Vēsma, Fanija

Ieteikumi Līgo svētku plānošanā nepārtērējoties

Biedrība „Naudas plānošanas centrs” izstrādājusi vairākus ieteikumus, kā Līgo svētkus pavadīt jautri, bet neiztērējot pārlieku daudz naudas. Skaidrs, ka šo svētku laikā lielākās vērtības ir atrodamas dabā- atliek vien tās atrast un pareizi izmantot.

Līgo un Jāņu zāles nevis pērciet svētku gadatirgos, bet dodies uz pļavu saplūkt paši!

Svētkus svini kopā ar draugiem, lai svētku izmaksas būtu iespējams sadalīt starp pasākuma dalībniekiem. Iepriekš vienojieties par summu, kādu tērēsiet un kuru nepārsniegsiet.

Svētku pirkumus veiciet pēc iepriekš izveidota saraksta. Izvēlieties atbildīgo, kurš iepērkoties uzrauga, lai netiktu paņemtas lietas, bez kurām var iztikt, vai arī – gluži pretēji – viss nepieciešamais būtu iegādāts.

Pārdomājiet savus pirkumus, jo atkārtots ceļš uz veikalu radīs papildus laika un degvielas tēriņus!

Sadaliet nepieciešamo lietu sarakstu grupās, izvēloties, kuram jāveic kādi pirkumi! Izvēlieties katrai pozīcijai savu atbildīgo - augļu un dārzeņu kontrolieri, dzērienu, uzkodu uzraugu, saimniecisko lietu – grila, ogļu, degšķidruma - pārzini.

Atcerieties kopējā svētku budžetā ierēķināt arī degvielu, ja līgosiet kur tālāk no savas dzīvesvietas.

Esiet videi draudzīgi! Svētku galdu klājiet izmantojot parastos, nevis vienreizējos plastmasas traukus.

Neatstājiet aiz sevis tipisko „pēcjāņu” ainavu - melnos atkritumu maisus, stiklu un plastmasu. Pēc līgošanas sašķirojiet atkritumus, lai varētu veikt atkritumu otrreizējo pārstrādi. Dzērienu pudeles no stikla savāciet, lai nodotu pārstrādei.

Iereibušiem nav ieteicams aizrauties ar sportu, it sevišķi peldēšanos, kā arī vadīt automašīnu.

Dodiet zaļo gaismu dažādām zāļu tējām un tautā zināmām garšvielām: ķimenēm, raudenei, mārsilam. Augi ar aizsargājošu nozīmi ir: pīlādzis, apse, dadzis, nātres, vērmele (senatnē vērmeli bieži meta ūdenī pirms peldēšanās). Aizsargājoši ir visi durstīgie augi — tos dedzina, lai atbrīvotu sevi no nelaimēm.

Nepiniet vainagā aizsargājamos augus. Svētku rotājumiem izvēlieties bieži sastopamus, bet ne mazāk krāšņus augus: madaras, pīpenes, rudzupuķes, gandrenes un citus.

Jāņu alu un sieru pagatavojiet paša spēkiem! Apciemojiet savu lauku vecmāmiņu un vectētiņu un palūdziet, lai viņi izstāsta savas alus un siera receptes un Jāņu svinēšanas tradīcijas "vecajos laikos".

Daži no maģiskajiem Jāņu nakts rituāliem ir:

– ugunskura dedzināšana
 

– lēkšana pāri ugunskuram (arī pāri nātrēm)
 

– rata ripināšana
 – peldēšanās, apliešanās ar ūdeni
 

– rasas «smelšana»
 

– senatnē — lūgsna pēc lietus

Autors: www.vissparnaudu.lv

Jaunākie raksti