Aldonis, Agija

Vīriešu uzvalku aktualitātes ziemas sezonā 2009/2010

Kaut arī uzvalku tendences nevarētu saukt par izteikti sezonālām, un tās kopumā pieturas pie klasiskām vērtībām, ik sezonu parādās arvien jauni risinājumi jau pierastajiem modeļiem.

Tā arī 2009./2010. gada ziemas sezonā dizaineri piedāvā atgriezties pie 20.-30. gadu uzvalku modeļiem, turklāt „uzlabotajā”, jaunajā versijā trendīgākie uzvalki izskatās gana drosmīgi un ļoti šiki!

Aktuālākais – divpogu pieguļošais uzvalks

Laika gaitā visaugstāk kotējušies Anglijas uzvalki, kas vienmēr ir bijuši atpazīstami ar pieguļošu un militāra stila piegriezumu. Apvienojot klasisko griezumu ar modernu, izceļošu siluetu, šī tipa uzvalkos šosezon iezīmējas šādas aktuālās nianses:
• Pilnīgi pleci;
• Sašaurināts viduklis;
• Pieguļošas bikses.

Koptēls – siluetu izceļošs uzvalks jeb “Must have” šosezon! Uzvalka augšdaļai piederīga ir  pagarināta žakete ar divām pogām, izceļ ideālās vīrieša V veida formas! Šādi uzvalki gan vairāk piestāvēs slaidam un/vai fitnesu mīlošam augumam. Tādu bija iecienījis  arī Princis Džordžs – ar pagarinātu žaketes apakšmalu, kas stiepjas krietni pāri jostasvietai un ar sašaurinātu vidukli, šaurām biksēm. Šis aspekts arī vizuāli pagarina augumu un vīrietis tajā izskatīsies slaidāks.

Trīsdaļīgie uzvalki
Kā formālo uzvalku sastāvdaļa veste jau kādu laiku bija nolikta dziļākajos modes plauktos, taču tā atgriezās, pateicoties popularitātei ielas stila apģērbos. Vestes tagad ir aktuālas trīsdaļīgos uzvalkos (bikses/veste/žakete). Šāda tipa uzvalki ilgu laiku nebija modes augšgalā – līdz šim mirklim. Turklāt tā ir arī lieliska alternatīva pilnīgāka auguma  vīriešiem, kas nevēlas vilkt šauros divpogu uzvalkus. Trīsdaļu uzvalkiem jāvelk klāt tradicionāla griezuma bikses vai nedaudz sašaurinātas.

Taču aizmirstiet par samērā juceklīgo šī uzvalka versiju 20. gadsimta sākumā un 80. gados! Trīsdaļīgais uzvalks tagad atgriežas daudz izsmalcinātāks. Ar konservatīvu, pedantisku piegriezumu,  kā arī visām uzvalka daļām jābūt no vienas kolekcijas, nemaz nerunājot par audumiem – tie noteikti nedrīkst atšķirties!

Kā izvēlēties labu šāda tipa uzvalku? Galvenajam akcentam- vestei, konkrētāk, tās  V formas izgriezumam vajadzētu sākties no pleciem un beigties ribu pamatnes vidū. Ir gan arī izņēmumi – piemēram, Armani šosezon V izgriezumus vestēm veido  sportiskus (nelielus), taču dziļāks izgriezums padarīs vīrieša stāvu slaidāku, uz kā mode šosezon salikusi akcentus.

Audumi un krāsas

Šis ir piemērots mirklis, lai atkal atgrieztos arī pie klasiskajiem audumiem. To var uzsvērt ar “vecmodīgo” skujiņas rakstu, rūtiņām, un tamlīdzīgām noskaņām, tajā pašā laikā  turoties pie vienkāršības – rakstam jābūt vienmērīgam, neuzkrītošam.

Krāsas
Aktuāli uzvalki klasiskajā toņu paletē no melna līdz pelēkam, arī violeti un brūnie toņi, kā arī drosmīgākas kombinācijas – atšķirīgu, bet saskaņotu krāsu žaketes un bikses – neformālākiem pasākumiem. Šajā gadījumā gan jāatceras, ka jāizvēlas vai nu, vai nu – interesantāks krāsas tonis vai auduma raksts.

Lai nekļūdītos, jāatceras arī, ka, valkājot uzvalku, neatkarīgi no tā modeļa, tēlam kopumā jāizskatās koptam, kvalitatīvam un saskaņotam.

Jaunākie raksti