Līksma, Bārbala

Cienasts kolēģiem svētkos

Ikviens strādājošais visticamāk ir saskāries ar jautājumu, kā pacienāt kolēģus savā dzimšanas vai vārda dienā. Dažādos kolektīvos tradīcijas ir dažādas, bet svin gandrīz visi. Apkopojām ātrus, vienkāršu, gardus ieteikumus našķiem, ar kuriem kolēģus cienāt savos svētkos.

Variantu kolēģu palutināšanai savos svētkos ir daudz. Ir zināmi uzņēmumi, kuros gaviļniekam par savu svētku galdu klāšanu nav jādomā - dāvanas vietā kolēģi uzklāj galdu gan sev, gan jubilāram. Tāpat ir arī virkne kolektīvu, kuros svētkus nesvin nemaz. Vien tuvākos draugus apsveic ar ziediem un uzmundrinošiem vārdiem, negaidot bagātīgi klātus galdus, kas bieži vien vaininiekam ir vairāk apgrūtinājums kā prieks. Taču, ja esi kolektīvā, kurā svinēt un apsveikt pieņemts, mums ir daži ieteikumi cienastam.

Domājot par cienastu kolēģiem, labāk izvēlēties kaut ko, kas uz vietas darba vietā nebūs jāgatavo, jāmaisa, jājauc. Kaut ko, kas ir ērti paņemams, kam nav nepieciešams servēt šķīvjus un trauku komplektus. Jāpadomā arī, lai cienasts garšotu vismaz lielākajai daļai kolēģu (veģetāriešu kolektīvā gaļas salātiņus nenovērtēs). Sākotnēji jānoskaidro pašam priekš sevis, cik daudz līdzekļu tam varat tērēt, vai ir laiks gatavot pašam/ai jeb labāk nopirkt ko jau gatavu.

Varianti ir ne tikai šādi:

• Konfektes ir labs risinājums, ja liels svinības netiek plānotas, taču sveicējiem pateikties gribas. Pie ikrīta kafijas vai tējas tases baudāma konfekte ir sīkums, kas parāda, ka gaviļnieks par sveicējiem ir padomājis.

Klasisks cienasts ir arī torte vai kliņģeris. Pavisam vienkārši ir no rīta pirms darba ieskriet to nopirkt tuvākajā veikalā. Bet kolēģi novērtēs, ja torte būs pašu cepta. Ja saldās tortes un kliņģeri apnikuši, var izvēlēties sāļo alternatīvu.

• Pica vai suši. Ja ekonomēt nav būtiski, svētku reizē uzsauc kolēģiem pusdienas birojā! Ir virkne restorānu un kafejnīcu, kas picu vai suši piegādās līdz birojam (protams, pasūtīt var arī ko citu - salātus, mini uzkodas u.t.t.). Tie parasti ir ērtos traukos un birojā nebūs jāprāto, kā veiksmīgāk pasniegt.

• Siera plate. Uz liela lēzena šķīvja var kārtot iespējami dažādu šķirņu sierus, sagrieztus vizuāli pievilcīgos gabaliņos. Šādu uzkodu lieliski papildinās vīnogas un vīni.

Pēdējo gadu kolēģu cienastu topā noteikti jāmin lavašs. Šis ir vienkārši pagatavojams, ekonomisks un arī ļoti gards risinājums. Iepriekšējā vakarā veikalā nopērkamajās lavaša plāksnēs var ietīt siera vai krabju salātus, vai jebkurus citus dārzeņu, gaļas, sieru mikšļus. Pirms tam gan lavašu ieteicams noklāt ar kausēto sieru, majonēzi vai ko tamlīdzīgu. Svētku rītā šāds cienasts tad būs pietiekami sasūcies un gards.

• Maizītes ir klasika, ko novērtē vienmēr. Ķilavmaizītes no galdiem allaž pazūd pirmās. Darbdienas rītā iederēsies arī gaļas, lašu vai citas nelielas maizītes.

• Groziņi ar pildījumu.
Smilšu mīklas groziņus var nopirkt jau gatavas vai cept paši. Tos iespējams pildīt gan ar sāļiem (salāti), gan saldiem (vārītais krēms) kārumiem.

• Pīrādziņi, bulciņas, smalkmaizītes. Pašu cepti vai pirkti gatavi. Ja ir iespēja cienāt ar siltiem konditorejas izstrādājumiem, kolēģu sajūsma garantēta.

• Iesmiņi ar dārzeņiem un gaļu ir pagatavojami ļoti ātri. Atliek vien iepriekš nopirkt nepieciešamās sastāvdaļas- sierus, gaļas, augļus, dārzeņus. Vēlamo sprauž uz iesmiem dažādās secībās, ievērojot saderību. Piemēram, siers ir laba kombinācija ar vīnogām, žāvēta gaļa ar šampinjonu vai marinētu gurķīti u.tml. Saspraustos iesmus var vienkārši likt uz šķīvja vai saspraust lielā ābolā, puskāpostgalvā, melonē vai tml.

• Dažādi salāti un rasols ir risinājums, ja darba vietā ir pieejami nepieciešamie trauki un cienātājam pietiek pacietības visu to iepriekš sagatavot. Pusdienu laikā no trauciņa ar rasolu diezin vai kāds spēs atteikties.

• Augļi un dārzeņi. Sezonas laikā kolēģiem aiznests groziņš ar zemenēm vai ķiršiem kairinās gan ožas, gan garšas receptorus.

Dažādos recepšu izdevumos atradīsiet simtiem citu variantu dažādām uzkodām.

Dzērienu izvēlē jāņem vērā nedaudz citi kritēriji. Vispirms jānoskaidro, vai darba ballītēs, pasēdēšanās vispār ir pieņemt lietot alkoholiskos dzērienus vai labāk izlīdzēties vien ar sulu/tēju/kafiju. Un nākamais - kādus dzērienus kolēģi ir iecienījuši...

Jaunākie raksti