Edvīns, Edijs

Bērns kāzās. Par vai pret?

Plānojot kāzu apmeklējumu, vecāki nereti prāto, vai savus bērnus ņemt vai neņemt līdzi. Skaidrs, ka šeit nav vienīgā un pareizā viedokļa. Situācijas, bērni un kāzas ir dažādas.

PAR
Ja kāzās būs bērni, ieteicams padomāt par to, lai visi justos ērti - lai bērni negarlaikotos un arī vecāki varētu atpūsties. Ideāli, ja bērnu pieskatīšanai un/vai izklaidēšanai iespējams pieaicināt kādu profesionāli, kas kaut kur netraucējot pamata pasākumam, darbotos ar bērniem. Ja pasākuma norises vietā ir kādas atrakcijas (piepūšamās, lēkājamās, kāpjamās), bērni, visticamāk, laiku pavadīs tur.

Zane Freimane (32 gadi, precējusies šogad): Mums bija lielas kāzas, kurās piedalījās tantes, onkuļi, radi un draugi, tāpēc bija daudz aukļu gan manam, gan ciemiņu bērniem. Es gribēju, lai mani bērni ir klāt, pie tam jaunāko meitiņu joprojām baroju ar krūti. Jau pirms kāzām domājām, lai mums un arī bērniem būtu ērti. Līdzi tika ņemtas rotaļlietas, higiēnas preces, dažādi apģērbi - viss, ko bērniem var ievajadzēties. Pat mana kleita bija pielāgota tam, lai nepieciešamības gadījumā ērti varētu pabarot meitu. Man bērnu klātbūtne noteikti netraucēja. Varbūt tāpēc, ka man todien bija daudz palīgu auklēšanā un varēju pati izbaudīt pasākumu.

Līva Jēkabsone (28 gadi, 1,5 gadīga puisēna mamma): Nesen biju draudzenes kāzās un savu 1,5 gadīgo dēlu ņēmu līdzi. Lai gan puika ir aktīvs, baznīcā uzvedās ļoti labi. Pēc tam svinībās bija noguris un no diviem krēsliem izveidojām viņam gultiņu, bērns pāris stundas nogulēja. Man nebija, kur atstāt dēlu, tāpēc variantu par līdzi neņemšanu, nemaz neizskatīju. Uzskatu, ka bērns nevar sabojāt svētkus, taču vecākiem jābūt gataviem, piemēram, ja ceremonijas laikā baznīcā mazajam uznāk niķis, iziet ārā un novērst bērna uzmanību.

Sanija Baltiņa (34 gadi, vedējmāte un mamma): Kad gājām kāzās vedējos, dēlam bija tikai 5 mēneši. Ne uz brīdi nebija prātā doma mazo neņemt līdzi. Kāzās gan bija arī mana mamma, kura bija apņēmusies mazdēlu pieskatīt. Līdz ar to kāzas bija labas, varēju gandrīz pilnībā nodoties vedējmātes pienākumiem, kamēr vecmāmiņa pastaigājās un spēlējās ar mazo. Pieslēdzos vien uz barošanas reizēm.

Vita Boldāne (28 gadi, precējusies šogad): Daudziem maniem tuvākajiem cilvēkiem ir ģimenes un bērni, tāpēc šķita loģiski, ka bērni būs arī kāzās. Lai bērniem arī būtu jautri, iznomājām piepūšamās atrakcijas, kur tad arī bērni lielākoties pulcējās. Tāpat arī bijām padomājuši par uzkodu galdu mazajiem viesiem. Varbūt bērnu klātbūtne svētīja mūsu pasākumu, jo neilgi pēc tā konstatēju, ka arī pati gaidu mazuli.

PRET

Ja jaunais pāris nevēlas, lai viesu vidū būtu arī bērni, ieteicams par to jau laikus korekti brīdināt ģimenes ar bērniem. Daudzi uzskata, ka kāzas ir svētki, kuros gribas atpūsties un bērnu radītā kņada var tam traucēt. Bērniem var būt garlaicīgi.

Zanda Svīre (38 gadi, 2 bērnu mamma):
Nesen bijām draugu kāzās un bērnus līdzi neņēmām. Novēroju, ka citi viesi ieradušies ar bērniem, daudzi no viņiem uzvedās skaļi, trakoja un mazliet traucēja atmosfēru. Kāzās neizbēgami tiek lietots alkohols, pieaugušie izklaidējas un bērniem to nav nepieciešams redzēt. Uzskatu, ka šis nav pasākums, uz kuru ņemt līdzi bērnus. Vecākiem tā ir laba iespēja atpūsties.

Baiba Bite (22 gadi, medusmēnesī):
Gatavojot ielūgumus, rakstījām tajos tikai pieaugušo vārdus un ciemiņi to tieši tā arī uztvēra - ka pasākums tiek plānots bez bērniem. Šī ir mana un mana vīra diena kopā ar mums mīļajiem cilvēkiem, tāpēc man negribējās, lai apkārt skrien bērni, niķojas un traucē mūsu īpašo noskaņu. Iespējams, es domātu citādi, ja pati būtu māmiņa, bet pagaidām man patika mūsu kāzu romantiskā un brīvā atmosfēra.

Laima Jansone (39 gadi, jaunā sieva): Mums bija mazbudžeta kāzas ar nelielu viesu skaitu. Aicināju arī savus krustvecākus, kuriem ir skolas vecuma bērni, bet bērnu vārdus ielūgumā neminēju. Galvenais iemesls tam bija nepieciešamība svētkos būt taupīgiem, piemēram, uz ēdināšanu, tāpēc aicinājām vien nedaudzus viesus.

Ne PAR, ne PRET

Dārta Priedola (24 gadi, 1 gadīga puiša mamma): Dēlu ņēmu līdzi uz māsas kāzu ceremoniju. Viņš uzvedās labi, netrokšņoja un netraucēja citiem. Uz svinībām viesu namā izvēlējāmies mazo līdzi neņemt, bet atstāt pie vecvecākiem, lai paši varētu izbaudīt pasākumu un bērnam nebūtu lieku satraukumu.

Linda Apine (30 gadi, 2 gadīga dēla māmiņa): Mana labākā draudzene precējās, kad manam dēliņam bija tikai 1 mēnesis. Bērns bija ļoti mazs, nevienam viņu atstāt negribēju un nevarēju, jo pati baroju. Bet es ļoti gribēju būt klāt draudzenei šajā īpašajā dienā. Laulībās baznīcā mazais visu laiku nogulēja, tāpēc izbaudījām to mierīgi. Uz pasākuma neoficiālo daļu nolēmām nebraukt, jo tā notika tālu no mūsu dzīvesvietas, negribējās mazo cilvēku lieki uztraukt un mocīt. Draudzene saprata.

Dzintra Kamerāde (42 gadi, divu bērnu mamma):
Jaunāko dēlu, kuram tobrīd bija 8 mēneši, dodoties uz māsīcas kāzām, līdzi neņēmām. Biju uz vienu vakaru viņam nolīgusi aukli. Meita, kura mācās pamatskolā, gan brauca līdzi, jo kāzās bija arī viņas radi, citi bērni, ar kuriem gribēja tikties un izklaidēties. Tā katrs vakaru izbaudīja savā gaumē un atbilstoši sava vecuma prasībām.

Jaunākie raksti