Šarlote, Lote

Cēsu pilī maizi ceps kā viduslaikos

Cauri gadsimtiem maize vienmēr ir bijusi pati nozīmīgākā uztura sastāvdaļa, mainījušies ir vien maizes cepšanas veidi un attieksme pret to. Cēsu pilī piedāvā jaunu interaktīvu programmu "Maizes cepšanas tradīcijas viduslaikos", kur maize tiks cepta autentiski rekonstruētā viduslaiku āra maizes krāsnī Cēsu pils dārzā, informē Cēsu Kultūras un Tūrisma centra pārstāve Daiga Janševska.

Paralēli darbojoties, mīcot mīklu un veidojot savu maizes klaipu, interesenti varēs uzzināt kādu maizi ēda viduslaikos, kā veidoja ieraugu un kas bija nepieciešams, lai mīkla labi rūgtu. Apmeklētājiem tiks atklāti arī viduslaiku āra maizes krāsns karsēšanas noslēpumi un daudzveidīgais pielietojums. Kā gandarījums un sava darba novērtējums būs siltas maizes baudīšana ar sviestu un medu.

"Viduslaiku programmu veidotāja un vadītāja Ieva Kalniņa Matute meklē arvien jaunas iespējas, lai Cēsu viduslaiku pils kļūtu par aizraujošu piedzīvojumu, kas sniedz ne tikai izklaides iespējas, bet arī izzinošu informāciju par viduslaikiem. Nu jau vairāk kā gadu darbojas Cēsu Pils Vēsturisko Deju studija, kuras mērķis ir apgūt un iedzīvināt dažādu vēsturisko periodu dejas. Ar teatralizētām programmām pieaugušajiem un skolēniem, Ieva Kalniņa Matute piedāvā iepazīt Cēsu pili caur leģendām un stāstiem, iejusties viduslaikos ar dažādu spēka un veiklības spēļu palīdzību, izjust viduslaiku bruņniecības garu, piedaloties spēka un veiklības disciplīnās, aicina ceļot laikā un piedalīties viduslaiku dzīrēs Cēsu pilī, pie dzīru galda baudot viduslaiku mielastu," atklāj D. Janševska.

Jāatzīmē, ka pati maizes krāsns būvēta šogad pavasarī, gatavojoties Livonijas svētkiem. Svētku ietvaros attēlotā tēma "Sieviete viduslaikos", iepazīstināja ar senākajiem amatiem un pienākumiem, tai skaitā ar maizes cepšanas tradīcijām. Galvenos būvēšanas darbus veica speciālists viduslaiku pils jautājumos Gundars Kalniņš, un ir gandarīts par rezultātu – autentiski rekonstruētu maizes krāsni, kas veic savas funkcijas tāpat kā tas bija viduslaikos. "Viduslaikos maizes cepšana pilsētās un pilīs bija vīriešu amats, taču maizi ģimenes vajadzībām mājās cepa sievietes, jo viņu pienākums bija rūpēties par savu vīru, bērnu un saimes ēdināšanu," atklāj Gundars Kalniņš un piebilst, ka jau viduslaikos maize ir bijusi visu ēdienu pamats.

Jaunākie raksti