Aldonis, Agija

Trīs spožas latviešu kamermūziķes koncertā „Sapņu tālumā”

Septembra pirmajā nedēļā trīs koncertos ar nosaukumu “Sapņu tālumā” uz vienas skatuves tiksies trīs spožas latviešu kamermūziķes - Andra Dārziņa (alts), Ilona Meija (flauta) un Herta Hansena (klavieres). Koncerti notiks ceturtdien, 6. septembrī plkst. 19.00 Ogres novada Kultūras centra Mazajā zālē, sestdien, 8. septembrī plkst. 16.00 Ventspils Pārventas bibliotēkā un pirmdien, 10. septembrī plkst. 18.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas LMT kamerzālē.

Programmas centrālā ass ir divu latviešu komponistu jaundarbi – 2017. gadā radītā Maijas Einfeldes sonāte flautai un klavierēm, kas veltīta Ilonai Meijai un Hertai Hansenai - iedvesmas pilns meistardarbs ar apskaidrības caurstrāvotu finālu. Un Marītes Dombrovskas trio “Epilogs Pētera Plakida piemiņai” (2018), kura tapšanu iedvesmojusi autores skolotāja, komponista un pianista Pētera Plakida spilgtā personība. Koncerta programma papildināta ar diviem opusiem no jūtīgā smalko vibrāciju skaņraža Roberta Šūmaņa daiļrades - trīs romances flautai un klavierēm, kā arī "Pasaku ainas" altam un klavierēm.

Dārziņa, Meija, Hansena - sevi pierādījis ansamblis. 2014. gada 29. septembrī, sniedzot tiešraides koncertu Latvijas Radio 1. studijā, tas ieguva Latvijas Radio 3 Klasika augsto novērtējumu - labākais koncerts 2014. gadā.

Andra Dārziņa dzimusi Austrālijā. Mūzikas bakalaura grādu ieguvusi Adelaides konservatorijā, prasmes papildinājusi Berlīnes Mākslas augstskolā. Daudzu starptautisku konkursu laureāte. Strādājusi par altu grupas koncertmeistari Hamburgas Filharmonijas orķestrī, 2003./2004. gadā pēc slavenās altistes Tabeas Cimmermanes uzaicinājuma strādājusi Hansa Eislera Mūzikas augstskolā Berlīnē, bet kopš 2004. gada ir alta spēles pasniedzēja Štutgartē. Kā kamermūziķe koncertējusi daudzviet Eiropā, Japānā, ASV, kā arī starptautiskos festivālos un nozīmīgos mūzikas forumos.

Ilona Meija ir orķestra Sinfonietta Rīga pirmā flauta un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docente. Bieži muzicē kameransambļos ar dažādiem māksliniekiem no Latvijas un ārzemēm. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2015 kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”.

Herta Hansena ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore. Aktīvi koncertējoša pianiste, dažādu kamermūzikas projektu dalībniece, daudzu dziedātāju un instrumentālistu uzticama skatuves partnere. Saņēmusi Lielo mūzikas balvu 2013 kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”.

Jaunākie raksti