tepat mitinās arī 16 meža cūkas. Parka teritorija sadalīta 14 lielākos un mazākos aplokos. Seši no tiem ir iekļauti parka apmeklētājiem izveidotajā maršrutā. Variet būt droši, ka brieži ne vien pienāks tuvu klāt, bet labprāt arī paņems no jūsu rokas kādu kārumu, ja jums tas būs līdzi. Turklāt ciemos variet braukt kā vasarā, tā ziemā, jo brieži arī par pārlieku aukstumu nesūdzas.

- Cēsu pusē Amatas pagastā „Zaķīšos” ir Trušu dārzs – iespēja atpūsties pļaviņā starp 70 brīvībā dzīvojošiem trušiem. Truši ir pieradināti, tos drīkst barot. Apmēklejams visu gadu.

- Raunas novada „Jaun-Ieviņās” iespējams aplūkot gan savvaļas zirgus, gan arī putnu dārzu ar dažādiem iemītniekiem.

Kurzeme

- Ventspils novada Usmas pagasta „Lejnieki”- šovasar atklāts mini zoodārzs, kurā apskatāmi ap 100 dažādi putni, mājlopi un citi dzīvnieki. Mini zoodārzs sevišķi lepojas ar izveidoto putnu dārzu, kurā var sastapt Jakobīnes baložus, pāvus, fazānus, tītarus, vistas un pīles.

- Liepājā, Latgales ielā 3 atrodas Mājdzīvnieku zoodārzs. Aplokos redzēsiet kaziņu, aitas, visdažādākos mājputnus, trusīšus u.c. Varēsiet dzīvnieciņus gan apmīļot, gan pabarot. Vai zināt, kā garšo kazas piens? Tikai nenobīstieties no tītara Krīgera! Varēsiet arī izjāt ar zirgu un pavizināties ratos. Un, protams, Jūsu rīcībā būs piknika un ugunskura vietas un bērnu laukums.

- Grobiņas pagastā putnu dārzā „Viļņi” apskatāmi gan pieauguši Āfrikas strausi, gan arī to mazuļi, zelta fazāni un pāvi. Vasaras sezonā, iepriekš vienojoties, iespējams degustēt ēdienus no strausu olām.

Latgale

- Krāslavas novada Robežnieku pagasta „Viesturi”- ekskursijā mini zoodārzā iespēja apskatīt pāvus, fazānus, tītarus, Āfrikas melnos strausus, Austrālijas emu, alpakus, kā arī sivēnus, govis, trušus, aitas, kazas un citus mājdzīvniekus. Dažādu putnu olu degustācija.

- Latgales zoodārzs, Vienības iela 27, Daugavpils - neliels zoodārzs, kura mērķis ir ekoloģiskā audzināšana un izglītošana saskarsmē ar dzīvniekiem. Ekspozīcijā un laboratorijās dzīvo dažādi eksotiskie un vietējie dzīvnieki: pērtiķi, žņaudzējčūskas, krokodili, bruņurupuči, iguānas, skorpioni un citi tropu mežu un Latvijas ainavu iemītnieki.

- Rēzeknes novada Audriņu pagastā „Škredeļos” atrodas mini zoodārzs, kur interesenti var apskatīt dažādus dzīvniekus – kazas, pīles, poni zirdziņus, lamas un citus.

- Rugāju novada „Mežsētās” ir briežu dārzs. Briežu dārza teritorijā uzcelti 15 torņi graciozo meža dzīvnieku vērošanai. Iespējama arī briežu barošana.

Zemgale

- Ķekavas novada Bērzmente ZS „Mežavairogi”- mājas zoodārzā dzīvo savvaļas dzīvnieki - lāči, lapsas, vilks, murkšķi, mežacūkas, sesks un mājdzīvnieki - aitas, kazas, truši, jūrascūkas, mājputni, suņi un kaķi. Turpat saimniecībā izgatavo arī videi draudzīgus koka izstrādājumus un darbojas dzīvnieku patversme.

- Iecavas novads, Dzimtsmisa, Mazo dzīvnieku dārzs „Dobuļi”- saimniecībā var aplūkot visplašāko dažādu šķirņu vistu kolekciju Latvijā, eksotiskos fazānus, krāšņos pāvus, tītarus, ekskluzīvus baložus, sprogainās zosis. Apmēram trīsdesmit šķirņu putnus, no kurām dažas ir vienīgās Latvijā.

- Ķeguma novadā "Šetlandes poniju audzētavas" aplokos ganās vairāk kā 20 poniji. Ikvienam saimniecības apmeklētājam būs lieliska iespēja sadraudzēties ar mazo radībiņu, kā arī paglaudīt to, bet foto mīļiem būs iespēja uztaisīt kārtīgu foto sesiju kopā ar mazajiem draugiem!

Jaunākie raksti