Vizbulīte, Viola, Vijolīte

Muzeju nakts 2010 - „Citādā Turaida”

Turaidas muzejrezervāts ir muzejs, kas dzīvo dabas vidē. Starptautiskās akcijas „Muzeju nakts 2010” Latvijas muzeju tēma šogad ir ekoloģija, tās kopīgā devīze - „Par tīru pasauli!” Garīgā ekoloģija sākas sevī, tāpēc Turaida aicina vienoties pavasara smaržu pārpilnajā 15. maija vakarā visu novadu iedzīvotājus Gaismas akcijā „Par gaišu un stipru Latviju!”.

Aicina Muzeju naktī ikvienu nākt uz Dainu kalnu un Dziesmu dārzu, līdzi nesot savu gaismu – svecīti, kopīgi veidojot gaismas zīmes, gaismēnas, sirdsrakstus, - atjaunot cerības par stipru valsti – Latviju. Vakara tumsā Dziesmu dārzā iemirdzēsies simtiem svecīšu, vienojot pasaules kokā mūsu domas, ilgas, novadus un paaudzes. Veidojot gaismas zīmes stiprai Latvijai.

Turaidas muzejrezervāts Muzeju naktī piedāvā sajūtu un meditācijas vakaru „Citādā Turaida”, kuras laikā rosina atbrīvoties no ikdienas darba steigas, veltot laiku savai gara pasaulei, esot vienotiem ar pagātni, dabu un uguni. Vakara gaitā pa Turaidas vēsturisko centru tiks iziets dzīvās uguns ceļš, kas iedegs ugunskurus arī domās un sirdīs, rosinot meklēt tik dažādos spēka ceļus uz saskaņu ar sevi, apkārtesošajiem un pasauli.

Pasaules un sevis izzināšana ir ļoti daudzveidīga - caur pagātni - ekspozīcijām, caur dabas vidi, caur vērtībām, idejām, sarunām, sajūtām, asarām, sāpēm. Tā balstās uz vēsturisko pieredzi, Latvijas zemes vēsturi - somugri un indoeiropieši, balti un lībieši, vāci, zviedri, poļi un krievi. Viss savijies vēstures stāstos un sajūtās. Pieredzē un attieksmē. Vakara gaitā Turaidā notiks sarunas ar dzīvesgudriem cilvēkiem, kuru dalīsies savos uzskatos, savā pārliecībā, ceļa meklējumos, kā izzināt sevi un pasauli, veidojot harmoniju dvēselē.

Turaida. Pils. Baznīca. Tautasdziesmu parks. Dainu kalns. Dziesmu dārzs. Šogad Krišjānim Baronam – 175. Dainu kalnam – 25. Stabilais balstās uz tradīciju, mūžīgām, vispārcilvēciskām vērtībām. Cerības nevar balstīt uz to, kas nav stabils, kas nav mūžīgs. Ja viss zūd, tad svarīgi ir turēties pie gaismas, pie ticības, pie pagātnes.

Caur gaismas alejām baudīsim klusuma un meditācijas nakti Turaidā! Nāc un to piedzīvo!

Jaunākie raksti