Alīna, Sandris, Rūsiņš

Kāzu kleita internetā

Arvien vairāk līgavu izvēlas savu kāzu tērpu meklēt un pasūtīt internetā, jo tur atrodama krietni plašāka izvēle no ārvalstīm, tāpat arī cenas mēdz būt pat krietni demokrātiskākas.

Pirms uzsākt savas kleitas meklējumus internetā, ir jāapbruņojas ar informāciju, kas palīdzēs veiksmīgāk nokļūt līdz savai sapņu kleitai.  Lūk, pāris būtiski ieteikumi.

1. Apzini kleitu stilus un virzienu, kurā lūkojies. Vislabāk meklējumos veiksies, ja jau aptuveni zināsi, ko vēlies redzēt sev mugurā kāzu dienā. Izvēlē vadies sākot no bērnības sapņa līdz tam, kāda kleita visskaistāk izcels Tavu augumu, kāds dizains vislabāk atbildīs kāzu ceremonijai un Tavai būtībai, kā arī, kāds tonis labāk piestāvēs Tavai ādas krāsai.

Kā zināms, pastāv dažādi piegriezuma modeļi, kurus būtu vērts apzināt, lai labāk orientētos plašajā piedāvājumā un Tu zinātu, kā apmēram pasūtītā kleita izskatīsies uz auguma.

Viena no populārākajām ir "A" tipa (augšdaļā pieguļoša, no vidukļa uz leju paplatināta), saukta arī par princeses tipa kleitu. Balerīnas kleita ir līdzīga, tikai ar vēl kuplāku svārku daļu. Tāpat pastāv Nāriņas stila (Mermaid style) kleita, kas ir apspīlēta gurnu daļā un tikai apakšdaļā ir veidots iestīvināts paplatinājums; Kolonnas stila (Column style) kleita ir gandrīz vienmērīgi pieguļoša, bet ar taisnu svārku daļu mazliet zem gurnu līnijas; Impēriskā (Empire Line) stila kleita ir, ja krītoša, taisna svārku daļa sākas jau zem pieguļošas korsetes; Atšķirīgas ir īsās, zvanveida kleitas, tā saucamās Tea-lengh: garumā  apmēram 15 cm zem ceļa. Pašlaik ļoti iecienītas ir jau minētās grieķu stila kleitas, kas atšķirībā no impēriskā stila kleitām visizteiktāk atšķiras ar augšdaļu, kas parasti ir ar vienu lenci vai divām un "V" veida izgriezumu, tāpat arī ar uzsvērtu vidukļa jostu vai līniju.

2. Pievērs kritisku uzmanību visām detaļām. Vadoties pēc kleitas stila, piemeklē kleitu, kura Tev visvairāk simpatizē arī pēc citiem kritērijiem – kakla izgriezuma, lencīšu stila, piedurknēm (ja tās ir), auduma, apdares elementiem un toņa. Izpēti visu rūpīgi! Būtiski ir paskatīties kleitas aprakstu – kleita ir jauna vai, ja lietota, ar vai bez defektiem.

Internetā vari atrast gan slavenu dizaineru, gan pavisam lētas kleitas. Attiecībā uz pirmo variantu, jāskatās, vai tas nav atdarinājums (replica), otrajā gadījumā – ja kleita maksā vien nedaudz pāri 100 dolāriem, bet bildē tā izskatās kā no dizainera modes skates, labāk nepērc. Visticamāk, tā pilnībā neatbilst realitātei. Savukārt, pagājušo sezonu dizaineru kleitas var nopirkt krietni lētāk.

Ieteicams pirkt tikai pārliecinošus audumus – piemēram, ja zīdu, tad īstu, nevis zīda izskata sintētiku, jo pievienotā kleitas fotogrāfija var būt labi apstrādāta, kamēr audums realitātē var izskatīties dramatiski.

Arī krāsas nianses vēlams aplūkot uz diviem dažādiem datora monitoriem, un pārjautāt pārdevējam, vai tā attēlā ir tieši tāda, kā dzīvē.

Kleitas attēliem ir jābūt vairākiem, no visiem rakursiem, lai nav pārsteigums par nevēlamiem apdares elementiem vai muguras izgriezumu.

Atceries, ka profesionāla studijas tipa bilde kleitu var parādīt daudz krāšņāku, nekā tā ir patiesībā. Nekautrējies uzdot precizējošus jautājumus pārdevējam.

