Vēsma, Fanija

Seju apgleznošana bērnu ballītē

Seju apgleznošana ir veids, kā bērniem svētkos likt smaidīt. Izmantojot speciālas krāsas un idejas, uz bērnu un/vai pieaugušo sejām var radīt nelielus mākslas darbus, kas noteikti iepriecinās svētkos.

Nepieciešamie materiāli
• speciālas, sejas apgleznošanai paredzētas ūdens krāsas, kuras viegli var nomazgāt ar ūdeni un ziepēm,
• pāris sūkļi (var izmantot gan parastos sūkļus, gan arī speciāli grimētājiem paredzētos),
• vairākas dažāda biezuma otiņas,
• papīra dvieļi vai salvetes,
• trauks ar ūdeni otu skalošanai,
• ideālā variantā vēlams arī šķidrums meistara roku dezinficēšanai.
Minētās lietas var iegādāties dažādos hobiju veikalos.

Zīmējumu idejas
Variantu un ideju sejas apgleznošanai ir ļoti daudz. Bieži vien paši bērni pasaka priekšā, ko viņi gribētu, lai uzzīmē. Klasiskākie varianti ir dzīvnieku zīmējumi (lauva, tīģeris, kaķis, zaķis, suns, taurenis u.t.t.), multfilmu varoņi (zirnekļcilvēks, vampīrs, Vinnijs Pūks, princese) vai ziedi, dārzeņu vai abstrakti zīmējumi.

Ērti, ja pirms pasākuma ir iespēja izdrukāt dažādus zīmējumu paraugus no interneta, kurus bērni var aplūkot, izvēloties sev tīkamāko. Paraugs atvieglos darbu arī gleznotājam, jo būs ērti paskatīties tajā.

Darba process
Visbiežāk sejas tiek apgleznotas pasākumos, kad bērni ir svētku drēbēs, tāpēc svarīgi veikt sagatavošanās darbus - uzlikt apmetni, lai nenosmērētu drēbes, meitenēm saņemt matus, lai tie netraucētu, ja nepieciešams, jānotīra un jānosusina seja. Tāpat arī jāsagatavo ērta darba vieta - ērtāk būs apgleznošanu veikt sēdus, iespējami tuvāk pretī modelim, ar ceļiem satverot viņa ceļus. Otas un krāsas labāk novietot pie rokas, ar kuru zīmēt, bet ar brīvo roku var pieturēt vai pieliekt modeļa seju, lai darba process būtu ērtāks.

Pats darba process prasa pacietību un nedaudz „piešautu” roku. Ja neesat droši par savu varēšanu, iespējams pieaicināt kādu profesionāli. Sejas apgleznošana ir specifiska, jo āda ir elastīga. Vispirms vēlams sākt ar zīmējuma kontūru iezīmēšanu ar smalku otiņu - tas ir atbildīgākais darbs. Ja kaut kas uzreiz neizdodas vai tiek izgrūstīts, kļūdainās vietas var notīrīt ar mitru sūkli un zīmēt no jauna. Kad kontūras iezīmētas, atliek vien izkrāsot zīmējumu. Prasīgākiem bērniem apgleznošanai var izmantot arī nelielas detaļas, spīdumiņus, kurus stiprina pie zīmējuma. Nekādā gadījumā sejas apgleznošanā nevajag izmantot grūti nomazgājamas, citiem mērķiem paredzētas krāsas un instrumentus, piemēram, marķierus.

Der atcerēties
• Ja tiek apgleznoti sveši bērni, pirms tam ieteicams apjautāties, vai viņiem nav alerģiska āda, kuru krāsas pārlieku kairinātu.
• Pavisam maziem bērniem labāk izvēlēties vienkāršus, ātri veidojamus zīmējumus, jo bērnam nebūs pacietīgas ilgi nosēdēt.
• Zīmējumu ieteicams plānot uz vaigiem, pieres, zoda, bet ne pie acīm, lai nekairinātu.
• Tāpat arī dažādus birstošus spīdumus labāk izmantot, piemēram, plaukstas zīmējumam, lai tie birstot nekrīt acīs un nerada diskomforta sajūtu.
• Ja krāsojums rada diskomforta sajūtu vai vienkārši ir apnicis, to var nomazgāt ar tīru ūdeni un ziepēm.

Jaunākie raksti