Vilnis, Raimonds, Laine

Bērnu ballīte: 14 vasarīgas idejas

Vasarai piestāv ballītes ārā – pagalmā, atrakciju parkā, pie jūras vai jebkur citur brīvā dabā. Iepriekš gan ieteicams plānot vismaz dažas aktivitātes, lai mazajiem ballētājiem nebūtu jāgarlaikojas.

Dažas idejas āra aktivitātēm bērniem:

Kopīgi darbi, kuros ikvienam jāpieliek roka, piemēram, rotaļu mājas būvniecība, kur puišiem ļauts pašiem iesist naglas, bet meitenēm, apgleznot sienas. Pat puķu dobi veidojot kopā un kā notikumu, darbiņa veikšana būs kā svētku atrakcija.

No dabas materiāliem var veidot gan tērpus, gan dekorus, piemēram, pirātu ballītes dalībniekiem patiks meklēt putnu spalvas, izkrāsot tās, veidot galvassegas, lasīt sprunguļus indiāņu ugunskuram un uzsliet zaru būdu.

Izglītojoša laika pavadīšana var būt kukaiņu, dzīvnieku vai augu pētniecība. Te noderēs pa rokai esoša enciklopēdija par pētāmo tēmu un biologam piedienīgi instrumenti – pincete, mikroskops u.t.t. Varbūt iepriekš var sagatavot karti, kurā atzīmēti tuvākajā apkaimē esošie interesantie augi?

Siltam laikam piestāv ūdens prieki. Atliek vien sameklēt vannītes, baseinus, nelielas krūzītes un sagādāt siltu ūdeni. Šļakstīties un laistīties patīk ikvienam bērnam, jo īpaši, ja rodas iespēja aplaistīt arī kādu pieaugušo. Improvizētam kariņam noderēs ūdenspistoles.

Izmantot dažādus pieejamus rotaļu elementus. Ja pagalmā ir viens liels batuts, ballīti jau var uzskatīt par izdevušos. Arī slīdkalniņš, smilšu kaste, šūpoles vai citi elementi var kļūt par ballītes centrālo vietu bez speciālas plānošanas.

Pirms pasākuma sagatavojiet nelielas dāvaniņas (tas var būt jebkas – konfektes, nelielas rotaļlietas, baloni, mazas grāmatiņas u.t.t.). Paslēpiet tās ballītes teritorijā. Izdaliet bērniem shēmas vai kartes, kur atrast dāvaniņas un piedzīvojumi var sākties! Lai procesu paildzinātu, meklēšanu var veidot vairākos etapos – pirmā norāde tiek iedota bērniem, otrajā norādē noteikts, kur meklēt trešo u.t.t.

Visāda veida sporta aktivitātes – stafetes, futbols, basketbols, skriešana, tautas bumba u.t.t. Nepiemirstiet pat medaļām uzvarētājiem!

Pārgājieni vai pārbraucieni ar velosipēdiem nebūs piemēroti pavisam maziem bērniem, bet lielākiem tie sagādās prieku un paliks prātā. Noteikti paņemiet līdzi lielu piknika somu, lai pa ceļam varētu piestāt un paballēties.

Sajūtu taka var tapt jebkur – ar aizsietām acīm bērniem jāiet cauri iepriekš sagatavotai takai – ar plikām pēdām minot uz mīkstas sūnas, ar rokām aptaustot koka mizu, klausoties putna dziesmas, smaržojot jasmīnus. Takas beigās katram bērnam var piedāvāt nelielu eksāmenu – atskaitoties par takā baudītajām sajūtām. Kurš sajuta visvairāk? Taku var veidot arī, piemēram, vien ar pēdām sajūtamu – iet pa mīkstu zāli, pa koka dēli, ķieģeļu kārtojumu, nostieptu plēvi, birstošām smiltīm – ar acīm ciet sajūtas būs divkāršas.

Meiteņu ballītē (kas zina, varbūt tas der arī puišiem?) var organizēt fotosesiju – modes skati brīvā dabā. Ziedu vainadziņi, vasarīgas kleitiņas, mīksts zāliens, skaista daba – tie ir būtiski priekšnosacījumi veiksmīgam rezultātam.

Rotaļas ir ballīšu klasika – ir virkne rotaļu, kas ļaus izkustēties un izsmieties un ļoti daudzas no tām ir piemērotas arī āra jautrībai, piemēram, jau par klasiskām dēvējamās „Kas dārzā”, „Ādamam bij’ septiņ’ dēli”, „Namiņš deg”, „Pēdējais pāris šķiras” u.t.t.

Radošiem bērniem patiks gleznotāju ballīte – apgleznot balonus, asfaltu, milzīgu papīra loksni vai pat mājas sienu (ja vecākiem pietiek drosmes) – tas aizņems daudz laika un ļaus radošumam vaļu. Ārā var atļauties izmantot arī pirkstiņkrāsas, zīmējot ar plaukstām un pēdām.

Ja vieta un (pats galvenais!) vecāki atļauj, rīkojiet vasaras ballīti ar nakšņošanu! Gulēšanai teltīs piemīt īpaša burvība, gluži tāpat kā zvaigžņu un jāņtārpiņu pētīšanai pirms tās.

Protams, ārā der arī virkne no darbībām, kas tiek veiktas iekštelpās – kopīga ēdiena pagatavošana, galda spēles, multfilmas skatīšanās, dejas, pasaku tēlu ciemošanās u.t.t.

Jaunākie raksti