Visvaldis, Nameda, Ritvaldis

Kā kāzu viesiem atrast īsto vietu pie galda

It kā vienkārši, bet tajā pašā laikā nedaudz piņķerīgi - sasēdināt viesus pie galda tā, lai katram blakus sēdētu viņam tīkams kaimiņš un kādam no viesiem nenāktos sēdēt viņam nepazīstamu cilvēku ielokā. Lūk, pāris ieteikumi, plānojot kāzinieku sēdvietas pie galda.

Parasti līgava un līgavainis sēž centrā, (līgava līgavainim labajā pusē), līgavai blakus vedējtēvs, līgavainim - vedējmāte. Tālāk tiek sēdināti tuvākie radi - vispirms vecāki, māsas un brāļi, tuvākie draugi un tad pārējie viesi.

Atnākušie savas vietas pie galda parasti sāk ieņemt pēc jaunā pāra uzaicinājuma. Ļoti noderīga lieta pie viesu sasēdināšanas ir galda kartes ar viesu vārdiem pie katram paredzētās sēdvietas - bez kurām nu jau vairs retajās kāzās iztiek, jo ar galda kartēm ir krietni vienkāršāk. Tādā veidā tiek novērsts iespējamais haoss pie vietu ieņemšanas, tiek padomāts par viesu komunikāciju savā starpā (tas atkarīgs arī no tā, kas sēž blakus sēdvietā) un izslēgta iespēja, ka, piemēram, vecāki ieņems vietu pavisam citā galda galā.  

Pēc galda karšu novietojuma katrs viesis varēs atrast viņam paredzēto vietu pie galda, turklāt tās var taisīt gan ar oriģinālu dizainu (zīmētas, gleznotas, ar interesantām aplikācijām u.tml.), gan arī askētiski noformētas, tādēļ tās ne tikai informēs, bet arī priecēs viesu acis. Teksts uz tām var aprobežoties ar katra viesa vārdu un uzvārdu, bet interesantāk būs, ja uzrakstīsiet uz tām kādu interesantu dzejoli (pašu sacerēts būs oriģināli!) vai anekdoti par kāzu tēmu.

Plānojot, kur sēdināt katru viesi, svarīgi ir pārliecināties, ka katrs viesis pazīst kādu no viņa galdiņa (atsevišķu galdu gadījumā) vai arī vismaz vienu sev tuvu pretī vai kaimiņos sēdošo pie lielā galda. Savukārt, ar nepazīstamajiem vai mazāk pazīstamajiem kaimiņiem iespējams, viesis ātri vien atradīs kopīgu valodu kaut vai „kaimiņ būšanas” dēļ. Pārīšus, protams, mēdz sēdināt tuvu vienu otram, bet pretējās, ne blakus sēdvietās. Kopēji soli 6-8 personām būtu labs variants sēdvietu organizēšanai.

Neliels padoms - ja ģimenē ir nestandarta situācija, piemēram, līgavas vai līgavaiņa vecāki ir šķīrušies un uz kāzām ir ieradušies ar saviem jaunajiem dzīvesdraugiem, tad, lai izvairītos no neveiklām situācijām, ieteicams visus viesus sēdināt pie viena lielā galda, nevis vairākiem atsevišķiem, kā dažkārt mēdz darīt. Priekš vecākiem arī šajā gadījumā jāieplāno sēdvietas netālu no pāra, bet tādā veidā viņiem nav jārisina sarunas tikai ciešā lokā starp minētajiem cilvēkiem. Tomēr jebkurā gadījumā, ja galdi ir vairāki, tos ir jācenšas maksimāli izvietot tā, lai būtu pārredzami un tuvā attālumā atrastos visi kāzinieki.

Vēl kas - nebaidies pie galda „miksēt” kopā dažāda gadagājuma viesus. Tas bieži vien labi nostrādā, liekot vecākās paaudzes cilvēkiem labāk iejusties kopējā jautrajā noskaņojumā, tajā pašā laikā arī uzturot uzraudzībā enerģisko jaunāko paaudzi.

Jaunākie raksti