Izzinot Cēsu alus vēsturi, kas datējama ar tālo 1590.gadu, kad Cēsu pils revīzijas protokolos rodamas pirmās ziņas par alus darīšanu Cēsīs, ir jāgodina Cēsu pilskungs Emanuels fons Zīverss, kas 1878.gadā ir uzbūvējis pirmo Cēsu alus darītavu ārpus pils mūriem. Tieši šis alus brūzis mūsdienās zināms kā "Cēsu alus" vecā alus darītava, kurā alus brūvēšana tika veikta līdz 2000.gadam. Kopš 2001.gada Cēsu alus darītava atrodas jaunās ražošanas telpās un tās izaugsme ir vainagojusies ar otrās lielākās alus darītavas statusu valstī.
„Lai godinātu "Cēsu alus" pamatlicēju – pils saimnieku, aristokrātu un mākslinieku, mēs veltām jaunu alus zīmolu tieši Grāfa fon Zīversa kaislībai pret alu, nodēvējot to grāfa vārdā. Šis alus ir veltījums grāfa dzīvei un mantojumam, kas joprojām ir dzīvs Cēsu arhitektūrā, mākslā un viņa būvētajā pirmajā Cēsu alus brūzī. Izveidojot Lager un Ale tipa alus šķirnes šajā zīmolā, vēlamies iepazīstināt Latvijas alus baudītājus ar alus pasaules daudzveidību un ceram uz eil tipa alus cienītāju loka paplašināšanos mūsu valstī,” stāsta "Cēsu alus" vadītāja Eva Sietiņsone – Zatlere.
Alus zīmols "Grāfs fon Zīverss" savu ceļu pie alus baudītājiem un gardēžiem uzsāk ar diviem produktiem – Latvijā jau iecienītais lager tipa alus (4,8% alkohola tilpumā) un pasaulē populārais eil tipa alus (5% alkohola tilpumā).
Lager jeb klasiskais gaišais alus ir pasaulē izplatītākais alus veids. To ilgstoši raudzē zemākā temperatūrā, tādejādi iegūstot zeltainu alu ar maigu, atsvaidzinošu garšu. Pasniedz atdzesētu līdz 10C. Savukārt Ale (eil) tipa alus radies Anglijā 17.gadsmitā. Eilu dara, izmantojot vienu no senākajām tehnoloģijām – virsraudzēšanu, kas piešķir alum spēcīgu garšu, aromātu un tumšu nokrāsu.
„Alus Grāfs fon Zīverss pārstāv prestižo „lēnalus” segmentu, kas pieskaitāms augstvērtīgas kvalitātes un gardēdības kategorijai. Šis alus jābauda nesteidzoties – izgaršojot katrā malkā ietērpto garšas pilnību. Lager ir inovatīvi papildināts ar tumšo iesalu, kas piešķir pilnvērtīgāku, apaļāku garšu un tumšāku, dziļāki zeltainu nokrāsu.
Savukārt Ale ir raksturīgs ar sabalansētu klasisko apiņu un vieglas maizes nots buķeti, jūtama arī karamelizācijas atblāzma. "Grāfs fon Zīverss Ale" ir maigāks nekā klasiskie eili, ar nelielu augļainuma pakāpi,” stāsta "Cēsu alus" galvenais alus meistars Māris Grambergs.
Alus dizains ir īpaši veidots, ievērojot 19.gadsimta aristokrātiskā stila nianses – etiķetē atspoguļots grāfa portrets, izmantotas Zīversu dzimtas ģerboņa krāsas: piesātināti sarkanā, zilā un pasteļtoņa fona tonis. Alus ir Latvijā vēl nebijušā, savukārt sendienās izplatītā pudeles tilpumā – 0,4l, ar gravīru Imperial, kas vienā no šī termina tulkojumu variācijām nozīmē augstākā labuma, majestātisks, lielisks.
Alus būs pieejams pārdošanā sākot ar Lieldienu nedēļu. Plānots šogad realizēt 1 miljonu pudeles. Kopējās investīcijas jaunā alus zīmola izveidē sastāda 100 000 EUR.
Radīts jauns alus zīmols "Grāfs fons Zīverss", godinot grāfu Emanuelu fon Zīversu, kas bijis Cēsu alus darītavas pamatlicējs. Jaunais zīmols sevī ietver divas alus šķirnes – lager un eil (ale) tipa alu.