Dabīgo izejvielu ekstrakti, kurus gatavo mūsu meistari, tiek izmantoti vairāk nekā divdesmit dzērienu receptūrā, ko šodien ražo “Latvijas balzams”.
“Dzērienu ražošanā mēs regulāri ieviešam inovācijas gan tehnoloģiskajos procesos, gan iepakojumā un, protams, radam jaunas receptūras, taču vienlīdz būtiski mums ir saglabāt tradīcijas, kas saistās ar dabīgo izejvielu izmantošanu “Latvijas balzams” dzērienos. Nereti cilvēki, uzzinot, ka “Moka” liķiera ražošanā arī pašlaik tiek izmantotas kafijas pupiņas, ir ļoti pārsteigti. Arī gadsimtiem senā “Rīgas Melno balzama” receptūra ir saglabājusies bez izmaiņām kopš tās atjaunošanas 1950. gadā, jo mums ir būtiski nepievilt savu patērētāju, kurš rēķinās ar nemainīgu un kvalitatīvu dzērienu garšu”, stāsta “Latvijas balzams” Komercdirektors Valters Kaže.
“Latvijas balzams” tehnologi un dzērienu meistari paši gatavo ekstraktus no dabīgajām izejvielām, piemēram, melleņu, ābolu, kafijas un citus ekstraktus, kas ir daudzu dzērienu neatņemama receptūras sastāvdaļa. Tie ir “Rīgas Melnais balzams”, liķieri “Allažu ķimelis” “Benediktīns”, kafijas liķieri no “Moka” sērijas, kā arī tādi stiprie alkoholiskie dzērieni kā “Hektors”, brendijs “Bonaparte” un “Grand Cavalier Exclusive” un citi. Augu izcelsmes izejvielas, piemēram, piparmētras, vērmeles, bērzu pumpuri, ozolmizas, liepziedi, vērmeles u.c., kā arī garšvielas kā ingvers un muskatrieksts, tiek izmantotas “Rīgas Melnā balzama” produktu ražošanā, gatavojot nolējumu jeb ekstraktu, kuru veido 16 dabīgas sastāvdaļas.
Atbalstot vietējos ražotājus, “Latvijas balzams” šogad iepircis: žāvētas mellenes – 7 tonnas; žāvētus ābolus - 4,5 tonnas; vairāk nekā tonnu medus un piecsimt kilogramu bērzu pumpuru.
“Izejvielu iepirkumus veicam, izvērtējot gan produkcijas atbilstību kvalitātes standartiem, gan piegādātāja spēju nodrošināt mums nepieciešamos apjomus ilgtermiņā,” stāsta uzņēmuma Komunikācijas vadītāja Dana Hasana. “Līdz ar to arī veidojas tik plaša piegādātāju “ģeogrāfija”, jo ražojam vairāk nekā 100 dažādu dzērienu un izejvielu kvalitāte ir mūsu prioritāte “numur viens”, pauž uzņēmuma pārstāve.
Tā, piemēram, lai saražotu kafijas liķieri “Moka”, gada laikā tiek izmantotas sešas tonnas kafijas pupiņu. Taču vislielākajos apjomos tiek iegādāti dabīgo sulu koncentrāti no upenēm, āboliem, bumbieriem, persikiem, baltajām vīnogām un zemenēm - šogad tās ir 45 tonnas. Koncentrātus izmanto sidru un dzirkstošo vīnu ražošanai, bet šogad iepirktās 24 tonnas upeņu sulas koncentrāta ir “Rīgas Melnā balzama ar upeņu garšu” neatņemama receptūras sastāvdaļa.
Piparmētras, muskatrieksti, žāvēti āboli, liepu ziedi, genciāna sakne, ingvers, melnie pipari, bērzu pumpuri, asinszāle, žāvētas mellenes – šīs un vēl daudzas citas dabas veltes ir izejvielas, ar ko diendienā strādā AS “Latvijas balzams” dzērienu meistari. Šogad uzņēmums savu dzērienu ražošanai iegādājies un izmantojis vairāk nekā 71 tonnu dabīgo izejvielu. Liela daļa šo izejvielu, piemēram, mellenes, žāvēti āboli, bērzu pumpuri, medus tiek iepirktas no vietējiem ražotājiem, savukārt eksotiskākas izejvielas tiek piegādātas pat no Kamerūnas, Indonēzijas, Indijas un citām valstīm.