Gints, Uvis

Skolēnu dziesmu un deju svētki būs zaļi!

X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos aktīvi darbojas vides izglītības projekts „Zaļais kods”. Tā ietvaros svētku laikā Vērmanes dārzā no 8. līdz 11.jūlijam visu četru dienu garumā norisināsies vides radošās darbnīcas.

Gatavojoties svētkiem, projektā „Zaļais kods” bērniem un jauniešiem notikušas vides izzināšanas un saglabāšanas akcijas, konkursi un forumi. Skolēni iesaistījušies vides sakopšanas darbos: stādījuši kokus, veidojuši puķu dobes, vākuši makulatūru un izlietotās baterijas, gatavojuši putnu būrus, barojuši putnus un meža zvērus ziemā, sakopuši savu apkārtni un Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanai nozīmīgas vietas. Aktivitātē piedalījušies 45 novadi, 91 izglītības iestāde, 153 kolektīvi, pavisam 3914 dalībnieki. Visaktīvākie bijuši Rūjienas, Madonas, Kuldīgas, Talsu novada un Daugavpils pilsētas kolektīvi. Visiem dalībniekiem balvas sagādāja Latvijas Zaļais punkts, Zaļā josta, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde un Meža konsultāciju pakalpojumu centrs.

Vērmanes dārzā visu svētku laiku no 8. līdz 11. jūlijam notiks vides radošās darbnīcas, kur tiks izspēlētas labākās skolēnu izveidotās vides izziņas spēles un rādīti interesanti eksperimenti. Jaunieši, kas darbojas dažādos skolu vides izpētes projektos, parādīs, kā noteikt gaisa vai ūdens piesārņojumu, kā mazgāt veļu vai traukus videi draudzīgā veidā, kā noteikt koka augstumu vai atpazīt dažādus mākoņu veidus.

Līdztekus skolēniem radošajās darbnīcās darbosies arī dažādu vides nevalstisko organizāciju un dabas aizsargājamo teritoriju pārstāvji, kas apmeklētājus informēs par videi draudzīgu dzīvesveidu, iepazīstinās ar Latvijas dabas bagātībām, mudinās pagatavot pašam kādu noderīgu lietu no otrreiz izmantotām izejvielām.

Darbnīcās varēs sastapt Dabas aizsardzības pārvaldes Gaujas nacionālā parka un Ķemeru nacionālā parka administrācijas, darbosies Pasaules Dabas fonds, Latvijas Valsts meži, Meža konsultāciju pakalpojumu centra apmācību centrs „Pakalnieši”, Zaļā josta, Latvijas Dabas muzejs, Rīgas Tehniskā Universitāte, biedrība Homo Ecos, biedrība Latvijas Mazpulki, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Jūrmalas bērnu un jauniešu interešu centrs un Rīgas Dabaszinību skola. Savukārt Latvijas Zaļā punkta simbols Punktuālis rosīsies Mežaparka Lielās estrādes teritorijā.

Svētku laikā domāts par to, lai svētki notiktu videi labvēlīgi. SIA „Veolia vides serviss” nodrošinās atkritumu šķirošana lielākajās pasākumu norises vietās, arī pie daudzām dalībnieku naktsmītnēm būs izvietoti atkritumu šķirošanas konteineri; Statoil informēs autobusu šoferus par vidi nepiesārņojošu un drošu braukšanu; svētku gājienam tiks izmantots noformējums tikai no dabīgiem materiāliem, ko pēc tam savāks un pārstrādās kompostā.

Svētki notiks Rīgā no 6. līdz 11. jūlijam. Vairāk par svētku procesu, jubilejas gadu un norisi lasi www.dziedundejo.lv.
X Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus organizē LR Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centrs www.visc.gov.lv. Svētku ģenerālsponsors ir O!Karte, kuras sauklis ir "Kam ir ko teikt!"

Pirmo reizi svētku procesa vēsturē tie ir iekļauti UNESCO svinamo dienu kalendārā 2010.-2011. gadam, atzīmējot skolu jaunatnes svētku 50. gadadienu un to nozīmi Baltijas dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.

Jaunākie raksti