Jurģis, Juris, Georgs

Bērnības svētki aktuāli arī šodien

Daudzās pašvaldībās joprojām ik gadu vasarā tiek atzīmēti Bērnības svētki, lai godinātu pagasta bērnus un radītu viņiem prieku. Vairumam pieaugušo šie svētki ne bez pamata saistās ar padomju laikiem, jo tieši tad sāka veidoties minēto svētku tradīcijas.

Bērnības svētku būtība

Bērnības svētki ir padomju laikos radusies alternatīva kristībām baznīcā (tolaik tās bija aizliegto pasākumu sarakstā), kad bērnam tiek oficiāli piešķirti krustvecāki un notiek svinības. Tradīcija rīkot šādu pasākumu daudzos novados saglabājusies arī līdz šodienai un, visbiežāk, reizi gadā visiem pagasta bērniem (dažkārt nosakot vecuma grupu, piemēram, 4gadnieki) vietējā pašvaldība organizē svētkus.

Ko dara Bērnības svētkos?

Dažādos novados tradīcijas mēdz nedaudz atšķirties, bet teju vienmēr Bērnības svētkos centrālajā vietā atrodas šūpoles, kurās krustvecāki izšūpo bērnu, vadītājs runā sirsnīgas runas. Pasākumu kuplina kāds vietējo pašdarbnieku koncerts. Katram bērnam tiek piešķirta arī svētku apliecība, kurā atrodami krustvecāku vārdi, svētku datums un cita būtiska informācija.

Ko dāvina un kā priecājas?

Tā kā Bērnības svētku ideja ir tuva kristību tradīcijai, arī dāvanas, ko bērns saņem no krustvecākiem un citiem viesiem ir līdzīgas kā kristībās - sudraba karotīte, ķēdīte. Taču būtībā Bērnības svētku saistība ar baznīcas rituālu ir visai attāla (tik vien kā abos gadījumos bērns iegūst krustvecākus), tāpēc dāvanu izvēlē sveicēji pilnīgi noteikti var būt radoši un apdāvināt bērniņu ar lietām, kas pašiem šķiet interesantas un mazajam patiktu - dažādām rotaļlietām, grāmatām u.tml.

Pēc oficiālās pasākuma daļas parasti ģimene ar viesiem kopā fotografējas, ietur svētku maltīti, spēlē rotaļas un nosvin dienu tā, kā bērnam vislabāk patiktu. Šeit nepastāv stingru noteikumu vai tradīciju, tāpēc pilnīgi noteikti iespējamas interpretācijas - tematiskas ballītes, pasaku tēlu pieaicināšana, nelieli izbraucieni (ekskursijas) vai vienkārši dārza svētki bērnu gaumē.

Kā pieteikties Bērnības svētkiem?


Tā kā Bērnības svētkus organizē vietējā pašvaldība, tieši tur arī jāinteresējas par konkrēto datumu gadā, kad tiek plānoti svētki. Daudzviet par dalību svētkos jāmaksā arī noteikta naudas summa, taču līdz ar to pašvaldība pilnībā nodrošina pasākumu - ar dekorācijām, vadītājiem, atbilstošu noskaņu, apliecībām un nereti arī dāvanām.

Kādas ir alternatīvas?

Par alternatīvu Bērnības svētkiem, pasākumu, kurā arī bērns iegūst krustvecākus var uzskatīt krustabas - kristības latviskā garā pie folkloras kopām, ievērojot pagāniskās tradīcijas. Tādas tiek organizētas brīvdabas muzejos vai individuāli, pieaicinot zinošu folkloristu. Šādās krustabās tiek veikti dažādi ar dabu un latviešu dievībām saistīti rituāli.

Ne visās pašvaldībās tiek rīkoti Bērnības svētki, dažviet jaundzimušajiem notiek vārda došanas svētki, kuru tradīcijas un būtība ir līdzīga Bērnības svētkiem. Dažviet joprojām tiek svinēti arī Pilngadības svētki kā alternatīva baznīcā notiekošajām iesvētībām.

Jaunākie raksti