Šis rekords ir unikāls arī ar to, ka suši pagatavošanā tika izmantoti galvenokārt Latvijas produkti – siļķe, gurķi, šprotes, nēģi, Latvijā ražots siers un citas sastāvdaļas. Rekords tika uzstādīts par godu lielveikalu tīklā pirmā suši bāra atklāšanai "Maxima XXX" Rīgā, K. Ulmaņa gatvē 88a. Pēc sadalīšanas gabaliņos suši tika nogādāts Rīgas pašvaldības Bērnu un jauniešu centram "Imanta", tādējādi sveicot bērnus ar jaunā mācību gada sākšanos.
Jaunā suši bāra izveidē, kā arī darbinieku apmācībā ir investēti līdzekļi 18 000 latu apmērā. Lielveikalos pirmajā šāda veida suši bārā ir iespējams uz vietas nobaudīt vai arī nopirkt līdzņemšanai 30 veidus uz vietas pagatavotu suši.
"Veidojot suši bāru un tā sortimentu, ņēmām vērā to, ka Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk izvēlas tieši šo japāņu gardumu. "Maxima" saviem pircējiem piedāvā ļoti plašu zivju sortimentu, un zivis dominēs arī mūsu suši bāra piedāvājumā," stāsta "Maxima" suši eksperts Gints Osis. Viņš norāda, ka suši bārā būs nopērkami gan jau tradicionāli, gan neparastāki suši veidi, piemēram, ar Rīgas šprotēm.
Neparastais suši rekords tika uzstādīts aptuveni stundas laikā, un to kopā ar palīgiem īstenoja "Maxima" suši eksperts Gints Osis.
Kā pastāstīja veikala tīkla pārstāvji, kopumā, lai radītu 21,8 metrus garo suši, tika izmantoti 7 kg rīsu un 100 nori lapas. Latvijas garākais suši tika pildīts ar dažādiem Latvijas produktiem. Tika izmantots 4,5 kg gurķu, 1,5 kg svaigā siera "Kārums", kilograms kūpinātu vistu, kilograms ceptas vistas filejas, kilograms šprotu, kilograms nēģu, nepilns kilograms siera "Talsu ritulis", kā arī nepilns kilograms lašu un siļķu.
"Uzstādīt jaunus rekordus vienmēr ir saviļņojoši, turklāt dubults prieks ir tad, ja no šī rekorda varam sniegt pozitīvas emocijas arī citiem," norāda Ivars Andiņš, "Maxima Latvija" preses sekretārs. Tas, ka rekordam izmantojām lielākoties Latvijas produktus, ir tikai pašsaprotami, jo vienmēr cenšamies atbalstīt vietējos ražotājus. Turklāt pašmāju suši sastāvdaļas piešķir šim rekordam īpašu pievienoto vērtību."
"Maxima" suši bāra atklāšanas laikā norisinājās arī konkursa "Mans Latvijas suši" fināls, kura ietvaros sacentās trīs finālistes, gatavojot savas konkursam iepriekš iesūtītās latvisko suši receptes. Galveno balvu konkursā ieguva Ingrīda Kuzmicka, kuras gatavoto suši no skumbrijas, salātu lapām, dillēm, gurķiem, tomātiem, bazilika un kazas siera žūrija atzina par visoriģinālāko un gardāko. Otro vietu ieguva Anna Kasatkina – viņas suši galvenokārt sastāvēja no omletes, laša un Krievijas siera. Savukārt balvu par trešo vietu saņēma Karlīna Lisecka, žūrijai prezentējot savu iecienītāko recepti, kuras sastāvā bija kūpināta vista, marinēti gurķi un "Dzintara" svaigais siers ar zaļumiem.
Konkursa dalībnieku varējumu vērtēja sabiedrībā zināmi suši cienītāji – "Miss Universe 2006" Latvijā uzvarētāja un televīzijas šova "Latvijas princese 2009" fināliste Sanita Kubliņa, DJ Gustavito, kā arī creativelatvia.com direktore Līga Bizune. Par pozitīvu gaisotni visa pasākuma laikā rūpējās un klātesošos izklaidēja pasākuma vadītājs Ēriks Loks.