Latvijas vīnziņu čempionāts norisinājās viesnīcas Radisson BLU Rīdzene restorānā "Piramīda", kur deviņi prestižāko Rīgas restorānu vīnziņi divas dienas sacentās par labākā vīna eksperta titulu.
Priekšsacīkstes notika latviešu valodā, savukārt finālā, kur iekļuva četri dalībnieki, prasmes un zināšanas bija jāprezentē angļu valodā. Finālā vīna ekspertiem bija jānosaka vairāku dzērienu un sieru izcelsme, jāizlabo neprecizitātes vīna kartē, jāstrādā improvizētā restorānā un jāapkalpo improvizēta restorāna viesus.
Par labāko vīna ekspertu šogad tika kronēts Jānis Kaļķis, kuram šis ir jau otrais Latvijas labākā vīnziņa tituls.
"Aktīvākie treniņi sākās aptuveni nedēļu pirms fināla – daudz runāju ar sevi, trenējos sevi pasniegt žūrijai un mēģināju atšifrēt, ko viņi varētu domāt. Testēju vismaz desmit stipros dzērienus un aptuveni trīs vīnus dienā, daudz lasīju," par sagatavošanās procesu stāsta J. Kalķis.
Līdzīgus treniņus viņš arī aizvadīs, gatavojoties pasaules čempionātam, kas nākamgad 29. martā norisināsies Tokijā, Japānā.
J. Kaļķis īpaši priecīgs ir par "Duval-Leroy" šampanieša nama dāvāto iespēju doties uz Šampaņu Francijā, kur viņš varēs papildināt zināšanas, apmeklējot vīnogu laukus ražas novākšanas laikā. "Neņemos spriest, kā man veiksies Tokijā – tur piedalās piecdesmit viena valsts un konkurence ir milzīga. Tomēr centīšos sevi un Latviju pārstāvēt godam!" saka J. Kaļķis.
Otro vietu čempionātā ieguva neatkarīgais vīna eksperts Kaspars Vēzītis, trešo – Ronalds Pētersons no vīnu bāra "Garage", savukārt ceturtais palika Zigmārs Kalniņš no restorāna "Burkāns".
Gandarīts par uzvarētāja un pārējo dalībnieku sniegumu ir Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Raimonds Tomsons, kurš uzskata, ka Latvijas vīna eksperti ik gadu kļūst profesionālāki. "Ne velti fināls bija angļu valodā un uzdevumus turējām slepenībā līdz pēdējam brīdim – tas viss tiek darīts ar nolūku, lai celtu mūsu vīnziņu profesionālo latiņu!" norāda R. Tomsons.
Čempionāta oficiālais atbalstītājs šogad bija Francijas šampanieša nams "Duval-Leroy". Tas dibināts 1859. gadā, un joprojām ir viens no nedaudzajiem šampanieša namiem, kurš 100% pieder ģimenei un ir starp 15 labākajiem pasaulē. "Duval-Leroy" pārstāvis Vilhelms Lārs par čempionātā redzēto ir patīkami pārsteigts un sola Rīgā atgriezties arī nākamgad. "Esmu pabijis ļoti daudzās sacensībās un pēc šodien redzētā varu droši teikt, ka jūs varat būt no sirds lepni par saviem vīna speciālistiem!" saka V. Lārs.