Aldonis, Agija

9.maijā Eiropas Savienības Dārza svētki Vērmanes dārzā

No 5. līdz 9. maijam ar virkni pasākumiem Latvijā trīspadsmito reizi tiks atzīmēta Eiropas nedēļa, kas vainagosies 9.maijā ar Eiropas dienas svinībām. Šī diena tiek īpaši izcelta Eiropas Savienības dalībvalstīs par godu 1950.gada 9.maijam, kad Roberts Šūmans nāca klajā ar plānu, kas tiek uzskatīts par sākumu ciešākai Eiropas integrācijai. Pirmo reizi Eiropas diena tika atzīmēta 1986.gadā, suminot Roberta Šūmaņa simtgadi.

Latvijā šogad nolemts turpināt 2009.gadā veiksmīgi uzsākto tradīciju, atzīmējot 9.maijā Eiropas dienu ar Eiropas Savienības Dārza svētkiem Vērmanes dārzā. Pasākums būs veltīts Eiropas gadam 2010 Cīņa pret nabadzību un sociālo atstumtību, īpaši uzsverot savstarpējās palīdzības un solidaritātes, jaunu prasmju apgūšanas un mācīšanās nepieciešamību un nozīmi.


Pulksten 11:00 paredzēta svētku svinīgā atklāšanas ceremonija ar Latvijas augstāko amatpersonu un Rīgas domes priekšsēdētāja piedalīšanos. Apmeklētājus svētkos sveiks arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja, 20 Eiropas Savienības dalībvalstu vēstnieki Latvijā, kā arī Eiropas gada - 2010 Labas gribas vēstnieki. Svētku viesi no pulksten 11:00 līdz 16:00 tiks laipni gaidīti dārza teritorijā izvietotajās informatīvajās mājās, kur ikvienam interesentam būs iespēja klātienē iepazīties ar Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi, tradīcijām un dzīvesziņu, kā arī jaunu zināšanu ieguves un studiju iespējām. Aktivitātes katras Eiropas Savienības dalībvalsts mājā būs sagatavojusi attiecīgās valsts vēstniecība Latvijā. Arī Latvijai pasākumā būs īpaša māja, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar Latvijas nozīmīgākajām un aktuālākajām Eiropas Savienības tēmām - eiro ieviešana, atbalsts uzņēmējdarbībai, radošums un inovācijas. Eiropas Savienības māja savukārt dos iespēju tikties zināšanu, sarunu un mākslas istabu noskaņās. Lai uzrunātu svētku dalībniekus, vienkopus nāks visi Eiropas informācijas tīklu pārstāvji. Atsevišķi būs iespēja uzzināt vairāk par Rīgas iecerēm 2014.gadā, kad pilsēta kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Īpašu programmu jauniešiem un bērniem piedāvās jauniešu organizācijas, kas informēs par Eiropas Savienības sniegtajām iespējām jauniešiem, kā arī aicinās apmeklētājus iesaistīties interaktīvās aktivitātēs par Eiropas Savienības tēmu. Apmeklētāji tiks aicināti piedalīties arī kopējā pasākuma zināšanu spēlē, izvēloties apciemot Vērmanes dārza mājas pēc viena no piedāvātajiem maršrutiem. Kā praktiskajā, tā arī radošajā ceļa maršrutā spēles dalībniekiem būs jāizpilda attiecīgo mājas saimnieku sarūpētie uzdevumi.

Noslēguma ceremonijā izlozes kārtībā tiks noskaidroti un apbalvoti lielās spēles uzvarētāji ar katras mājas pārstāvju īpaši sarūpēto balvu.

Visas dienas garumā uz Vērmanes dārza skatuves ar muzikāliem priekšnesumiem uzstāsies orķestri, kori, grupas un ansambļi.

Jaunākie raksti