Gints, Uvis

20.jūnijā lielākā Jāņu vainagu pīšana Brīvdabas muzejā

Gatavojoties Jāņu svinēšanai, 20.jūnijā jau no pulksten 10.00 rītā ikviens Latvijas iedzīvotājs tiek aicināts uz Brīvdabas muzeju, kur ezera krastā taps Lielākais Jāņu vainags Latvijā.

Brīvdabas muzejā visas dienas garumā varēsiet baudīt Jāņu dziesmu koncertu dažādu latviešu mūziķu izpildījumā - uzstāsies LNT šova "Dziedošās ģimenes" dalībnieki, grupa "Dzelzs Vilks", šova "O!Kartes Akadēmija" dalībniece Evija Sloka un grupa "Klaidonis", vīru kopa "Vilki", tautas deju ansamblis "Bitīte", grupa "Baltie Lāči", dūdu un bungu grupa "Auļi", folkloras kopas "Dandari" un "Rija", grupa "Maskačkas Spēlmaņi", "Apvedceļš" un vēl daudzas citas grupas un mūziķi. Pasākumu vadīs mūziķis Lauris Reiniks.

Latvijas zemnieku, amatnieku un zvejnieku sētās ikviens varēs iepazīt un apgūt tradicionālās un mazāk zināmās Jāņu svinēšanas tradīcijas un, iespējams, aizņemties kādu ideju drīzumā gaidāmajam Līgo vakaram.

Pēc latviešu ticējumiem Jāņu vainagu vīšanā izmantoja dažādus ziedus, arī ozolu lapas. Vainags, no trejdeviņām puķēm un zālēm pīts, ir kā maģisks aplis, kas, galvā uzlikts, pasargā no nelaimēm un slimībām, atvaira skauģus un nelabvēļus. Vainags veidoja apli, un tas tāpat kā Jāņu siers un Jāņu uguns simbolizē sauli. Ozolu vainagi tika doti puišiem un saimniekiem. Ozolu vainags, ko liek Jāņu tēvam galvā, sola zirgu, arī bišu svētību.

Jaunākie raksti