Gunta, Ginta, Gunda

Lāčplēša dienai veltītie pasākumi kultūras pilī „Ziemeļblāzma”

Šī gada 11. novembrī no plkst. 12.00 līdz 17.00 kultūras pils “Ziemeļblāzma” parkā notiks Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku organizētas aktivitātes - informācija par karavīru ikdienu, kaujas mašīnu riteņu un kāpurķēžu apskate, pārvietojamā lauku virtuve, ieroču ekipējuma un displeju apskate, praktiski padomi ekstremālām situācijām un citas.

Plkst. 12.00 lielajā zālē tiks demonstrēta režisora Askolda Saulīša dokumentāla filma “Astoņas zvaigznes”. Filma par latviešu nācijas pašapzināšanās procesa spilgtāko un traģiskāko parādību – latviešu strēlniekiem. Filma stāstīs par latviešu strēlnieku brīvprātīgajiem bataljoniem, to izveidošanos un cīņām Pirmā pasaules kara laikā, latviešu strēlniekiem Krievijas pilsoņu karā, par Latvijas valsts pirmsākumiem un Latgales atbrīvošanas cīņām. Pirmais Daugavgrīvas, otrais Rīgas, trešais Kurzemes, ceturtais Vidzemes, piektais Zemgales, sestais Tukuma, septītais Bauskas un astotais Valmieras latviešu strēlnieku bataljons – tā ir Latvija vēl pirms Latvijas. Vēsturiski hronoloģisks pētījums, kas aptver laiku no strēlnieku bataljonu organizēšanās un pirmajām kaujām līdz Krievijas pilsoņu kara beigām, kad liela daļa strēlnieku atgriezās nesen dibinātajā Latvijas valstī. Mājās. Stāsts par vienkāršiem cilvēkiem, kurus izaicināja Liels Laikmets un, neprasot atļauju, noteica viņu dzīves robežas.

Plkst. 18.00 lielajā zālē notiks koncerts ar grupu “Jauno Jāņu Orķestris”. Jaunā folka grupa JJO (Jauno Jāņu Orķestris) ir sešu mūziķu apvienība, kas latviešu dainas lieto kā pamatu, lai radītu jaunu oriģinālmūziku – svaigu popa, roka, tautas un elektroniskās mūzikas savienojumu. Grupas sastāvs: Juris Kaukulis, Artis Orubs, Kaspars Tobis, Ieva Strode, Kārlis Alviķis, Valērijs Cīrulis, Andris Alviķis.

Ieeja pasākumos bez maksas.

Jaunākie raksti