Gundega, Terēze

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku programma 6. jūlijā

Dienas pasākumi:
plkst. 12.00 Piemiņas pasākums Meža kapos
plkst. 15.00 Piemiņas pasākums Dziesmu svētku parkā
plkst. 15.00 Svētku atklāšanas pasākums un tautas deju kolektīvu laureātu koncerts VEF Kultūras pilī
plkst. 19.00 Bērnu simfonisko orķestru koncerts Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā
6.-11. jūlijs – Rīgas Kongresu namā vizuālās un lietišķās mākslas izstāde „Ritmu spēles”

Mēģinājumi:
plkst. 9.00-14.00 Tautas deju kolektīvu laureātu koncerta mēģinājums VEF Kultūras pilī
plkst. 14.00-18.00 Bērnu simfonisko orķestru mēģinājums Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā
plkst. 19.00-24.00 Tautas deju lielkoncerta „Deja kāpj debesīs” mēģinājums (Rīga) kultūras un sporta centrā „Daugavas stadions”

Citi notikumi:
Visas dienas garumā Dziesmu diena Rīgas laukumos, ielās, uzņēmumos un parkos ar noslēguma sadziedāšanos plkst. 18.15 Stacijas laukumā.

Plkst. 15.00 VEF Kultūras pilī notiks Atklāšanas pasākums, kurā tiks nominēti svētku virsvadītāji, virsdiriģenti, goda virsvadītāji un goda viesi. Viņu ierašanos ar īpaši greznotu svētku tramvaju sagaidot, pie VEF Kultūras pils tiks izdejotas novadu programmas un spēlēs orķestris. Noslēgumā visus priecēs tautas deju laureātu koncerts „Tur uzplauka pumpuriņi”. Pasākumā piedalīsies arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe un svētku izpilddirektore Agra Bērziņa.

6. jūlija vakarā, plkst. 19.00, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks Bērnu simfonisko orķestru koncerts. Koncertā piedalās četri labākie Latvijas bērnu simfoniskie orķestri: Rīgas rajona jauniešu orķestris, Rīgas 6. vidusskolas simfoniskais orķestris, Baldones pilsētas un Vecumnieku mūzikas un mākslas skolas apvienotais simfoniskais orķestris „Draugi” un Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas simfoniskais orķestris. Repertuārs skanēs latviešu simfoniskās mūzikas klasika J. Andrejs „Ačikops”, E. Dārziņš „Melanholiskais valsis”, kā arī A. Dvoržaks „Slāvu deja Nr.8”, J. Brāmss „Ungāru deja Nr.1”, R. Rodžers mūzika no kino filmas „Mūzikas skaņas” un citas labi zināmas melodijas, kas allaž rada pozitīvu noskaņojumu klausītājiem.

Pirmajā svētku dienā notiks Dziesmu un deju svētku tradīcijas veidotājiem veltītie piemiņas pasākumi. Plkst. 12.00 I Meža kapos pie kapličas pēc svinīgā brīža kapličas novadu un pilsētu delegācijas kopā ar pasākuma dalībniekiem apmeklēs savu novadnieku atdusas vietas.

Savukārt plkst. 15.00 pasākumu Dziesmu svētku parkā veidos poētisks stāsts par dziesmu un deju svētku tradīciju gadu garumā, par dziesmām un dejām, kuras mainījās līdzi laikam, par svētku veidotājiem, par to, ka katrs svētku mazais un lielais dalībnieks īsteno savus sapņus dziesmā, dejā, skaņdarbā. Pasākumā piedalās: tautas deju ansamblis „Uguntiņa”, meiteņu koris „Tonika”, bērnu un jauniešu koris „Rīga”, koris „Accolda”, folkloras kopa „Kokle”, pūtēju orķestris, teātra „Zīļuks” dalībnieki un Rīgas 6. vidusskolas koris. Piemiņas pasākumi Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku norisē pirmo reizi tika iekļauti 1995. gadā – septītajos svētkos. Šogad šī tradīcija tiek turpināta. 

Jaunākie raksti