Lauris, Norberts

Latvijas Dabas muzejā tradicionālā ķirbju izstāde

Veselas divas nedēļas no 26. oktobra līdz 6. novembrim Latvijas Dabas muzejā notiks ķirbju kolekcijas izstāde, kurā būs apskatāma pārsteidzoši liela šī gada ķirbju raža. Izstādē varēs aplūkot vairāk nekā 80 dažādu pasaulē lielāko ogu šķirnes.

Vitamīniem bagāto ķirbju ražu izstādē izstādīs Valentīna Kuzņecova no Talsu novada, Sarma Žarčinska no Rīgas, Inta Lielbārde no Dobeles, Bražūnu ģimene no Ķekavas pagasta. Izstādē ar audzētājiem varēs konsultēties par veselīgo dārzeņu audzēšanu. Apmeklētājiem būs pieejams arī DEK Tomāts sēklu fonds.

Ķirbji ir ķirbju dzimtas augs, kura tuvākie radinieki augu pasaulē ir melones, arbūzi, gurķi un kabači. Ķirbji ir lielākie ķirbjveidīgie un milzu ķirbji var sasniegt pat 600 kg svaru. Ķirbjus vislabāk ēst svaigus, īpaši muskata, rožu, riekstu, šokolādes ķirbjus. Tie ir visgaršīgākie. Arī izstādē, kā ierasts, apmeklētājiem neliks vilties degustējamo ķirbju klāsts. Būs iespēja nogaršot gan riekstu un melones, gan sviesta un šokolādes, un citus ķirbjus ar izteiktu garšu, kā arī iegādāties izstrādājumus no ķirbjiem – ķirbju sukādes, biezsulas un pašus ķirbjus.

Pārtikā var izmantot gandrīz visu ķirbi, jo vērtīgo īpašību dēļ ķirbis latviešu virtuvē kļūst aizvien iecienītāks. Ēdams ir gan mīkstums, gan sēklas, ķirbja ziedus var sažāvēt un gatavot tēju – tā stimulē organisma aizsargspējas. Uzturā izmanto arī mizu, ko var samalt un lietot kā pārtikas piedevu.

Izstādes atklāšana plkst. 11.00 Latvijas Dabas muzeja otrā stāva izstāžu zālē.

Jaunākie raksti