Jāzeps

Līgavas pušķi un to dažādība. FOTO

Līgavas pušķa izvēle balstās uz trim vaļiem: tam jābūt kontekstā ar līgavas kleitu, svinību kopējo toni un pašas līgavas personību. Turklāt, līgavas pušķis ir dažāds ne tikai stila izpausmēs, bet arī savā formātā.

Kāzu diena ir īpaša diena ikviena cilvēka dzīvē, tādam jābūt arī līgavas pušķim. Līgavas pušķis kāzās kalpo kā dekors, kā aksesuārs, kas izceļ tēlu un pasākuma galvenos vaininiekus. Līgavu pušķu tradīcijas ir ļoti senas, un tā mešana neprecēto meiteņu bariņā aizsākusies jau 14.gadsimtā. Līgavas pušķim ir jābūt ne tikai skaistam. Svarīgi, lai pušķis ir ērts – lai īpašās dienas notikumiem netraucē nemitīgās rūpes par pušķi. Tāpēc der apdomāt vairākas būtiskas lietas, pirms dodaties tikties ar floristu, izvēlēties skaistākās puķes.

Klasiska romantika vai aizkustinoša vintāža – kas tuvāks Tavai sirdij? Šoreiz apskatīsim tuvāk dažus līgavas pušķu pamatveidus, lai smeltos iedvesmu sev piemērotākajam.

Kaskādes buķete. 
Ziedi šajā pušķī līdzinās vijīgam ūdenskritumam, proti, tā ir uz leju vērsta, krītoša  kompozīcija. Šī buķete ir mūsdienās tradicionālākā un formālākā klasiskām kāzām baznīcā. Buķetes formāts radies 20. gadsimta sākumā, tas simbolizē līgavas roku maigumu un  vieglumu. Šādu pušķi izvēlējās arī princese Diāna – jāpiebilst, ka tagad ir populāras mazākas šī pušķa versijas, kamēr iepriekšējos gados tās bija visai apjomīgas.

Tussi - Mussi buķete. 
Ziedu pušķis romantiski senatnīgā stilā. Tas ir neliels, puslodes tipa pušķis, iekārtots Tussi - Mussi  – Viktoriāņu stila metāla konusa turētājā. Šis 18. gadsimta unikālais kāzu elements var būt gan no metāla, gan neplīstošā stikla un pat no zelta un sudraba. To var apdarināt ar dažādām lentēm, kas ziedu pušķi darīs vēl krāšņāku. Mūsdienās šāda buķete ir atgriezusies modē ar sīkziedu ciešu, līdzenu kārtojumu un satīna vai organzas apdarinātu konusa turētāju.

Klasiskā puslodes buķete. Šie ziedu pušķi ir ļoti iecienīti, nereti veidoti pamatā no vienas ziedu šķirnes (vai krāsas) ziediem līdzenā, puslodes kompozīcijā. Te iederas baltās rozes, kallas un tamlīdzīgi cēli ziedi. Tāds ziedu pušķis būs zināmā mērā lakoniski klasisks, bet reizē ļoti romantisks. Ziediem nav kātiņu, tie izkārtoti florista veidotā turētājā, kas padara šo ziedu pušķi par ļoti ērtu, vieglu un kleitai drošu kompozīciju.

Beidermeijera buķete. 
Eiropā iecienīts ziedu izkārtojums, cēlies no vācu tautas 17. gadsimtā. Tajā ģeometriski korektā kompozīcijā iekļauti parasti divu krāsu ziedi, kur katra krāsa veido savu apli. Ļoti efektīgi izskatīsies sarkanu rožu puslode, kam apkārt salikts baltu rožu aplis. Patīkami dramatisks ziedu pušķis.

Prezentācijas buķete. 
Gari, griezti ziedi, ko līgava tur slīpi uz roku delnas. Mūsdienās dēvēta par prezentācijas buķeti, bet popularitātes vilni piedzīvojusi 20. gadsimta pirmajos gados. Jāņem gan vērā, ka šāds pušķis var radīt zināmas neērtības līgavai tā turēšanā, tādēļ ieteicams izvēlēties vieglākus ziedus, tajā pašā laikā bagātīga izskata. Labi atbilst gladiolas, orhidejas, lilijas un rozes.



Kompozīcijas buķete. 
Kā variācija puslodes ziedu pušķiem, tikai bez konkrētām iezīmēm. Te nu var ļaut vaļu līgavas un florista kopējai iztēlei. Mērķis ir izveidot noskaņu pilnu un māksliniecisku buķeti, kur vairāku ziedu krāsu un formu izkārtojums vizuāli veido vienu lielu, skaistu ziedu. Ar savu personifikāciju pušķis īpaši piemērots klusinātās, intīmās kāzās.



Krešķendo buķete.  
Šis termins mūzikas lauciņā apzīmē ko līdzīgu impulsīvam uzliesmojumam. Ziedu pasaulē ar to apzīmē arkveidīgu pušķi, kuram ir kompakts apļvveidīgs kodols, bet apkārtējais turpinājums izvēršas dažādā augstumā krītošās ziedu skarās. Te var izpausties īsta ziedu māksla, ar kuru reprezentēt līgavas personību gan toņu ziņā, gan ziedu formu izvēlē un to izkārtojumā. Derēs visdažādākie ziedi – puķuzirnīši, frēzijas, vai varbūt lauku ziedi?  Un, protams, arī zaļumaugi.

Savukārt netipiskāki risinājumi tradicionāliem līgavas pušķiem ir ziedu vēdeklis, ziedu bumba un ap roku stiprināma ziedu rota.

Līgavas pušķis – vēdeklis ir piemērota izvēle līgavām, kas savā ziedu pušķī galvenokārt vēlas redzēt oriģinalitāti un efektīgu dizaina risinājumu. Tajā pašā laikā tas ir īsts madāmas atribūts, cēlies no Viktoriāņu laika un ieguvis popularitāti 20. gadsimta nogalē. Tas sastāv no apdarinātas vēdekļa pamatnes, kura virsējā mala “apšūta” ar īstiem ziediem. Parasti tas ir mežģīņoti balts vēdeklis ar baltu rožu galviņām. Iederēsies vintāžas stila vai austrumu motīvu kāzu ceremonijā.

Ziedu bumba
ir bumba no ziediem samta (satīna) lentītes rokturī – veidolā kā amizanta dāmu somiņa. Šāds ziedu pušķis ir ļoti sievišķīgs un mazliet neierasts, tiesa – varbūt arī mazliet neērts, jo novietojot uz kādas virsmas, jāuzmanās, lai nesaspiežas apakšējie ziedi. Vislabāk iederēsies vidēja lieluma ziedu galviņas vienā vai divos toņos.

Jaunākie raksti