Vizbulīte, Viola, Vijolīte

Kāzas: 7 idejas kā ietaupīt organizējot kāzas

Vasara tradicionāli ir kāzu laiks. Visi mēs vēlamies, lai mūsu kāzu diena ir pati skaistākā un atmiņā paliekošākā diena mūžā, bet vai maz to iespējams izdarīt šobrīd, kad rocība daudziem no mums ir ierobežota?

Viss ir iespējams, tikai šobrīd svarīgāk kā jebkad ir stingri noteikt savas prioritātes, sadalīt tās pa pozīcijām. Kāzu budžets diviem pāriem var būt absolūti identisks, taču izmaksu sadalījums atsevišķās pozīcijās, pilnīgi atšķirīgs. Lūk, mēs jums piedāvājam dažus organizatoriskas dabas padomus, kā nosvinēt skaistas kāzās ekonomiskā režīmā...

1. Svinību vieta
Ja vienmēr esat sapņojuši par kāzām pilī vai muižā, tad šo ieceri uzreiz nevajag atmest, domājot, ka šī brīža situācijā tas ir kaut kas neiespējams.
Ja līdzekļi ir ierobežoti, tad tā vietā, lai pili vai muižu nolīgtu uz visu nakti, to var izīrēt uz pāris stundām. Šobrīd daudzi izvēlas šādu alternatīvu. Piemēram, pili vai muižu var izīrēt no pulksten septiņiem līdz vieniem naktī. Ir kopīgas vakariņas. Ir pirmais valsis, atrakcijas mičošana un pēc tam visi kopīgi dodas mājās. Šāda veida pasākumos noteikti gan ir jāpadomā par kolektīvo transportu, lai viesiem pie stūres nenāktos sēsties iereibušiem.
Arī ja kāzas netiek svinētas pilī, no naktsmājām var attiekties, jo to nodrošināšana sastāda ļoti lielu summu no budžeta. Daudz lētāk ir noīrēt mikroautobusu ar kuru viesus izvadāt pa mājām.
Protams, ka ir pāri, kuriem ir ļoti svarīgi, lai kāzas norisinātos divu dienu garumā. Tad viens no labākajiem risinājumiem tās ir organizēt tālāk no Rīgas. Svinību vieta vienkāršāka, izmaksas mazākas, toties ar viesu izguldināšanu.

2. Alkoholiskie un bezalkoholiskie dzērieni
Iegaumējiet - nav obligāti jāiztop visām viesu gaumēm. Izmantojiet veikalos pieejamās akcijas. Protams, ka kāzās nu nekādi neiztikt bez šampanieša, taču apdomājiet vai Jums obligāti tas jāiegādājas par desmit latiem pudelē.
Lai cilvēki tik ātri neapreibtu, tiktu ieekonomēti līdzekļi un padarītu skaistāku zāles noformējumu - var taisīt atsevišķu bāru.
Ja ir iespējams, tad pie bāra var norīkot bārmeni, taču ja nav lieki līdzekļi šādai pozīcijai, tad var iekārtot pašapkalpošanās leti.
Iegādājoties alkoholu, vērā jāņem arī svinību norises vieta. Piemēram, ja kāzas notiek pilī vai muižā, tad viesi vairāk izvēlas malkot vīnu. Runājot par bezalkoholiskajiem dzērieniem, ēdinātāji parasti piedāvā ūdeni un morsu. Tā ir ļoti laba alternatīva tam, lai pašiem nebūtu jāpērk bezalkoholiskie dzērieni. Protams, ka bez tiem neiztikt, ja tiek plānoti stiprie dzērieni.

3. Ēdienkarte
Pirmkārt, noskaidrojiet kāds ir jūsu izvēlētās svinību vietas piedāvājums. Vai ēdināšana tiek piedāvāta un vai tas ir obligāts nosacījums, izīrējot telpas viesībām.
Pirms noslēdzat līgumu par ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, rūpīgi izpētiet ēdienkarti un tajā norādītās cenas.
Tāpat pievērsiet uzmanību mielasta daudzumam. Arī šajā ziņā iespējams ieekonomēt.
Svarīgi atcerēties, ka ne vienmēr tradicionālā virtuve izmaksās lētāk. Ja svinību vieta tiek īrēta bez ēdināšanas, tad ir vērts painteresēties par restorāniem, kuri piedāvā izbraukumu banketus. Viņu cenas bieži vien ir tādas pašas, kā kāzu saimniecēm, taču atšķirība ir kvalitātē.
Ko likt un ko nelikt galdā – tas viss atkarīgs no Jūsu un viesu vēlmēm.

