Zigrīda, Zigfrīda, Zigrīds

Bole: vasaras aktuālākais dzēriens

Bole nav vienkārši gardums, tas ir process – tās pagatavošana prasīs laiku, arī pasniegšana parasti ir kā interesants rituāls – saimnieki atnes stikla bļodu ar boli un ar kausiņiem to lej glāzēs. Galu galā arī ēšana/dzeršana ir kā notikums, ko papildina sarunas un smiekli. Bole ir dažādu augļu un ogu mikslis, kas papildināts ar alkoholiskiem vai bezalkoholiskiem dzirkstošiem dzērieniem.

Boles pagatavošana patiesībā nav sarežģīta, pats galvenais ir izvēlēties labas kvalitātes un piemērotas sastāvdaļas. Ir arī vairāki knifi, ko ir jāņem vērā šī garduma pagatavošanā. Par tiem lūdzām pastāstīt "B-Bāra" bārmeni – menedžeri Raiti Akerblūmu. Viņš uzsver, ka pats būtiskākais boles pagatavošanai ir augļi.

Sastāvdaļas

Boles pagatavošanai Raitis Akerblūms neiesaka izvēlēties citrusaugļus vai pievienot tos salīdzinoši nedaudz, jo tie satur specifisku aromātu, kas bolei piešķirs rūgtu garšu. Vasaras laikā bolē lieliski iederas zemenes, vīnogas, āboli, bumbieri, ķirši, melones un arbūzi. Citos gadalaikos boli mēdz papildināt arī ar konservētiem augļiem un ogām.

Boles var pagatavot gan alkoholiskas, gan bezalkoholiskas, kas ir labs veids, kā arī bērniem likt sajūsmināties par augļiem. Bezalkoholiskajā bolē iederēsies dažādas gāzētas limonādas, rūgtāku un interesantāku garšu piešķirs toniki. Savukārt alkoholiskajai bolei var izvēlēties dažādus alkoholiskos dzērienus, arī pēc garšas tīkamus vīnus, taču vēlams tos papildināt arī ar nelielu daudzumu kāda liķiera, kas bolei piešķirs papildus zemeņu, ķiršu vai citu tīkamu garšu.

Pagatavošana

Boli nevajadzētu gatavot pēdējā brīdī pirms viesu ierašanās – augļus Raitis Akerblūms iesaka sagriezt vismaz 2 stundas pirms ciemiņu ierašanās. Tos nevajadzētu griezt pārāk mazos gabaliņos. Sagrieztos augļus nedaudz jāapber ar cukuru, kas palīdzēs labāk atsuloties, un jānoliek nostāvēties.

Kad augļi ir atsulojušies, tiem var pievienot izvēlēto alkoholu, taču bole pēc būtības nav stiprs dzēriens, tāpēc speciālisti aicina to atšķaidīt ar sulu. Atkarībā no izvēlētā sulas veida var tapt tumšā vai gaišā bole – tumšajai var izmantot vīnogu vai upeņu sulu, bet gaišajai – ābolu. Tāpat arī var izvēlēties apelsīnu, ananāsu vai citu sulu, vienīgās sulas, ko bārmeņi neiesaka ir biezsulas – tās ir pārāk biezas un neatbilst boles būtībai.

Pasniegšana

Speciālistu domas par to, vai bolei nepieciešams pievienot ledu, dalās. R.Akerblūms iesaka pirms boles pasniegšana piepildīt trauku ar ļoti lielu ledus daudzumu, jo pārāk smalks ledus ātri izkusīs un tikai atšķaidīs garšu (ar to ir jārēķinās, bole jāgatavo ar nedaudz izteiktāku garšu nekā gribētos). Tieši pirms pasniegšanas bolei pievieno dzirkstošo vīnu vai šampanieti, to nekādā gadījumā nevajag darīt ātrāk, pretējā gadījumā dzēriens atgāzēsies un zaudēs savu raksturu.

Boles pagatavošanai un pasniegšanai ir pieejami speciāli trauku komplekti, kuros ietilpst bļodas veida trauks ar vāku, smeļamais kausiņš un krūzītes ar osām un karotītēm. Taču, protams, iespējams izlīdzēties arī ar jebkuru pieejamu stikla trauku, zupas kausiņu un platām glāzēm, no kurām būs viegli dabūt ārā augļus.

Jaunākie raksti