Vizbulīte, Viola, Vijolīte

Galda karte gaidītiem viesiem

Galda karte ir kā neliela atzīšanās mīlestībā ikvienam kāzu viesim. Tā ir kā pamanāms akcents, kā apliecinājums, ka katrs konkrētais viesis ir gaidīts.

Kāpēc vajag galda kartes?
Galda kartes kāzās un citos lielos pasākumos galvenokārt nepieciešamas, lai novērstu iespējamo haosu. Lai pasākuma viesus pie galda sakārtotu loģiskā kārtībā. Galda kartes kalpo arī kā galda dekors un personisks sveiciens katram no viesiem. Bez galda kartēm var iztikt, ja pasākumā ir līdz 20 viesiem. Bez galda kartēm var iztikt arī, izmantojot Anglijā izmantoto metodi - pie ieejas svinību zālē, novietojot shēmu, kurā norādīts, kur kuram viesim jāsēž. Tas ir īpaši ērti, ja sēdēšana tiek organizēta pie vairākiem nelieliem galdiem.

Galda karte kā galda dekors
Lai arī galda kartes visbiežāk veido vienotā stilā ar ielūgumiem, tās kalpo arī kā galda dekors. Ar tām var lieliski papildināt esošo noformējumu un pastiprināt svētku noskaņu. Galda kartēm var izvēlēties jebkuras ģeometriskas formas un figūras. Galda kartes klasiski novieto pa kreisi pie šķīvja augšmalas vai uz salvetes, taču tikpat labi galda karte var būt novietota arī uz krēsla vai pat uz šķīvja, ja to pieprasa konkrētās galda kartes stils un ja tas iederas galda noformējumā.

Lēta un dārga galda karte
Galda kartes mēdz būt dažādas. Ja laika ir maz, tās var iegādāties jau gatavas grāmatnīcās vai pie individuāliem meistariem, kas piedāvā ļoti mākslinieciskus risinājumus, kuros katrs atradīs kaut ko tieši sev tīkamu. Individuāli pasūtītas vai grāmatnīcās pirktas galda kartes gan lielākoties izmaksās dārgāk nekā pašu gatavotas. Iegādājoties interesantu (vai parastu) papīru, līmi, nelielus aplikāciju materiālus vai vienkārši zīmuļus un krāsas, iedvesmas brīdī galda karti var izveidot arī pašu spēkiem. Visvienkāršākajā variantā papīru sagriež vēlamās formas un izmēra kartītēs, uz kurām saraksta ar roku vai uzdrukā tekstu/attēlu.

Ko rakstīt galda kartē?
Ir dažādi varianti, ko rakstīt galda kartē. Visbiežāk uz tās ir norādīts vien konkrētā viesa vārds un kāds dekoratīvs akcents (zīmējums vai aplikācija). Klasiskā gadījumā cilvēka vārds ir rakstīts kartes labajā pusē, bet kreisajā atvēlēta vieta akcentam vai kādam tekstam. Daži no variantiem, ko rakstīt galda kartē:
• Tautasdziesmu, dzejoli vai teicienu par konkrētā pasākuma tematiku.
• Pateicību viesiem par pasākuma kuplināšanu („Paldies, ka esi ar mums mūsu skaistajā dienā!”).
• Pasākuma datums un informācija par tā vaininiekiem.
• Personiski ieraksti viesiem liks justies īpaši gaidītiem. Ir labi, ja veidojot galda kartes var padomāt par katru viesi individuāli un ierakstīt vien viņam domātu tekstu, kas saistās ar šo cilvēku.

Netipiska galda karte
Kurš gan teicis, ka galda kartei jābūt kā salocītai kartiņai? Galda karti var veidot arī kā nelielu dāvaniņu viesim, novietojot to viņam paredzētajā vietā. Piemēram, tā var būt nozīmīte ar cilvēka vārdu, neliela šokolādes tāfelīte ar ciemiņa vārdu, miniatūra šņabja glāzīte ar gravējumu, konfekte, miniatūrs medus podiņš ar šilti vai varbūt pat pudele ar gardu pildījumu? Tāda „galda karte” noteikti ceļos ciemiņiem līdzi uz mājām un tiks īpaši pieskatīta.

Jaunākie raksti