Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kad jāiet raudzībās…

Bērniņa piedzimšana ir prieka pilns mirklis ne tikai vecākiem, bet arī viņu tuvajiem cilvēkiem. Lai jauno ģimeni apsveiktu, tiek rīkotas raudzības. Šīs svinības un viesošanās noteikti atšķirsies no citiem svētkiem. Ko būtu vērts ņemt vērā, ejot raudzībās?

Parasti šos svētkus svin tad, kad māmiņa un mazulis jūtas gatavi viesu apciemojumam. Kaut arī šis raudzību laiks ir tik atšķirīgs, vidēji tas ir mēnesis pēc dzemdībām. Jāatceras, ka raudzībās nevajadzētu vienlaicīgi doties lielam skaitam cilvēku un apciemošanai nevajadzētu būt ilgai. Tā kā jaunajai ģimenei ir daudz rūpju ap mazuli, šis pasākums vairāk ir kā jaunās ģimenes un mazuļa apdāvināšanas svētki. Svinībās galvenā loma noteikti būs mazulim – viņš arī diktē svinību norisi. Ja būs izsalcis vai satraucies, vecākiem būs jāatstāj uz brīdi viesi, lai aprūpētu mazuli. Jauki, ja jaunā māmiņa netiktu apgrūtināta un cienasta gādāšanu varētu uzņemties viesi. Šajās svinībās labāk izvairīties no treknām kūkām, alkoholiskiem dzērieniem – ja bērns tiek barots ar krūti, visticamāk bērna māmiņa nepievienosies šāda cienasta baudīšanā.

Dodoties raudzībās, viesi dāvanā sagādā to, kas varētu noderēt gan bērnam, gan jaunajai ģimenei – to jau laikus ieteicams noskaidrot.

Taču tiem, kas vēlas pārsteigt jauno ģimeni, noderēs dažas idejas dāvanām:

Personiska dāvana. Piemēram, bērnu sedziņa, vannošanās dvielis, priekšautiņš, drēbītes, u.tml. noderīgas lietas ar jaundzimušā bērna vārda apdruku.

Dāvanu grozs
, kurā ieliktas dažādas bērniņam un jaunajiem vecākiem noderīgas lietas. Piemēram, drēbītes, ķermeņa kopšanas vai vannošanās lietiņas jaunajai māmiņai un mazulim, kāda rotaļlieta… It kā viena dāvana, bet tik daudz noderīgu lietiņu!

Eko dāvana. Piemēram, koka rotaļlietas, mazuļa apģērbs, sedziņa vai dvielis no dabīga materiāla, zāļu tējas.

Lieta, kas glabā atmiņas. Foto rāmītis, foto albums, pēdiņu vai plaukstiņu nospiedumu rāmītis. Brīnišķīga ideja ir dāvāta iespēja mazulim un vecākiem rīkot foto sesiju, pasūtīt foto grāmatu vai kanvu ar mazuļa bildīti uz audekla.

Nauda vai dāvanu karte. Tā noderēs, ja vēlaties, lai vecāki paši izvēlas sev tīkamāko. Lai arī  šāda apdāvināšana daudziem mazuļu vecākiem īpašu pārsteigumu mirkli nerada, tomēr tas ir svarīgs materiāls atbalsts ģimenei, īpaši tad, ja dāvanu karti sagādājuši vairāki cilvēki, padarot to lielāku.

Pašu darināta dāvana. Tie, kam ir iespējas un laiks, dāvanu var gatavot paši. Piemēram, tamborēt mazulim zābaciņus, adīt jaciņu, šūt auduma rotaļlietu. Visas pašu darinātas lietas bieži tiek novērtētas visvairāk, jo tās liecina par īpašu gatavošanos bērna piedzimšanai.

Jaunākie raksti