Modris, Matīss, Mariss

Gruzijas kultūras dienas Latvijā

Sestdien un svētdien, 5. un 6. jūnijā Rīgā notiks Gruzijas kultūras dienu pasākums. Gruzijas kultūras dienas organizē Latvijas gruzīnu biedrība "Samšoblo" ar Integrācijas fonda un Granta shēmas „Pilsoniskās sabiedrības stiprināšana un sabiedrības integrācijas veicināšana” palīdzību.

Sestdien, 5. jūnijā Gruzijas kultūras dienu pasākuma atklāšana notiks Rīgas centrā, Vērmanes parkā no plkst. 11.00. Vērmanes parkā apmeklētāji varēs aplūkot mākslas darbus, kurus veidojuši gruzīnu mākslinieki no Gruzijas, Latvijas, Krievijas, Zviedrijas un Vācijas. Šie mākslinieki Latvijas laukos pie jūras ir izveidojuši interesantus darbus, kuri, kā arī citi šo mākslinieku darbi tiks izlikti publiskai apskatei. Apmeklētājiem būs iespēja arī iegādāties šos mākslinieku darbus.

Pasākumā piedalīsies izcili Gruzijas amatnieki, kuri demonstrēs  tradicionālo un moderno gruzīnu lietišķo mākslu: izstrādājumus no keramikas, metāla, koka un kauliem, izsmalcinātas rotaslietas, gravējumus uz metāla un ieročiem, tērpus un suvenīrus. Pasākuma laikā gruzīnu kaligrāfi demonstrēs gruzīnu glītrakstīšanas mākslu un mācīs gruzīnu alfabētu. Bērniem būs iespēja piedalīties gruzīnu rotaļās un skatīties animācijas filmas. Parkā būs izjādes ar zirgu, ar kuru apmeklētāji varēs nofotogrāfēties. Tāpat apmeklētāji varēs nofotografēties ar gruzīniem tautas tērpos, kā arī aplūkot fotoizstādi un izteikt savus vēlējumus gruzīnu tautai.

No plkst. 14.00 līdz 16.00 Vērmanes parka estrādē notiks gruzīnu koncerts. Gruzīnu mākslinieki priecēs pasākuma apmeklētājus ar gruzīnu mūziku, dziesmām, dejām un citām aktivitātēm. Koncertā piedalīsies ievērojams gruzīnu ģitārists Temur Kvitelashvili, uzstāsies tradicionālā instrumentālā un vokālā grupa Chveneburebi, ģitārists un dziedātājs Edvin Zibergs un Irakli Civcivadze, instrumentālā un vokālā grupa Mamuli, gruzīnu deju grupa „Rkoni”, Latvijas gruzīnu biedrības “Samšoblo” amatieru deju un dziesmu grupa, dzeju lasīs Eldari Phutkaradze.

No plkst. 18.00 līdz 21.00 Latviešu biedrības namā notiks labdarības pasākums - fotoizstāde "Gruzijas kontrasti" un  labdarības koncerts veltīts militārā konflikta "08.08.08" upuriem. Labdarības koncertā būs iespēja vēlreiz noklausīties dienas koncerta izpildītājus. Saziedotie līdzekļi tiks nodoti "08.08.08" militārā konfliktu upuriem.

Svētdien, 6. jūnijā no plkst. 11.00 Gruzijas kultūras dienu pasākums turpināsies Latvijas Nacionālo kultūras biedrību asociācijā. Gruzīnu pavāri gatavos tradicionālus gruzīnu ēdienus un mācīs ēdienu receptes. Apmeklētāji varēs piedalīties ēdienu pagatavošanā un iepazīties ar to pagatavošanas noslēpumiem, kā arī tos nobaudīt. Šie jaukie mirkļi tiks izjusti kopā ar gruzīnu nacionālo mākslinieku grupu “Chveneburebi” un citiem māksliniekiem: dziedātājiem, muzikantiem un aktieriem.

No plkst. 14.00 līdz 15.00 notiks preses konference par gruzīnu dienām Latvijā, Gruzijas - Latvijas savstarpējām attiecībām, kā arī intervijas ar gruzīnu viesiem no Gruzijas un Eiropas un no plkst. 14.00 līdz  15.00 - kultūras ekspertu vakars. Šī vakara ietvaros gruzīnu kultūras dienu kultūras eksperts no Gruzijas komentēs un sniegs padomus par turpmāko gruzīnu kultūras attīstību Latvijā, dalīsies savā pieredzē un idejās. Šis pasākums arī noslēgs gruzīnu kultūras dienas Latvijā.

Ieeja Gruzijas kultūras dienu pasākumā būs bezmaksas un tajā laipni lūgti piedalīties visi galvaspilsētas iedzīvotāji un viesi.

Vairāk informācijas par Latvijas gruzīnu biedrības „Samšoblo” darbību var saņemt Latvijas gruzīnu biedrības „Samšoblo” mājas lapā www.georgia.lv 

Jaunākie raksti