Ģirts, Ģederts

Jāņu nakts pasākums “Līgosim krastmalā!”

Šogad Rīgā 23.jūnijā pirmo reizi 11. novembra krastmalā notiks vērienīgs Jāņu nakts pasākums “Līgosim krastmalā!”, uz kuru līgotāji tiks gaidīti no plkst.20.00, kad sāksies rotaļas, tradīciju rituāli, danči un sadziedāšanās līdz pat rīta gaismai.

Pasākuma organizatori stāsta, ka līgošana pilsētas centrā nebūt nenozīmē līgošanu bez tradīcijām un Jāņu rituāliem. Tāpēc īpaši šim pasākumam tiek radīts jaunuzvedums „Jāņu nakts tradīcijas”, kurā Latvijas Nacionālā teātra aktieri kopā ar folkloras kopu „Vilkači” un visiem klātesošajiem līgotājiem atdzīvinās Jāņu paražas, ticējumus un rituālus. 

Visas nakts laikā uz skatuvēm, un ne tikai, tiks izspēlētas Jāņu nakts tradīcijas- sētas pušķošana, vainagu vīšana, siera siešana, lekšana pār ugunskuram, mazgāšanās rasā u.c., ikvienā no šīm norisēm iesaistot arī pasākuma apmeklētājus, visiem kopā apdziedoties, ejot rotaļās, mācoties danču soļus un atklājot patieso Jāņu nakts burvību. 

Jaunuzveduma režisors un viens no dalībniekiem Kaspars Zvīgulis sola, ka šajā naktī rīdzinieki un pilsētas viesi iegūs atbildes uz daudziem jautājumiem- kāpēc tiek kurta Jāņu uguns, kāpēc Jāņu naktī nedrīkst gulēt, kas ir Saules vārti, kāpēc meitas met vainagus ozolā, kāpēc nedrīkst apvainoties par apdziedāšanos u.c. Uzveduma dalībnieki - Madara Botmane, Līga Vītiņa, Arturs Krūzkops, Ģirts Liuzniks un folkloras kopa „Vilkači” sola tradīcijas izspēlēt nevis pamācošā, didaktiskā tonī, bet gan tikpat brīvi, atraisīti un enerģētiski piepildīti, kādi ir paši šie svētki.

11. novembra krastmalā varēs dziedāt un dejot kopā ar grupām „Autobuss debesīs”, „Dzelzs vilks”, „Drama”, „Lady’s Sweet”, „Sweetwaterz”, „Rīgas Danču klubu” un „Hāgenskalna muzikantiem”. Uz sadziedāšanās skatuves no plkst. 22.30 būs iespēja līksmot kopā ar Ingu Pētersonu, Andri Daņiļenko, Valdi Zilveri un „Laimas muzykantiem”. Savukārt no Jauniešu skatuves, sākot no plkst. 20.00 savu auditoriju ar moderniem ritmiem uzrunās grupas „PER” un „Musiqq”, DJ Roberts Lejasmeijers un DJ Revers.

Svētku dienā ikviens rīdzinieks un pilsētas viesis sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas, turklāt visas nakts garumā tiks nodrošināti papildus reisi.

Pasākumu programma 11. novembra krastmalā:

Pušķošanās sēta

20.00–23.00 Vainagu un vītņu vīšana

Rotaļu un tradīciju sēta

20.00–22.30 Līgo tradīcijas un rotaļas kopā ar folkloras kopu VILKAČI

Jāņa sēta

20.00  Pasākuma atklāšana «Jāņu sagaidīšana»

20.20  AUTOBUSS DEBESĪS

21.20  Tradīcija «Siera siešana un alus brūvēšana»

21.30  DZELZS VILKS

22.10  Saules pavadīšana 

22.20  Aktieru ansamblis DRAMA 

23.20  Tradīcija «Vainagu vīšana»

23.30  LADY’S SWEET kopā ar SWEETWATERZ

00.30  Tradīcija «Lēkšana pāri ugunskuram»

00.40  RĪGAS DANČU KLUBS kopā ar mūziķiem

01.40  Tradīcija «Apdziedāšanās»

01.50  LADY’S SWEET kopā ar  SWEETWATERZ

02.30  Tradīcija «Papardes zieda meklēšana»

02.40  HĀGENSKALNA MUZIKANTI

03.20  Tradīcija «Mazgāšanās rasā»

03.30  HĀGENSKALNA MUZIKANTI

04.20  Saules sagaidīšana 

Tradīcijas izspēlē aktieri Madara Botmane, Arturs Krūzkops, Ģirts Liuziniks, Kaspars Zvīgulis un folkloras kopa «Vilkači» kopā ar līgotājiem 

Sadziedāšanās sēta - sadziedāšanās pie ugunskura

22.30    Ingus Pētersons

23.30   Andris Daņiļenko un Valdis Zilveris

02.30 – 04.30  LAIMAS MUZYKANTI

Jauniešu sēta - moderni ritmi

20.00 – 04.30  DJ Roberts Lejasmeijers un DJ Reverss

21.00   MUSIQQ

23.00   PER

Ieeja bez maksas

Jaunākie raksti