Aldonis, Agija

Koris „KAMĒR…” koncertēs Jaunmoku pils Dārza svētkos

2018.gada 26.augustā Jaunmoku pils Dārza svētku vakara daļā pl.18:00 ar sezonas noslēguma koncertu uzstāsies 2018. gada “Dziesmu karu” Lielās balvas ieguvējs koris “Kamēr…”. Programmā izskanēs spilgtāko latviešu un ārvalstu komponistu darbu izlase.

Biļetes uz vakara koncertu – pieaugušajiem 10 Eur, skolēniem 2 Eur, pensionāriem 5 Eur, ar 3+ Ģimenes karti 22 Eur – var iegādāties “Biļešu paradīzes” un Jaunmoku pils kasēs.

Par kori “Kamēr…”

Jauneklīga degsme apvienojumā ar augsti attīstītām vokālajām prasmēm un juteklisku muzikalitāti šodien raksturo jauniešu kori "Kamēr...", ko 1990. gadā dibināja un līdz 2012. gadam vadīja diriģents Māris Sirmais. Šobrīd kora mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents ir Jānis Liepiņš, kas iepriekš korī strādāja par otro diriģentu, bet vokālie pedagogi ir Jolanta Strikaite-Lapiņa, Edgars Skarbulis un Ansis Sauka.

Savas pastāvēšanas laikā koris īpašo skanējumu ieguvis, meklējot un izkopjot sev raksturīgo muzicēšanas veidu un izteiksmes līdzekļus, kur vienlīdz svarīga ir kā amatieriem raksturīgā emocionālā pašatdeve, tā arī visstingrākie kritēriji izpildījuma vokālajai kvalitātei. To raksturo arī kora nosaukumā iekodētā daudzpunkte - kamēr esam jauni, tikmēr viss ir iespējams un sasniedzams.

Kopš tā dibināšanas iegūti daudzi desmiti dažādu diplomu, kausu un trofeju dažādos koru konkursos visā pasaulē. To skaitā ir uzvara Marktoberdorfas konkursā Vācijā (1999), divi Eiropas kordziedāšanas Grand Prix Gorīcijā (2004) un Areco (2013), kā arī trīs čempionu tituli un zelta medaļas Pasaules koru olimpiādē Ksjamenā, Ķīnā (2006). Koris divreiz ieguvis Latvijas Lielo mūzikas balvu un ir seškārtējs Dziesmu svētku koru karu uzvarētājs.

Pēdējos gados Kamēr... pievērsies īpaši sev pasūtītu programmu atskaņošanai, bet vienlaikus koris aktīvi tiecas izmantot žanru sintēzes un jaunu izteiksmes līdzekļu sniegtās iespējas. Dziedātājiem iejūtoties arī dejotāju un aktieru lomās, radušies skatuviskie projekti Jersikas derība (Līgas Celmas oratorija, 2010), Ziemassvētku leģenda (Ērika Ešenvalda muzikāls stāsts, 2010), Mēness (Karla Orfa kameropera, 2012) un Svētā vēja dziedājumi (Džona Lutera Adamsa meditācija, 2013).

Kora skatuves partneru vidū ir arī Gidons Krēmers, Marta Sudraba, orķestris Kremrata Baltica, Nikolass Altštets, Pēteris Šraiers, Jurijs Bašmets, Juliuss Bergers, Maksims Risanovs un daudzi citi.

Gandrīz visa korim rakstītā oriģinālmūzika, kā arī liels daudzums kormūzikas klasikas iemūžināts augsti novērtētos ierakstos. Nesenākie no tiem ir Mēness dziesmas ar mūsdienu latviešu komponistu mūziku, Amber Songs, kurā ietvertas 17 pasaules komponistu latviešu tautasdziesmu apdares, un Pelēcis. Plakidis. Kamēr..., kas godina abus komponistus viņu jubilejas gadā.

Jaunākie raksti