Elizabete, Liza, Līze, Betija

Dailes teātrī aplūkojama izstāde „Laimas šokolādes stāsts”

No 7. marta un visu marta mēnesi Rīgā, Dailes teātrī, būs aplūkojama netradicionāla foto izstāde „Laimas šokolādes stāsts”. Izstāde interesantā veidā ļaus iepazīt, kā no kakao pupiņas top Laimas šokolāde un atklās nozīmīgākos notikumus leģendārās šokolādes fabrikas vēsturē.

Fotoizstādē aplūkojamas divas ekspozīcijas: vienā fotogrāfijas, kurās atspoguļots pilns kakao pupiņas dzīves cikls - no izaugšanas tālajā Āfrikā līdz „Laima” šokolādes tāfelītei. Būs iespēja uzzināt, ka līdz pat piecu gadu vecumam kakao koki ir ļoti kaprīzi un prasa rūpīgu kopšanu, izauguši tie sasniedz 10 – 15 metru augstumu, bet to augļi var būt pat futbolbumbas lielumā. Vārds „šokolāde” cēlies no acteku vārda „Xoco – àtl” – „rūgtais ūdens”. Acteki un maiji šokolādi pielīdzināja dievu dzērienam. Smalkā pulverī saberztās kakao pupiņas tie jauca ar ūdeni, čili pipariem, kukurūzas miltiem un aromātiskiem ziediem.

Eiropā šokolāde tika ievesta pēc lielajiem ģeogrāfiskajiem atklājumiem, un aristokrātu aprindās īpašu popularitāti ieguva 17. un 18. gadsimtā. Anglijas karalis Viljams III tik ļoti iemīļoja šokolādi, ka 1699. gadā Hemptonas pilī lika izbūvēt pat šokolādes virtuvi.

Otra ekspozīcijas daļa veltīta AS „Laima” vēsturiskajam dzīves stāstam vairāk kā 140 gadu garumā. „Laima” stāsts ir unikāls, jo saglabāta šokolādes ražošanas pamatprasme. Uzņēmums ir viena no retajām šokolādes ražotnēm Eiropā, kur tiek veikts pilns kakao pupu pārstrādes process - kakao pupiņa iziet vairākus apstrādes posmus, līdz kļūst par šokolādi. „Laima”. Šokolāde gatavota tikai no augstvērtīgajām Forastero kakao pupiņām, kas augušas Ganā, Āfrikā. Šīs kakao pupiņas, īpaši grauzdējot un maļot rodas tikai „Laima” šokolādei raksturīgā unikālā garša. Šokolādes iepakojums palīdz saglabāt tāfelītes kvalitāti un vēsta par tās saturu. To skatot, patērētājam viegli atpazīt Laimas šokolādi un izvēlēties sev tīkamo.

Izstādes mērķis ir iepazīstināt iedzīvotājus ar meistarību, ko saglabājusi Latvijas šokolādes fabrika „Laima”. Laikā, kad citi ražotāji iepērk gatavus pusfabrikātus un ražo saldumus, „Laima” vienīgā gatavo šokolādi no kakao pupiņām, uzņemoties pilnu atbildību par  tās kvalitāti.

Izstāde līdz marta beigām bez maksas būs apskatāma stundu pirms katras Dailes teātra izrādes, kā arī izrāžu laikā.

Jaunākie raksti