Speciālisti novērojuši, ka Latvijā vienlīdz populāras ir gan klasiskās – bieži vien tās ir uz etiķa vai majonēzes bāzes veidotās marinādes, gan jaunu un oriģinālu garšu – tādu kā dzērveņu, Terijaki mērces, siera u.c marinādes.
Cilvēki ir gatavi eksperimentēt ar jaunām garšām pie noteikta cenu un kvalitātes līmeņa. Būtiskākais ir rezultāts – garšīga un sulīga gaļa, ir pārliecināti uzņēmumā "Rīgas miesnieks".
Etiķa marinādēm piemīt būtisks trūkums – tās nav īpaši piemērotas bērniem, barojošām māmiņām un citiem ļaudīm, kuriem jāizvairās no ašām garšām. Tāpēc, lai gaļa garšotu un būtu piemērota visiem, labāk izvēlēties marinādes bez etiķa.
Gatavojot šašlikus bērniem, speciālisti iesaka izvēlēties liesu gaļu – bez etiķa un asām garšvielām. Ja tiek pirkti jau gatavi marinējumi veikalos, jāizvēlas tādi, kuros nav nitrītsāls (E25), sintētiskā garšas un aromāta veidotāja nātrija mono glutamāta E621 un mākslīgām krāsvielām.
Ogu marināde cūkgaļai. (Iesaka Anda Sproģe, AS "Rīgas Miesnieks" Galvenā tehnoloģe.)
Sastāvdaļas: 3 kg cūkas kakla karbonādes: 1 kg sīpolu, 50-75 mlābolu, vīna vai parastā etiķa, 1 ēd. k. sinepju, 1 ēd. k. majonēzes, 1 ēd. k. medus, 1 ēd. k. sojas mērces, 1/2 tējk. maltu melno piparu, 1/2 tējk. maltas paprikas, 1/2 tējk. kaltēta malta ingvera, 1/2 tējk. sāls, 3-4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas, timiāns, 500 g sarkano jāņogu (der arī citas skābas ogas – ķirši,ērkšķogas).
Gatavošana:
• Gaļu sagriež 4x5 cm gabaliņos
• Sīpolus sagriež ripās
• Kārtās lielā traukā saliek gaļu un sīpolus
• Sajauc visas marinādes sastāvdaļas un pārlej gaļai ar sīpoliem
• Ar rokām pamatīgi izspaida un sajauc
• Gaļu noslogo ar šķīvi tā, lai visa atrastos marinādē, un liek uz nakti ledusskapī
• Nākamajā dienā gaļu no ledusskapja izņem dažas stundas pirms cepšanas, lai tā sasiltu
• Liek uz iesma un cep aptuveni 15 minūtes, līdz gaļa gatava.
Coca colas marināde cūkgaļai. (Iesaka Vineta Ķempele, AS "Rīgas Miesnieks" Produktu vadītāja.)
Sastāvdaļas: 2 kg cūkas kakla karbonādes: 500ml Coca cola, 2 ēd.k olīveļļa, 4 ēd.k citronu sulas, 3 ēd.k sojas mērces, 2 ēd.k rīvētas ingvera saknes, 6 sasmalcinātas ķiploku daiviņas, 1 tējk. ķiploku sāls, 1/2 tējk. malti pipari.
Gatavošana:
• Gaļu sagriež 4x5 cm gabaliņos
• Stikla bļodā sajauc visas marinādes sastāvdaļas
• Maisa, līdz maisījums ieguvis vienmērīgu konsistenci un sāls izkusis, marināde gatava
• Ar to pārlej sagriezto gaļu, iemarinēto gaļu uz 6 stundām ievieto ledusskapī
• Izņem no ledusskapja dažas stundas pirms cepšanas, lai tā sasiltu
• Liek uz iesma un cep aptuveni 15-20 minūtes, līdz gaļa gatava.