Rita, Vita, Olita

Mini kāzu kūciņas - alternatīva kāzu tortei

Ne visiem der viss – kaut arī liela daļa jauno pāru priekšroku dod greznām kāzu tortēm, pēdējā laikā arvien vairāk pāru tā vietā izvēlas daudzas mazas kūciņas. Šādas kūciņas, kā novērojusi kafejnīcas "Zemenes šokolādē" saimniece Elīna Jerumane, ir lielisks risinājums kāzām, kurās neviens negrib ķēpāties ar lielās tortes griešanu un dalīšanu, kuru vaininieki nav tradicionālu vērtību piekritēji vai brīva stila kāzās, piemēram, brīvā dabā, kur šāda alternatīva ir ērtāka un vienkāršāka.

Mini kūciņu veidi

Kā mazas kāzu kūciņas var gatavot ļoti dažādas kūkas – gan tradicionālo biskvītu ar krēmu, gan arī, piemēram, ASV populāros braunijus vai cupcakes.

Ar dažādu dekoru un glazūru palīdzību tiek panākta kūciņu iekļaušana svētku noskaņā un scenārijā, piemēram, braunijus var glazēt ar baltu šokolādi un rotāt ar sarkanu aveni.

Kūciņu veida izvēlē būtu jāņem vērā ne tikai personīgās vēlmes attiecībā uz noformējumu, bet arī tas, kur  un kad tiek svinētas kāzas – ja tās plānotas karstākajā vasaras periodā un svinības notiek ārā, tad labāk izvēlēties kūciņas, kas ir karstumizturīgas un nesāks kust, tādējādi sabojājot savu vizuālo izskatu.

Pie tam E.Jerumane saka, ka pāru kritēriji kūciņu veida un glazūras izvēlē mēdz būt ļoti dažādi – kādam būtiskāka ir kūciņu garša, bet citam primārais ir vizuālais izskats. Tāpēc pirms pasūtījuma veikšanas noteikti šīs lietas ir jāizrunā ar konditoru, lai taptu iespējami piemērotākais risinājums konkrētajām kāzām.

Pie tam mūsdienās, kad pieejami dažādi uzlabotāji un stabilizatori, izdosies realizēt arī tādas vēlmes, ko kādu laiku atpakaļ nebūtu bijis iespējams realizēt, tomēr te lietderīgi saprast pāra uztura filozofiju, piemēram, vai mākslīgo piedevu pievienošana ir akceptējama vai ne.

Transportēšana un pasniegšana

Pasniegšanai nevajadzētu radīt problēmas, ja vien kūciņas būs atbilstoši noformētas (dekoratīvie papīrīši, atdalītāji utt.), tomēr lai kūciņas vizuāli izskatītos glīti un pievilcīgi, svarīgi pirms pasniegšanas tās glīti noformēt, piemēram, uz daudzstāvīgajiem tortu paliktņiem vai grezna milzu šķīvja, vai vienkārša milzu šķīvja, kas rotāts ar atbilstošiem dekoriem (svaigas ziedlapiņas u.c.). Šos priekšdarbus parasti veic pasūtījuma izpildītājs.

Tāpat arī būtiski ir padomāt par ērtu transportēšanu uz pasākuma norises vietu – ja būs atbilstoši izvēlēts iepakojums, kas būs pietiekami stingrs un stabils, transportēšana nesagādās vairāk raižu kā klasiskas tortes pārvadāšana.

Der atcerēties, ka...


Jebkuras tortes (lielās vai mini kūciņu) izmaksas ir individuāli atrunājams jautājums un atkarīgs no daudziem faktoriem, piemēram, kūkas veida un ieguldāmā darba. Jārēķinās, ka mini kūciņu gatavošana ir laikietilpīga, tāpēc teorētiski tā izmaksā dārgāk.

Klasiskās tortes lielums parasti tiek rēķināts tāds, lai katram viesim sanāktu vidēji liels tortes gabaliņš, ar mazajām kūciņām ir nedaudz citādi, tās parasti tiek pasniegtas ar domu, ka viesi tās ņems un cienāsies paši, tāpēc visticamāk, ka gardēži nāks pakaļ papildus gabaliņam. Parasti tiek rēķināta vismaz 1,5 kūciņa uz katru cilvēku, citādi ir, ja kūciņas tiek plānots visiem izdalīt, piemēram, novietojot uz šķīvja pie galda, tad jārēķina vien ar nelielu rezervi.

Ja pāris pievērš lielu uzmanību detaļām vai, ja kāzu torte/kūciņas ir pārim svarīga svētku norises sastāvdaļa, vislabāk sākt ar vēlmju apzināšanu un vislabāk to darīt savlaicīgi jau uzreiz kopā ar kūku meistaru – šajā gadījumā meistars uzreiz zinās, ko un kā var realizēt un nebūs ilūziju par kaut ko, kas, iespējams, dotajā budžetā, atvēlētajā laikā vai kāzu norises vietā nav realizējams.

Jaunākie raksti