Ģirts, Ģederts

Zemeņu balle - vasaras gardākā

Tik aromātiskas, tik saldas, tik mutē kūstošas un neizsakāmi gardas ir tikai Latvijas zemenes. Un šis ir laiks, lai sarīkotu balli par godu sev un šai īpašajai ogai.

Zemeņu balle pati par sevi var būt iemesls svinībām, bet tā var būt arī kā tēma dzimšanas, vārda vai jebkuras citas dienas atzīmēšanai. Un zemeņu tēma var sākties jau ielūgumu gatavošanas brīdī - zemeņu formas un krāsas ielūgums jau liks sarosīties tā saņēmēja garšas kārpiņām.

Gatavojoties zemeņu ballei, meklējiet sārtus šķīvjus un citus traukus, padomājiet par sarkanu ietērpu ar zaļiem akcentiem, izveidojiet dekorus (galda klājumu var papildināt zemeņu lapiņas) un varbūt pat atlasiet piemērotu mūziku.

Zemeņu vērtība - ne tikai garša
Pirms ballītes var apkopot būtiskākās zemeņu priekšrocības, lai prezentētu viesiem. Šīs ir ļoti vērtīgas ogas, bagātas ar dažādiem vitamīniem, tieši tāpēc jau izsenis dziedniekiem zināms teiciens ir, ka mājās, kurās cilvēki ēd daudz zemeņu, ārstiem un dziedniekiem nav ko darīt. Dārza zemeņu ogas satur 80-90% ūdeni, 0,9-1,2% šķiedrvielas, 4,5-10% cukurus, 1-1,7% pektīnvielas, 0,17-0,25% miecvielas, C vitamīnu (100 g – 50-80 mg), B1, B6, K vitamīnus, karotīnu, folijskābi, dzelzi, kāliju, kalciju.

Zemeņu balle dārzā
Zemeņu ballei vislabāk piestāv dārza svētki. Zālienā izklāta sārta sega, koku zaros sakārti zemeņu formas lukturīši un uz galda dievišķās ogas gardumi. Ja ir iespēja galdu klāt zemeņu dobes tuvumā - tas jau ir ekskluzīvi. Šādas svinības var papildināt ar dažādām atrakcijām, kuru uzvarētājiem tā ir iespēja savā īpašumā iegūt stilīgas dāvaniņas - priekšautu, kreklu, krūzīti vai veļu ar zemeņu uzdruku, marcipāna zemeni vai jebko citu tematisku (groziņu ar zemenēm?).

Zemeņu balles sieviešu stūrītis

Sievišķīgā zemeņu ballē iederēsies arī skaistuma procedūras. Piemēram, zemeņu ledus - sasaldējiet zemeņu sulas kubiciņus (vai vienkārši sablendētas zemenes) un ar sasaldētajiem kubiciņiem jāmasē sejas āda, ļaujot zemeņu masai palikt uz sejas 15 - 20 minūtes. Pēc tam seju nomazgā ar aukstu ūdeni un uzklāj barojošu krēmu. Šāda procedūra atsvaidzina sejas ādu un padara to veselīgu.

Gardumu idejas
Ir simtiem dažādu gardumu variantu, kuru pagatavošanā un/vai rotāšanā izmantojamas zemenes. Esam izvēlējušies dažus ierosmei:

Zemenes šokolādē. Tīras zemenes mērcē baltā vai brūnā šokolādē un pēc vēlmes apviļā drupinātos riekstos vai šokolādes skaidiņās.

Zemenes un šampanietis. Zemenēm piestāv šampanietis - klasiskā šampanieša glāzēs pirms piepildīšanas var pildīt zemenes, ar to pusītēm rotāt glāžu maliņas.

Zemeņu zupa. Tā labi garšo ar saldējumu - zemenes sablendē kopā ar sīrupu (ūdens + cukurs), grezno ar piparmētru lapiņām un pasniedz ar saldējumu, putukrējumu vai bez piedevām. Ir arī šīs receptes drosmīgā versija, kurā sīrupa vietā izmanto gaišo alu.

Zemeņu groziņi. Smilšu mīklas groziņi ar zemeņu pildījumu - atkarībā no laika, ko varat atvēlēt, groziņus var cept paši vai nopirkt jau gatavus. Groziņa pamatnē pilda vārīto krēmu vai putukrējumu, kam virsū klāj veselas vai sagrieztas zemenes. Ja groziņi nav paredzēti tūlītējai apēšanai, stingrību desertam piešķirts želejas pārklājums.

Panna cotta ar zemeņu mērci. Panna cotta no itāļu virtuves aizgūts viegls deserts. Ir dažādi tā pagatavošanas varianti, kāds no vienkāršākajiem - želejas cukuru sajauc ar saldo krējumu un vaniļas cukuru, gabaliņos sagrieztiem augļiem vai ogām un apmēram minūti pavāra. Pilda trauciņos un ļauj atdzist.

Semifredo.  Pusauksts deserts, kas atgādina saldējumu. To gatavo putojot olu dzeltenumus ar vaniļu un cukuru. Citā bļodā putojot baltumus ar šķipsnu sāls. Un vēl citā - saldo krējumu. Visu triju bļodu saturu lej kopā, pievieno pralinē un lej traukā, pārklāj ar pārtikas plēvi, liek saldētavā uz vairākām stundām. Pirms pasniegšanas griež gabalos un bagātīgi dekorē ar zemenēm. 

Jaunākie raksti