Gints, Uvis

Latvijas Nacionālās bibliotēkas grafikas jaunieguvumu izstādes atklāšana

Ceturtdien, 26. janvārī plkst. 15.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Izstāžu zālē (K. Barona ielā 14, 2.stāvā) tiks atklāta oriģināldarbu izstāde "Latvijas Nacionālās bibliotēkas grafikas jaunieguvumi (estampi, ekslibri, zīmējumi): 2010-2011", kā arī LNB nozīmīgāko Sīkiespieddarbu un attēlizdevumu krājuma audiovizuālā prezentācija.

2010.-2011.gadā LNB saņēma dāvinājumus ar grafikas darbiem, kuri papildina LNB latviešu un ārzemju ekslibru, estampu kolekcijas, kā arī tika dāvināti pirmie darbi zīmējumu kolekcijas veidošanai.

Dāvinājumā ietilpst latviešu, krievu, amerikāņu, čehu, japāņu, vācu mākslinieku oriģināldarbi. Starp autoriem ir Larisa Šellare, Aleksandrs Litkins, Eduards Antonovs, Aleksejs Parigins, Jirijs Neivirts, Grigorijs Bosenko, Haļits Maksutovs, Riosuke Koens, Tamāra Romanova u.c.

Viens no interesantākajiem dāvinājumiem, īstais izstādes šedevrs ir Bernarda Brussel-Smita, (1914-1989) 1979.g. kokgrebums "Exodus 20:3", ko uzdāvināja Džeims Hovards Freizers. Īpašu vērtību pelna arī grāmatzīmes un piemiņas grafikas miniatūras, ko veidojis izcils moldāvu grafiķis un arhitekts Grigorijs Bosenko. LNB var lepoties ar brīnišķīgu Bosenko kolekciju, kurā pārstāvēti vairāki mākslinieka atpazīstamākie darbi.

Iespēju skatīt izstādei atlasītos 72 izdevumus, ir devuši grafikas dāvinātāji: Džeimss Hovards Freizers, Tatjana Morozova, Eduards Antonovs, Aleksejs Parigins, Pāvels Pičugins, Tamara Romanova, Aleksandrs Litkins, Vladimirs Verešcagins, Larisa Šellare, Nikolajs Krivošeins un Dmitrijs Zinovjevs, kurš ir arī šīs izstādes autors.

Pirmoreiz būs iespēja plašākai publikai iepazīties arī ar LNB Sīkiespieddarbu un attēlizdevumu kolekcijas nozīmīgāko daļu, kurā būs apkopota audiovizuālā prezentācijā. Attēlizdevumu krājumā apkopots vairāk nekā 254 tūkstoši tiražēto izdevumu. Prezentācijā būs vērojams vērtīgākais no estampu, ekslibru, plakātu un atklātņu kolekcijas.

Izstāde, kura būs skatāma no 26. janvāra līdz 25. februārim, dos nelielu ieskatu vienā no unikālākajām LNB kolekcijām.

Jaunākie raksti