Mirta, Ziedīte

Idejas Ziemassvētku dekoriem

Jau laikus pirms Ziemassvētkiem, gatavojoties tiem, jāsāk izpušķot mājoklis, lai radītu patīkamu svētku noskaņu. Šajā gadījumā noderēs dažādi dekori, tostarp, arī pašizgatavoti.

Mājokļa rotāšanas tradīcija, sagaidot Ziemassvētkus, jau ir ļoti sena. Vēl 19.gs. vidū latviešu zemnieki savlaicīgi gatavojās svētkiem, izgreznojot visu lauku sētu un pašrocīgi izgatavojot svētku dekorus. Ļoti plaši tika izmantots etnogrāfiskais materiāls – zemnieku ikdienā pieejamie līdzekļi, kas tika pielietoti ar izdomu un gaumi. 

Egles un eglītes

Arī mūsdienās, lai izrotātu mājokli, var iztikt ar lietām, kas mājās jau atrodamas, vien jāpārlūko plaukti, skapji, pieliekamie un jāļauj vaļa fantāzijai. Noderēs arī dabā piemeklētas detaļas rotājumu izgatavošanai.

Lai izveidotu mazas eglītes, var izmantot priežu čiekurus. Čiekuru piestiprina pie korķa tā, lai tas stabili turētos. Tad iegūto eglīti izrotā ar mazām pērlītēm vai lentītēm.

Vēl viens veids kā izveidot eglīti – sasiet pušķī skujkoka (egles vai priedes) zarus un ielikt tos vāzē, kas kalpos par egles kāju, bet pēc tam izrotāt zarus ar rotājumiem. Par Ziemassvētku eglīti var kļūt arī koka zars. To vienkārši izrotā ar svētku dekoriem, vai apsien tiem apkārt krāsainas lentes.

Eņģelīši un sniega pikas

Īpaši čakli dekorētāji var pagatavot arī figūriņas. Piemēram, no salmiem vai siena satītu eņģelīti. Figūriņu no siena tin plakanu, tam klāt pielīmē spārnus (gludu koka gabaliņu, piemēram, izskalotu no jūras vai koka miziņu). Uz stieples atsevišķi pietin matus un piestiprina pie eņģeļa galvas. Var pielīmēt mazas pērlīšu actiņas. Šo figūriņu novieto uz palodzes vai galda. Tajā var iestiprināt lentīti un piekārt pie lampas.

Savukārt no kārkla dzinumiem var izveidot lodi, kas atgādinās sniega piku, atliek vien no atsevišķiem zariem uztaisīt riņķus, kurus krusteniski sastiprina citu ar citu un pika gatava. Kompozīciju var papildina ar pērlītēm, kas uzvērptas uz stieples.

Virtenes un sniegpārsliņas

Kā dekorus var izmantot virtenes – no papīra, lentēm vai striķī sakārtām zeķēm (vilnas vai izgrieztām no papīra). Rakstainas zeķes izskatīsies skaisti, dekoratīvi un atbilstoši ziemai. Vilnas zeķes var piepildīt ar lupatām vai vati, augšdaļā ieliekot mandarīnus, konfektes vai mazas figūriņas. Uz diegiem var savērt piparkūkas, kaltētus ābolus, citronu un apelsīnu ripiņas. Virtenes var veidot no žagariņu buntēm, kas apsietas ar krāsainiem vilnas diegiem, kā arī egļu zaru virtenes, izrotātas ar svecītēm, sausiem ziediem un citiem dabas materiāliem.

Labi izskatās arī no papīra izgrieztas sniegpārsliņas iekārtas diegā un piekārtas pie lampas, logiem un aizkariem.

Rotājumus var izgatavot arī no priežu čiekuriem – nokrāso tos ar akvareļu vai guašu krāsām un iekar krāsainā lentītē. Vēl var iekārt arī piparkūkas. Neatņemams Ziemassvētku dekors, protams, ir Adventes vainadziņš.

Materiāli rotāšanai

Papīrs, stieples, dzija, sveces, kanēļa standziņas, piparkūkas, cepumi, kaltēti āboli, apelsīnu un citronu daiviņas, ziedlapiņas, rieksti un mazās gaismiņas. No dabas veltēm laicīgi var savākt sūnas, čiekurus, žagariņus, skujkoku zarus, jūras nopulētus un izskalotus koka gabaliņus, akmentiņus un gliemežvākus. Par labu dekora pamatni var kalpot burkas.

Lai arī kādus jūs izvēlētos veidot dekorus, to izgatavošanā pavadītais laiks var sniegt jaukus brīžus kopā ar ģimeni.

VAIRĀK PAR GATAVOŠANOS ZIEMASSVĒTKIEM LASI ŠEIT >>

Jaunākie raksti