Banga, Glorija

Ķirbis - sāļos un saldos ēdienos

Ķirbis dažādās receptēs savu garšu mēdz mainīt līdz nepazīšanai, pat tā, ka pat ķirbju neēdāji šo lielo ogu neatpazīst kā vienu no ēdiena sastāvdaļām. Rudens ir īstais laiks, lai visu uzmanību pievērstu ķirbja uznācienam. Ķirbis ir unikāls arī tajā ziņā, ka lieliski iederas gan sāļos, gan saldos ēdienos. Bet varbūt der sarīkot tematisko oranžo ballīti?

Ķirbja dzēriens

Interesanti, ka ķirbja dzēriens nemaz negaršo pēc ķirbja un nezinātājs to itin pārliecināti var nodēvēt par persiku biezsulu.

Vajadzēs 600 gramus ķirbja, 1 tējkaroti citronskābes, 400 gramus cukura un 3-4 apelsīnus. Ķirbi sagriež mazos gabaliņos un vāra nelielā ūdens daudzumā, kamēr tie sāk jukt ārā. Tikmēr izspiež sulu no apalsīniem. Gatavo ķirbi sablendē, pielej apelsīnu sulu, cukuru un citronskābi, visu uzvāra.

Lieto atdzesētu. Iederēsies arī saldējuma kokteilī.

Ķirbja kūka

Tik dzeltena un aromātiska, salda un mutē kūstoša, ticēsiet, ka tā ir no ķirbja?

Šādam gardumam vajadzēs 0,5 kg ķirbja, 2-3 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukurs, šķipsniņa sāls, 6 ēdamkarotes mannas, piens, 200 grami cepumu, ievārījums.

Un tā – ķirbji sagriež kubiņos un vāra mīkstu 0,3 litros pienā (var arī ūdenī). Var pievienot arī nedaudz ābolus vai cidoniju sīrupu. Karstai masai pievieno 2-3 ēdamkarotes cukura, vaniļas cukuru, sāli. Kad masa uzvārīta, pievieno 6 ēdamkarotes mannas, maisa, līdz masa sabiezē. 200 gramus cepumu ("Selga" vai tamlīdzīgu) sasmalcina un sajauc ar 2-3 ēdamkarotēm ievārījuma, klāj veidnē un piepresē. Pa virsu lej ķirbja masu un liek ledusskapī 1-2 stundas sastingt.

Pasniedz ar aveņu vai kādu citu mērci.

Ķirbja biezzupa ar ingveru

Šī ir īsti rudenīgi pikanta un sildoša zupa, kurai būs nepieciešams aptuveni 1 kg ķirbja, 4 kartupeļi, 2 sīpoli, dažas daiviņas ķiploka, 2 cm rīvēta ingvera saknes, garšvielas, sāls.

Zupa top ātri un vienkārši – ķirbi, kartupeļus, sīpolus nomizo un sagriež gabaliņos, kopā ar dažām daiviņām ķiploka un ingvera liek katlā, sautē nelielā ūdens daudzumā, kamēr viss mīksts. Sablenderē, pēc garšas pievieno sāli un garšvielas, ja ir vēlme, var pielikt arī kausēto sieru vai saldo krējumu.

Pasniedz ar zaļumiem, grauzdiņiem vai apceptas gaļas gabaliņiem.

Ķirbja ievārījums ar aprikozēm


Ķirbja ievārījums lieliski garšos tortēs vai vienkārši uzsmērēts uz maizes, kā marmelāde. To var ēst tūlīt vai glabāt ziemai. Ievārījumam vajadzēs 1,5 kg ķirbja, 100 gramus žāvētu aprikožu, 2 citronus, 500 gramus cukura un pektīnvielu ievārījumiem (nav nepieciešams, ja tiek izmantots speciālais ievārījumu cukurs).

Aprikozes aplej ar ūdeni un atstāj uz nakti mirkt. Ķirbi nomizo, sarīvē uz rupjās rīves, pielej ūdeni, kurā mirkušas aprikozes un vāra. Izmērcētās aprikozes griež nelielos gabaliņos. Kad ķirbis savārījies, pievieno aprikozes un turpina vārīt. Sarīvē citrona mizu, pievieno ievārījumam, pievieno arī no citrona izspiesto sulu. Beigās pievieno cukuru un uz lēnas uguns vāra vēl 10 minūtes, pašās beigās klāt liek pektīnvielu un pilda burkās.

Cepts ķirbis

Bet varbūt ķirbja garšu nemaz nav nepieciešams slēpt? Tad var to vienkārši izcept. Vajadzēs 500 gramus ķirbja, sāli, citronskābi, 1 olu, ēdamkaroti rīvmaites, ēdamkaroti kviešu miltu un 30 gramus sviesta.

Notīrītu ķirbi sagriež aptuveni puscentimetru biezās šķēlēs, pārslaka ar citronskābes šķīdumu, pārkaisa sāli un patur 10-15 minūtes. Pēc tam šķēles mērc sakultā olā, apviļā rīvmaizē, kas sajaukta ar miltiem, cep sakarsētā sviestā uz pannas no abām pusēm, līdz ķirbis zeltains un mīksts.

Pasniedz ar kādu skābu ievārījumu.

Jaunākie raksti