Gunta, Ginta, Gunda

Dzejas dienu noskaņās VEF Kultūras pilī satiekas dzeja un kamermūzika

Dzejas dienām veltītā kamermūzikas un dzejas programmā MŪZIKA UN DZEJA. SATIKŠANĀS tiksies vokālā grupa PUTNI, dzejniece Madara Gruntmane, mūzikas žurnālists un Latvijas Radio 3 ”Klasika” programmu vadītājs Orests Silabriedis, pianiste Līga Kārkliņa un čelliste Agate Ozoliņa. Šis būs jau ceturtais kamermūzikas koncertu un sarunu cikla COME PRIMA koncerts, kas notiks 12.septembrī VEF Kultūras pils Kamerzālē.

Koncertā tiks atskaņoti latviešu jaunās paaudzes komponistu Kristapa Pētersona un Santas Ratnieces instrumentālie opusi, skanēs Kanādā dzīvojošās Ērikas Jostes un Artūra Maskata romantiskās dziesmas, nīderlandiešu komponistes Vanesas Lannas vokāli instrumentālais darbs un Uģa Prauliņa mūzika. Spilgtu krāsu mūzikas noskaņām pievienos Madaras Gruntmanes īpaši šīs koncertprogrammas mūzikas iespaidā rakstītās dzejas lasījumi. Izskanēs arī dzejoļi no viņas nesen iznākušā krājuma “Dzērājmeitiņa”. Koncertu vadīs mūzikas žurnālists, Latvijas Radio 3 ”Klasika” programmu vadītājs Orests Silabriedis.

Vokālā grupa Putni (vadītāja Antra Dreģe) savas muzikālās gaitas uzsāka 1993.gadā un šogad svin savu 25. gadskārtu. Pa šiem gadiem Putniem izdevies atrast savu, stabilu darbības nišu, attīstot oriģinālu mūsdienu vokālās kamermūzikas programmu veidošanu, kas ir lielisks lauks gan muzikāliem eksperimentiem, gan dažādu mūzikas stilu sintēzei - šobrīd vienai no akadēmiskās mūzikas globālajām tendencēm.

Grupa sadarbojusies gandrīz ar visiem komponistiem Latvijā, un tās kontā ir vairāk nekā 100 pasaules pirmatskaņojumu, starp kuriem ir tādi šedevri kā Maijas Einfeldes Sirēnu sala,  Jura Ābola  Burhanuddina Rabani Brīnumainais gredzens jeb Piecas politiski erotiskas rotaļas 8 daiļām Eiropas dāmām, Poļu kolendas un Sv.Asīzes Franciska sarunas ar Putniem, Georga Pelēča oratorija Hildegardes dziesmas,   Riharda Dubras Dziesmas pusnakts tumsā, Uģa Prauliņa dziesmu cikls ar Ingas Gailes dzeju, Anša Saukas Septiņas japāņu haikas par pavasari un daudzi citi.

Koncertā dzejoļus no sava dzejoļu krājuma “Dzērājmeitiņa” lasīs tā autore - dzejniece Madara Gruntmane. Madara dzejā debitējusi 2015. gadā ar krājumu "Narkozes", kas pieteica jaunu balsi latviešu dzejā – svaigu, ekspresīvu, izaicinoši atklātu un nenogludinātu. Otrais krājums – "Dzērājmeitiņa" - publicēts 2018. gadā. Pati autore par šo dzejoļu krājumu saka: “Turpinu rakstīt tieši un lakoniski, atklāti dokumentējot sajūtas un notikumus. Šajā krājumā atļaujos vēl atklātāk runāt par iekšējo pasauli, par to, kas notiek ar cilvēku, kad tiek pazaudēta realitāte, un vai pēc tam ir iespējams atgūties un satikt sevi no jauna.
Krājumā notiek saruna starp Dzērājmeitiņu un Madaru. Kura ir kura? Bet varbūt viņas abas ir viens?”

Madara Gruntmane labprāt uzstājas kopā ar profesionāliem mūziķiem, veidojot radošus tiltus starp literatūru un mūziku. Pēdējos gados bijušas vairākas šādas sadarbības - gan ar ALTERA VERITAS, gan  TRIO NYX un tagad arī ar vokālo grupu PUTNI.

Kamermūzikas koncertu un sarunu cikla COME PRIMA turpmākajos koncertos klausītājus gaida tikšanās ar Trio ART-i-SHOCK un kameransambli ALTERA VERITAS, kas 30.oktobrī atskaņos pilnīgi jaunu koncertprogrammu ar piecu jaundarbu pasaules pirmatskaņojumiem, bet 21.novembrī grupa TRIO CON BRIO atskaņos jaunās paaudzes latviešu komponistu darbus, ietverot arī tautasdziesmu analoģijas modernās interpretācijās.

Kamermūzikas koncertu un sarunu cikls COME PRIMA VEF Kultūras pils Kamerzālē klausītājiem sniedz iespēju atgriezties pie mājas muzicēšanas pirmsākuma, veidot mūzikas draugu kopu, kas uzticas profesionālu mūziķu piedāvājumam. Būtiska koncertu sastāvdaļa ir sarunas – ne tikai mūzikas valodā, bet arī ar muzikologa veidoto koncertprogrammas otro plānu, kas iepazīstina ar izpildāmo mūziku, atklāj jaunus kontekstus un laikmeta zīmes mūzikas laukā, kas ir lielisks garants interesantam, izzinošam un aizraujošam ceļojumam kamermūzikas pasaulē.

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā.

Jaunākie raksti