3. Noņem precīzus savus mērus. Kāzu kleita ir tā lieta, kurai būtu patiešām labi jāder un perfekti jāpiemērojas Tavai figūrai, tādēļ ir būtiski zināt ne tikai savu apģērba izmēru, kleitas garumu un tipu, bet jānomēra arī pārējie parametri – vidukļa, gurnu un krūšu apvidus.

Eiropiešu, amerikāņu un ķīniešu dotie izmēri atšķiras, tādēļ jāskatās vai jājautā, kāds ir Eiropas izmērs. Pat, ja e-veikalā ir norāde, ka kleitu vajadzības gadījumā var apmainīt, vairumā gadījumu pasta izdevumus apmaksāsi Tu, nemaz nerunājot par to, ka tā var zaudēt arī laiku.

Daudzi ķīniešu pārdevēji piedāvā uzšūt kleitu pēc individuāli norādītiem izmēriem par demokrātiskām cenām, tomēr jāatzīst, ka nereti internetā iegādātās kleitas tomēr jānes pie šuvējiem pielabot izmēru (arī gatavajām kleitām).

Tāpat jāpārdomā, vai pirms kāzām neuzsāksi diētu, kas var ietekmēt nepieciešamo kleitas izmēru.

4. Salīdzini cenas un izvēlies e-veikalu. Visticamāk, Tu atlasīsi vairākus līdzīgus variantus no dažādiem veikaliem. Salīdzinot cenas, pievērs uzmanību arī piegādei (shipping). Tās izmaksas var būt arī kā mārketinga triks – piemēram, šķietami lētai kleitai piegāde var būt augstāka kā citviet. Bet, pirms vispār noskatīt kādu kleitu, ir jānoskaidro, vai piegāde ir iespējama arī uz Latviju vai nav. Tas būs apzīmēts ar terminu Worldwide vai Europe, bet jājautā konkrēti pārdevējam, jo arī piegādes izmaksas var atšķirties atkarībā no valsts.

Ne mazāk būtiski, vai e-veikals piedāvā garantiju – atgriezt naudu, ja ir kādas problēmas ar kleitu (piemēram, tā atnāk sabojāta). Tāpat jāskatās, cik ilgs ir piegādes laiks: parasti mēneša laikā.

5. Dod priekšroku pārbaudītiem pārdevējiem. Pirms izdari izvēli, būtu ļoti derīgi palasīt kāzu forumus, lai uzzinātu citu līgavu pieredzi par konkrētiem e-veikaliem. Dažkārt ir vērts izvēlēties dārgāku variantu, bet ar labu reputāciju, lai Tu būtu pārliecināta, ka savu sūtījumu saņemsi. Diemžēl ir e-veikali, kuri apkrāpj savus klientus vai vēlamā vietā nosūta ko attāli līdzīgu.

Tādēļ visprātīgāk sākt savu izvēli ar uzticamību viesošu e-veikalu apzināšanu, kleitu izvēloties konkrēti no tiem. Skaties tajā virzienā, kur jau kāda paziņa vai vairākas līgavas no forumiem jau iepriekš veiksmīgi pasūtījušas (un saņēmušas) kleitu, vai, ja tas ir starptautiski populārs e-veikals, kā, piemēram, Ebay. Tomēŗ, jārēķinās, ka arī Ebayā pārdevēji un produkcija var stipri atšķirties, tādēļ jāizvēlas tādi pārdevēji, kuriem ir visaugstākie reitingi un labākās pircēju atsauksmes.

Vislabāk, ja e-veikalam pastāv komunikāciju forma starp pircēju un pārdevēju, lai aizsūtītu savus jautājumus par konkrēto kleitu un saņemtu atbildes, kā arī, ja pie preces vai vismaz paša e-veikala redzamas pircēju atsauksmes.

Īpaši izdevīgi var iegādāties kleitu sezonas izpārdošanā vasaras beigās, vai ar piegādi par velti.

Galu galā gan jāatceras, ka kleitas pirkšana internetā zināmā mērā ir "kaķis maisā", tomēr tur vari ātri un ērti salīdzināt gan modeļus, gan cenas. Ja rodas šaubas par to, kāds modelis Tev vislabāk piestāvēs un "sēdēs" uz auguma, vari vispirms aiziet uzmērīt vairākus tērpus uz kādu vietējo kāzu salonu.

Veiksmīgas kleitas medības!

Vietnes, kuras guvušas zināmu popularitāti (negarantējam gan noteikti veiksmīgu iznākumu): www.landybridal.com, www.ebay.com, www.kaersen.com, www.lightinthebox.com, www.preownedweddingdresses.com  (lietotas, arī populāru dizaineru kleitas).

Jaunākie raksti