Vēsma, Fanija

Noderīgi zināt, ja svinībās izvēlēts šampanietis

Oriģinālais šampanietis (no franču valodas Champagne) – dzirkstošais baltvīns ir radīts un tiek ražots Francijas reģionā Šampaņā (Champagne). Visi pārējie dzirkstošie vīni ir izgatavoti pēc šīs franču tradicionālās metodes.

Pastāv vairāki šampanieša izvēles kritēriji: cena, kvalitāte, garša un pudeles izmērs. Šampanieša kvalitāte tiek noteikta pēc burbuļiem. Vidējā šampanieša pudelē ir aptuveni 49 miljoni burbuļu. Jo kvalitatīvāks šampanietis, jo burbuļu ir vairāk un tie ir maza (kniepadatas galviņas) izmēra.

Iedalījums pēc garšas
Saldākais šampanietis tiek apzīmēts ar (franču val.) doux, demi-sec – vidēji sauss, sec – sauss, extra sec – ļoti sauss un brut – gandrīz līdz galam sauss. Tādējādi ļoti sauss šampanietis patiesībā ir saldāks nekā tas, kurš apzīmēts ar – brut. Daži ražotāji izgatavo extra brut šampanieti vai tādu, kuram vispār netiek pievienots cukurs.

Iedalījums pēc krāsas
Šampanietis tiek izgatavots no gaišajām (Chardonnay šķirnes) un tumšajām (Pinot Noir, Pinot Meunier šķirnes) vīnogām. Termins Blanc de blancs uz šampanieša nozīmē, ka šampanietis ir izgatavots tikai no gaišajām vīnogām. Tas ir gaišākas krāsas, eleganti caurspīdīgs. Savukārt, Blanc de noirs nozīmē, ka šampanietis izgatavots no tumšajām vīnogām. Tas pēc konsistences ir it kā nedaudz biezāks, zeltītā krāsā, ar kripatiņu rozā nokrāsas. Rozā krāsas šampanietis tiek izgatavots, pievienojot tumšo vīnogu miziņas, vēlāk tās no dziras atdalot, vai arī gatavam produktam pievienojot sarkanvīnu.
Pirms pārdošanas, vīnam būtu jābūt izturētam vismaz vienu gadu, bet, jo vairāk – jo labāk. Augstas kvalitātes šampanieši tiek izturēti 6 un vairāk gadus.

Šampanieša pasniegšana
Šampanietim noteikti ir jābūt atdzesētam, to pasniedz aptuveni 7 grādus vēsu. Lai šampanieti atdzesētu, to novieto speciālā vai jebkurā pieejamā plastmasa traukā, piepildītā ar pusi ledus un pusi aukstā ūdens, tur aptuveni 20 – 30 minūtes. Taču to var atdzesēt arī ledusskapī, kurā tas jātur aptuveni 3 – 4 stundas. Nekad nedrīkst šampanieti atdzesēt saldētavā, jo lielais spiediens var vienkārši uzspridzināt pudeli.

Šampanieša pudeles atvēršana ir daļa no svinībām. Bet to vajadzētu darīt bez riska apkārtējiem. Jānoņem folija kārtiņa, tad metāliskās stieples ietvars, līdz pudeles atvēršanas brīdim pudeles korķi pieturot ar īkšķi. Kad pudele vaļā, apkārt tai var aplikt dvieli vai salveti, lai pudele, šampanieša liešanas brīdī neizslīdētu no rokas.

Svarīgi ir izmantot pareizas formas glāzes. Parasti tās ir garenas, šauras, tulpes formā, kas samazina šampanieša saskaršanās virsmu un tādējādi palīdz ilgāk noturēt burbuļus glāzē. Šampanieša liešanas brīdī pudele jātur aiz kakliņa, ar otru roku pieturot pudeli pie dibena. Glāzē sākumā jāielej nedaudz šampanieša, tad ar otru kārtu pielej tās pilnas.

Dažkārt svinībās un viesībās, kad ir liels viesu skaits, veido šampanieša glāžu piramīdas. Tiek savietotas tukšas šampanieša glāzes rindās viena virs otras līdz iegūta glāžu piramīda. Pašā augšējā glāzē sāk liet šampanieti. Kad tas ticis pāri glāzes malām, sāk piepildīties pārējās piramīdas glāzes.

Vienā reizē neiztukšotu pudeli ieteicams aiztaisīt ar speciālu šampaniešu pudeles korķi un jānovieto ledusskapī. Tādējādi šampanietis būs gana labs vairākas nākamās dienas. Pudelē ielikta sudraba karote palīdzēs šampanietim palikt dzirkstošam vairākas stundas.

Jaunākie raksti