Mintauts, Alfs, Bernandeta

Kas jāzina šujot kāzu kleitu!

Rīgā un cituviet Latvijā ir gana daudz salonu, kur tiek piedāvāti dažādu izmēru un fasonu kāzu tērpi. Tos var gan nopirkt, gan arī izīrēt, taču, lai arī cik skaisti tie nebūtu, vienmēr pastāv risks, ka tieši tādu pašu tērpu Jūs varat mugurā ieraudzīt arī kādai citai līgavai. Vienīgā iespēja, kā sevi no tā pasargāt – uzticēt savu līgavas kleitas darināšanu šuvējai. Tikai tad Jūs varēsiet būt 100% pārliecināta, ka tā darināta pēc individuāla pasūtījuma, tātad – izcelsies ar savu oriģinalitāti, nelīdzinoties pārējām.

Tiesa gan, lai patiešām kleita izdotos tāda, kādu Jūs to esat iztēlojusies, ir jāpievērš uzmanība vairākām niansēm.

Pirmais solis - izdarīt izvēli
Lai ierodoties pie šuvēja Jūs varētu uzskicēt vai aprakstīt savu iedomāto kāzu kleitu, vislabāk būtu pirms tam pārlapot neskaitāmas interneta mājas lapas. Populārākās ārzemju interneta vietnes, kur meklēt idejas savam līgavas tērpam ir - www.pronovias.com , www.maggiesottero.com , casablancabridal.com . Interesantas idejas jūs varat piemeklēt arī pašmāju kāzu salonu mājas lapās.

Atrast Īsto dizaineri
Jāteic, ka Latvijā nav daudz tādu salonu un šuvēju, kas specializējas tieši kāzu kleitu šūšanā. Meklējot cilvēku, kurš varētu darināt tieši jūsu tērpu, ir jābūt piesardzīgām. Labāk to darīt pie šuvējas, kas Jums jau kaut ko ir darinājusi. Ja tādas nav, tad svarīgi ir iepriekš ievākt informācija par šuvēju. Noteikti palūdzat parādīt jūsu izvēlētajam šuvējam, viņa iepriekšējos darbus. Taču diemžēl, arī tas ne vienmēr var kalpot par atskaites punktu, jo skaisto tērpu fotogrāfijas var būt patapinātas no kāda cita. Vislabāk ir ievākt informāciju no draudzenēm un paziņām, kuras jau reiz izmantojušas šī cilvēka vai salona pakalpojumus.

Protams, ka ne vienmēr tas, kas ir derējis jūsu draudzenei, derēs jums, tāpēc par visu svarīgāk ir, lai starp jums un jūsu šuvēju jau no pirmajiem tikšanās mirkļiem valdītu abpusēja sapratne.

No pirmā apmeklējuma līdz gatavam tērpam

Tas, cik ilgā laikā iespējams uzšūt kāzu tērpu, atkarīgs no tā, kad kāzas plānotas. Ja tās plānotas vasarā, kad ir īstā «kāzu sezona», tad tērpa izgatavošana var aizņemt līdz pat diviem, trim mēnešiem. Taču, ja izdomāsiet savu līgavas kleitu darināt, piemēram, šobrīd, tad šis process varētu aizņemt vien vienu mēnesi. Ierodoties pirmo reizi uz tikšanos ar šuvēju, jārēķinās, ka šī tikšanās būs ne īsākā par pusstundu. Maldīgi ir domāt, ka Jums salonā ir jāierodas jau ar gatavu ideju.

Jūsu uzdevums ir tikai uzskicēt vai aprakstīt savu iedomāto kāzu kleitiņu, bet visu pārējo jūsu vietā veiks dizaineris. Tieši šuvējam ir jābūt tai personai, kura Jums palīdz tērpa konstruēšanā un modelēšanā, lai jums rastos pareizs priekšstats, kāds siluets jūsu augumam vislabāk piestāvētu, kādas krāsas kleita jums būtu vispiemērotākā, vai tajā iederētos drapējumi un kādi aksesuāri būtu nepieciešami.  Šajos jautājumos gan vajadzētu uzticēties dizainerim.

Kad kleitas modelis ir izvēlēts, ir jāizvēlas tai atbilstošs audums. Ielāgojiet, ka ne vienmēr Jūsu izvēlētais audums derēs, jūsu izvēlētajam kleitas modelim. Tāpēc sākumā ir jāizraugās tērpa modelis, pēc tam - audums.

Kad auduma faktūra un krāsa ir apstiprināti, tiks nozīmēta pirmā laikošana, kuras laikā jūs varēsiet pielaikot kleitas «pamatu». Otrajā, un ja nepieciešams, trešajā laikošanā kleita jau būs ideāli uzšūta uz jūsu auguma. Tas cik daudz laikošanas būs nepieciešamas, atkarīgs no tērpa sarežģītības pakāpes.

Jāielāgo arī tas, ka pēc tam, kad jau ir gatavs kleitas «pamats», radikālas pārmaiņas tās izskatā vairs nav iespējamas, ja līgava tās vēlas, tad tas nozīmē, ka ir jāpāršuj jau visa kleita. Tieši šī iemesla dēļ, ir svarīgi ar šuvēju visu izrunāt līdz sīkākajām niansēm, brīdi, kad notiek kleitas «pamata» laikošana.

Ne vienmēr cena ir noteicošā....
Kāzu kleitas šūšana ir izdevīgāka arī finansiālajā ziņā - tās cena ir zemāka nekā gataviem modeļiem kāzu salonos, jo nav tirdzniecības uzcenojuma. Jūs maksājiet tikai par audumu un darbu. Līdz ar to, ne vienmēr – dārgāks, nozīmē, oriģinālāks. Vienu un to pašu kleitas modeli var uzšūt par 180 latiem vai arī par 500 latiem.

Tas nebūt nenozīmē, ka šuvējs jūs grib piekrāpt. Atšķirība ir audumā, piemēram, dabīgā zīda vietā var izmantot šifonu, protams, tad kleitas izmaksas būs daudz mazākas. Jāteic gan, ka ne vienmēr neprofesionālis spēj pamanīt atšķirību.
Pēc individuāla pasūtījuma šūtas kleitas izmaksas, ir sākot no 180 latiem.

Pie šuvēja pēc uzlabojumiem
Arī tad, ja esat iegādājušās kādu no lētajām «Ķīnas kleitiņām», un apjautušas, ka kārotais tērps nemaz nešķiet tik labs, kā gribētos, situācija vēl ir labojama. To var aiznes pielabot pie šuvēja. Piemēram, lai uzprišinātu savu kleitu, jūs varat noņemt tās virsējo svārku daļu, tā vietā uzliekot kvalitatīvāku audumu vai arī pielikt kādu drapējumu, un jūsu kleita izskatīsies pavisam citāda. Turklāt šāda, tērpa kosmētiska uzlabošanas, jums vien vidēji izmaksās ap 30 latiem.

Jaunākie raksti