Osis māja ir arhitektūras un dizaina platforma, nerimstošas dzīvības pilna telpa pie Latvijas Nacionālās operas, kas pa dienu ir Latvijas Arhitektūras informācijas centrs, galerija un veikals, bet vakaros pārtop par mākslas izstādi, koncertzāli, diskusiju vietu vai radošu darbnīcu. Tagad tā taps arī par pop-up restorānu, kurā tiks aicināti dažādi šefpavāri, kas stāstīs par savu ēdienu filozofiju, nāks ar svaigām idejām, dalīsies pieredzē un gatavos.
Svaigas idejas no dažādiem restorāniem
Pirmajā Osis mājas pop-up restorānā par ēdienu mākslu runāja un savu iedvesmu rādīja 7 šefpavāri – Māris Astičs no restorāna "Desiderata", Kārlis Roberts Celms – restorāns "Kitchen", Kaspars Jansons – restorāns "Bergs", Sergejs Jaramišjans – restorāns "Kitchen", Salvis Putāns no "B Bāra", Jānis Rozenbergs no restorāna "Kaļķu vārti" un Aleksandrs Žiļuks no restorāna "La Dome".
Paši šefpavāri atklāja, ka jūtoties kā "gastro skauti", kuriem šāds pasākums ir īsts izaicinājums, lai vērtētu sevi un savas spējas gatavot ēdienu neierastos apstākļos. Dalībnieki arī pauda prieku par iespēju strādāt plecu pie pleca kopā ar saviem amata brāļiem.
Osis mājas pop-up restorāna pamatā – ēdiens kā māksla
Pop-up restorāna idejas autors Jānis Jenzis stāsta: "Ideja par ēdienu, kā mākslu ir mūsu Osis mājas pop-up restorāna pamatā. Jaunu ideju un iedvesmas meklējumi, baudot labu ēdienu, dzērienu un apkalpošanu izcilā atmosfērā ir kā šī, tā visu nākamo restorānu virsuzdevums. Osis māja ir atmosfēras vieta, kas izdzīvo savu – pilnasinīgu – dzīvi un kuru papildināsim ar ēdiena mākslu. Apvienosim gan radošus un interesantus šefpavārus ar pieredzi, gan meklēsim jaunus, vēl plaši nepazīstamus talantus. Aicināsim arī starptautisku pieredzi guvušus šefus. Šis pop-up restorāns domāts ēdiena baudītājiem, kas ir Osis māja, mūsu restorānu un vadošo šefpavāru draugi vai vēlēsies par tādiem kļūt. Pieteikšanās uz vakariņām notiks draugu pulkā vai pēc ieteikuma."
Lai Latvija spētu konkurēt pasaulē, mums, latviešiem, ir jāapkopo spēki un jāstrādā kopā, jo kā atzīst Jānis Jenzis, Latvijā trūkst sadarbības starp vienas sfēras speciālistiem, kas ir tik ļoti aizņemti ar konkurenci savā starpā, ka izsmeļ spēkus un vairs nespēj konkurēt pasaulē.
Osis mājas pop-up restorāns aicinās interesantākos šefpavārus, lai restorāna viesi ne tikai baudītu maltīti, bet parunātu ar šefpavāru par ēdiena filozofiju un dalītos pieredzē, jo ēdiena māksla taču ir kas daudz vairāk par brokastīm, pusdienām un vakariņām, tā ir būtiska kultūras sastāvdaļa.