Gints, Uvis

Vai kāzās vajag vakara vadītāju...

"Novadīt visu vakaru ir ļoti smags un nogurdinošs darbs. Jā, to var uzticēt vedējiem, taču ja tie vienlaikus ir arī Jūsu labākie draugi, vai tiešām vēlēsieties, lai viņi visu vakaru strādā, nevis kopā ar jums priecājas," retoriski jautā "Kāzu aģentūras" direktore Dace Miezīte.

Kā izvēlēties savām kāzām piemērotāko vadītāju, kas ietilpts viņa pienākumos un galu galā, vai labāk tomēr šos pienākumus neuzticēt vedējiem....

Ir divu veida kāzu vadītāji. Ir tādi, kuri ne tikai vada pasākumu, bet arī palīdz ar organizatoriskajiem jautājumiem, savukārt pie otrās kategorijas pieder vadītāji, kuri sadarbojas ar aģentūrām, kuras viņiem jau iedod gatavu scenāriju un viņi pasākumu tikai novada.

Vakara vadītāja pienākumos ietilpst darboties ar ielūgtajiem visiem, nodrošināt viņu izklaidēšanu. Viņš ir tas, kurš rūpējas par kāzu procesu virzību. Tas, vai pasākuma vadītājs pavadīs vai nepavadīs visu dienu kopā ar Jums un jūsu viesiem ir atkarīgs no Jums. Visticamāk, tas varētu būt par papildus samaksu, jo ierasts, ka vedēji pasākuma koordinētāju lomu uzņemas līdz pirmajam tostam vai pirmajam valsim, pēc tam nododot šos pienākumus vakara vadītājam.

Bez profesionāļu palīdzības atrast savām kazām piemērotāko vadītāju nav nemaz tik vienkārši. Un ja par kādu vadītāju saka, ka viņš ir slikts vadītājs, tad visticamāk nevis viņš ir slikts vadītājs, bet nav bijis piemērots konkrētajām kāzām. Ļoti liela nozīme ir scenārijam. Ja vakara vadītāju piesaista aģentūra, tad tā ir arī atbildīga par scenārija saturu un vadītājs tikai to izpilda. Citādāk ir ar vadītājiem, kas piedāvā kompleksos pakalpojumus – piedāvā arī scenārija izstrādi.

Tiekoties ar vakara vadītāju sākumā būtu jācenšas izdibināt kāds ir viņa redzējums kāzu vadīšanā. Pastāv liela iespējamība, ka viņam jau ir izstrādāts viens scenārijs, ar kuru viņš strādā visās kāzās, taču tas nebūt nenozīmē, ka tas atbilst Jūsu gaumei. Obligāti ir jāpajautā kāda stila kāzas viņš ir vadījis, kādas spēles izmanto...Varat arī palūgt video materiālus no kazām, kuras viņš ir vadījis, taču tam nebūs lielas nozīmes, jo kāzu video tiek iemūžināts pats process, nevis vakara vadītājs. Līdz ar to fragmenti, kas tur varētu būt iekļauti, varētu būt spilgtākās vakara epizodes, taču tas vēl par cilvēku neko neliecina.

Nekad nepaļaujieties uz to, ja šis cilvēks Jums piedāvā visus jautājumus nokārtot internetā, obligāti ir jāsatiekas. Jācenšas visas detaļas izrunāt. Ja kāzu scenāriju rakstāt paši, tad noteikti to iepriekš vajadzētu saskaņot ar vakara vadītāju. Taču visbiežāk viņi paši sastāda runas, atrakcijas, tostus, iepriekš tās saskaņojot ar jaunā pāra vēlmēm.

Ja budžets ir ierobežots, tad vakara vadītāju var meklēt no sava paziņu loka. To var darīt arī tad, ja nav īstas pārliecības par potenciālajiem kandidātiem. Varbūt, ka kādam no Jūsu draugiem tas pat izdosies labāk, nekā tā sauktajam profesionālajam vadītājam. Šobrīd, ka valstī valda liels bezdarbs ir īpaši jāuzmanās no viltvāržiem, kuri piedāvā savus pakalpojumus, bez profesionālā seguma. Protams, ka šos pienākumus var pildīt arī vedēji. Viss ir atkarīgs no tā, cik viesu ir plānots.

Kāzu vadītāju izmaksas svārstās no 150 – 300 latiem. Ar lielāku naudas summu ir jārēķinās tad, ja vakara vadītājs ir nepieciešams internacionālām kāzām. Šādā gadījumā honorārs svārstā no 300 – 500 latiem.

Jaunākie raksti