Ja ievārījuma burciņa uzdāvināta jau pagājušajā gadā, te būs pāris jaunas idejas, kuras var noderēt katrai, kas svētkos grib iepriecināt kādu ar simbolisku, bet mīļu dāvanu.
Jūsu iedvesmai atlasījām 5 receptes, kas ir patiešām neticami vienkārši pagatavojamas, jo nesatur vairāk par 5 sastāvdaļām, tajā pašā laikā – izsmalcinātas un gardas!
Saldumu karalienes – trifeles
Tās kusīs mutē gan bērniem, gan pieaugušajiem. Vislabākais, ka neskatoties uz šo konfekšu izsmalcināto garšu, ir pieejamas arī ļoti vienkāršas trifeļu receptes, kā šī:
Nepieciešams:
1 paciņa cepumu (piemēram, "Selgas")
1 bundža iebiezinātā piena ar cukuru
6 ēdamkarotes kakao
sarīvēta šokolāde vai smalcināti rieksti
No pirmajām trim sastāvdaļām jāizveido viendabīga masa, no kā saveļ bumbiņas. Pēc tam tās apviļā rīvētā šokolādē, smalcinātos riekstos, kokosriekstu skaidiņās vai tumšajā (rūgtajā) kakao pulverī. Apviļātās bumbiņas uz laiku ievieto ledusskapī un tad kārto glītā trauciņā vai kastītē dāvanai.
Melnās plūmes šokolādē
Ļoti juteklisks kārums garšas kārpiņām, jo sastāv no tik dažādiem komponentiem – maģiskās šokolādes, brendija lāses, plūmēm un riekstiem.
Nepieciešams:
200 g žāvētas plūmes
brendijs/ liķieris
100 g lazdu rieksti/mandeles
150 g tumšā/piena šokolāde
Plūmes pārlej ar nelielu daudzumu brendija vai liķiera un atstāj uz vairākām stundām, lai garša ievelkas. Pēc tam katras plūmes vidū iespiež riekstu vai mandeli.
Izkausē šokolādi, atsevišķi tumšo un gaišo. Mērcē plūmes šokolādē, kārto skaistā traukā un ievieto ledusskapī, līdz šokolāde sastingst.
Marinēts siers burciņās
Šādi pasniegts siers ne tikai labi izskatās un garšo, bet apdāvinātājam noderēs kā lieliska delikatese garajiem ziemas vakariem vai svētku galdam.
Marinēta siera receptei nepieciešams nenogatavināts siers ("Mocarella", "Mālpils") vai cita veida siers – pusmīksts vai pusciets. Tāds, lai nejūk ārā, bet ir pietiekami mīksts, lai tajā labi ievilktos garšvielu marināde.
Nepieciešams:
500 g siera uz 1 litra tilpumu
olīveļļa tādā daudzumā, lai pilnībā pārklātu sieru
mazliet etiķis pēc garšas
piestā smalcinātas garšvielas un garšaugi pēc ieskatiem
Sagatavo marinādi no olīveļļas un etiķa, līdz eļļa iegūst pavisam neuzmācīgu etiķa noti. Sieru sagriež kubiciņos, pilda burciņā, un pamīšus liek piestā smalcinātas garšvielas (lai labāk izdalās garšas): čilli vai smaržīgos piparus, saberztu koriandru, papriku, timiāna vai rozmarīna zariņus, ķiplokus vai baziliku. Pārlej ar marinādi. Dekorēta burciņa būs apetīti rosinoša dāvana!
Čilli pikantā želeja
To varētu saukt arī par aso ievārījumu, kuru var izmantot pie gaļas vai siera ēdieniem. Sarkanīgā krāsā, pikanta un neierasta – būs laba dāvana gardēdim vai asu ēdienu cienītājam.
Nepieciešams:
150 g sarkano čilli piparu – ar izņemtu kātiņu un sēklām
150 g iztīrītas sarkanās paprikas
600 ml baltvīna vai ābolu etiķa
1 kg ievārījuma cukura
Čilli pākstis rupji sakapā vai sasmalcina blenderī, rupjā režīmā kopā ar paprikas gabaliņiem. Katliņā lej etiķi, kam pievieno cukuru un uzvāra. Tad pievieno blenderēto piparu masu un vāra 10 minūtes.
Pirms pildīšanas burciņās ļauj masai nedaudz sarecēt, lai vienmērīgi pamaisītu piparu plēksnītes. No šīs receptes sanāks vairākas burciņas (dāvanas).
Bazilika pesto delikatese
Pesto mērce tradicionāli ir nākusi no Itālijas, taču ir iecienīta, mazliet eksotiska piedeva ēdieniem arī pie mums. To var pielietot ļoti plaši, un, ja mājās ir blenderis, tās pagatavošana ir ļoti vienkārša.
Nepieciešams:
150 g bazilika
50 g ciedru riekstu (var aizvietot ar valriekstiem)
100 g sarīvēta "Parmezāna" siera
300 ml olīveļļas
sāls
Visas sastāvdaļas liek blenderī, pamazām lejot klāt olīveļļu. Masu samaļ viendabīgu, gandrīz līdz krēmveida konsistencei. Jau gatavo masu pilda miniatūrās burciņās.
Dzīvīgi zaļās krāsas un piedevas statusa dēļ tā būs lielisks dāvanas kompanjons sārtajai čilli želejai!
Tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien vairāk prātā sāk riņķot doma – ko šogad dāvināt visiem mīļajiem? Būsim pamanījušas, ka pēdējos gados arvien populārākas kļūst pašu gatavotas dāvanas, tajā skaitā arī dažādi ēdamie našķi. Tie rada ne vien īpašas emocijas, bet izdodas īpaši gardi, jo gatavoti ar svētku sajūtu.