4. Pušķošana un ziedi
Taupīt uz ziedu iegādi nav vēlams, tā vietā labāk samazināt pozīciju skaitu. Jāatceras, ka ziediem ir jābūt saskaņotiem ar svinību vietu. Ja tā ir skaists lauku viesu nams, tad par telpu dekorācijām var kalpot arī margrietiņas vai kādas rudens puķes, taču, piemēram, pilī būs nepieciešami daudz greznāki ziedi.
Lai ietaupītu, ziedus labāk izvēlēties bāzēs, savukārt tie, kas izlēmuši savas kāzas svinēt vasaras izskaņā un telpas dekorēt ar rudens ziediem, var palūgt radiniekiem jau laikus savā dārzā sasēt un sastādīt vajadzīgos ziedus, kas izmaksās krietni vien lētāk, nekā tad, ja tie būs jāiegādājas veikalā.

5. Muzikālais noformējums
Honorāri mūziķiem ir ļoti dažādi. Turklāt ir liela atšķirība starp mūziķiem un muzikantiem. Muzikanti kāzās spēlē no agra vakara līdz rītam, savukārt mūziķi trīs reizes pa 40 minūtēm.
Ir vēl kāds būtiska nianse, kas jāņem vērā izvēloties muzikālo noformējumu. Lai sevi pasargātu no nepatīkamiem pārsteigumiem, ir jānoslēdz līgums, kurā atrunāts cik ilgi mūziķi spēlēs, kā arī tas, ka viņi stipros dzērienus nelietos ne dienā, kad notiek Jūsu kāzas, ne arī iepriekšējā.
Jā vai nē dīdžejam! Viss ir atkarīgs no naudas līdzekļiem, kas atvēlēti kāzām. Ja budžets atļauj, tad labāk šo pakalpojumu izvēlēties, jo dīdžejs mūziku liek atbilstoši situācijai, ko nav iespējams nodrošināt, ja pie pults patstāvīgi nav cilvēks.

6. Kāzu automašīna
Ja ir ierobežots budžets, tad no dārgas automašīnas īres var arī atteikties. Risinājumu var rast, mēģinot caur paziņām noskaidrot, vai draugu lokā kādam nav kāda skaista un ekskluzīva mašīna To visbiežāk kāziniekiem ļauj izmantot bezmaksas. Dažreiz gan cilvēki vēlas, lai to vadītu kāds konkrēts cilvēks, taču tā nav problēma, jo priekšā var sēdēt kāds no vedējiem, bet aizmugurē, otrs vedējs ar jauno pāri.
Savukārt, ja vēlas nomāt limuzīnu, tad jārēķinās, ka tā izmaksas ir sākot no 300 latiem. Arī ekskluzīvo automašīnu noma nav lēta.

7. Foto un video pakalpojumi
Visbiežāk video operators ir pirmā pozīcija, no kuras cilvēki atsakās, ja budžets ir  ierobežots. Tiesa gan šobrīd video operatoru cenas ir kļuvušas zemākas, ja vēl nesen šis pakalpojums maksāja 500-600 lati, tad šobrīd tie ir 150 – 300 lati.
Fotogrāfija gan ir tā pozīcija, no kuras nevajadzētu attiekties. Arī fotogrāfu pakalpojumiem cenas ir kritušās. Ja budžets ir ierobežots, tad viens no risinājumiem ir nolīgt profesionālu fotogrāfu, kuram nav kāzu pieredzes, taču viņš vēlas tādu uzkrāt un izveidot savu portfolio. Tikai tad jārēķinās ar to, ka fotogrāfs Jūsu kāzu bildes izmantos savām vajadzībām. Šādos gadījumos samaksa ir simboliska. Ja izvēlaties šo variantu, tad vēlams būtu sarunāt pirmskāzu izmēģinājuma fotosesiju. Pārliecināsieties, vai fotogrāfam tas ir pa spējam!

Jaunākie raksti