Ģirts, Ģederts

Dārza svētku smalkais stils

Vienreizējie plastmasas trauki, lielas plastmasas bļodas ar salātiem un māla krūka ar dzeramo, ceptas desiņas... Tas izklausās pēc teju vai klasiska piknika galda noformējuma. Mēs domājam, ka dārza svētkiem piestāv arī smalki dekori un baltas auduma salvetes. Tādiem svētkiem gribēsies sapucēties.

Pārmaiņai dārzā var uzrīkot smalko ballīti. Baltā skaistā servīze, auduma salvetes, smalkie dzērienu trauki - tie svētkos ienesīs īpašu noskaņu. Protams, jārēķinās, ka saimniekiem šādās svinībās darba būs daudzkārt vairāk nekā vienreizējo trauku pasākumā.

Vēsture iedvesmo
Iztēlē radod smalkus dārza svētkus ar prieku konstatējām senākās šādu svinību tradīcijas. Par dārza svētku uzplaukuma periodu tiek uzskatīts laiks 19.gadsimta otrajā pusē, kad Anglijā valdīja karaliene Viktorija. Mājasmātes šim pasākumam sāka gatavoties jau ilgāku laiku iepriekš. Ielūgumi tika izsūtīti divas nedēļas pirms svētkiem, nereti klāt pievienojot arī karti ar norādēm, kā nokļūt svētku norises vietā ārpilsētā. Namamāte, tērpusies skaistā kleitā un cepurē vai greznā aubē, sagaidīja viesus dārzā vai parkā, bet vispirms karietes piebrauca pie mājas, lai dāmas varētu tur atstāt ceļasomas un sakārtoties. Dārzs pamazām pildījās ar viesiem, uz zaļā mauriņa un lapotnes fona skaisti izceļoties tērpiem, cepurēm un saulessargiem; visi bariņos nesteidzīgi pastaigājās pa dārzu un mielojās pie uzkodu telts, kur varēja dabūt tēju, kafiju, sarkanvīnu, limonādi, sviestmaizes, cepumus, kūkas, augļus un saldējumu. Rūpējoties par viesu ērtībām, dārzā bija novietoti krēsli un citi sēdekļi, tiem priekšā reizēm pat tika noklāts celiņš. Lietus gadījumā visam vajadzēja būt sagatavotam, lai namamāte varētu pārcelt pasākumu uz iekštelpām.

Šādos svētkos viesi reizēm esot spēlējuši tenisu, dziedājuši un dejojuši. Tika domāts, lai ērti justos visi - gan aktīvi jaunieši, gan sirmgalvji. Ja tika plānots, ka pasākumā būs arī bērni, viņiem sarūpēja īpašas atrakcijas, lai bērni būtu nodarbināti un netraucētu pieaugušo izklaidēm. Interesanti, ka dārza svētkos, kur var gadīties visādi, namamātes parasti neizmantoja savas labākās servīzes un ģimenes galda sudrabu, bet deva priekšroku īrētiem traukiem un galda piederumiem.

Āra noskaņai
Ilgi kalpos un daudzus dārza svētkus labi papildinās dažādi speciāli trauki un dekori. Piemēram, stikla dzērienu trauks, viegli izmazgājams galdauts, metāla vairāku līmeņu trauki, gaismekļi u.c. Koka vai pītas mēbeles, lina audumi, māla krūkas - tie dārza svētkos radīs vēlamo atmosfēru un lauku noskaņu.

Pašu gatavoti gaismekļi
Vienkāršus gaismekļus un līdz ar to romantisku apgaismojumu iespējams izveidot pašiem - no tukšām stikla burkām un izturīgas auklas. Burku augšmalā stiprina auklu (uz tās var vērt pērlītes), ar ko gaismekļus stiprina koku zaros. Burkās var ievietot ziedus vai citus dekorus. Tās var arī aplīmēt vai apgleznot, panākot daudzkrāsainākus gaismas efektus. Šādos gaismekļos svecēm netraucēs vēji.

Netipiski gardumi
Kad šašliks, alus, ceptas desiņas un follijā cepti kartupeļi apnikuši, dārza svētkiem var gatavot gardumus smalkākā stilā. Smalkas kanapē maizītes, miniatūras kūciņas, viegli deserti, uz grila cepti dārzeņi - kāpēc gan tiem būtu jāpaliek tikai telpās? Baltiem šķīvjiem galu galā piestāv smalkas lietas.

Jaunākie raksti